Márki-Zay Péter programja egy mondat. De az legalább világos: „Csak én tudom legyőzni Orbán Viktort.” A valóság ezzel szemben az, hogy Orbán Viktort, pártját és rendszerét csak egy ellenzéki összefogás tudja legyőzni, egy összefogás, amelyben Márki-Zay az egyik legkisebb csapattal vesz részt, igaz, az öt ellenzéki kormányfőjelöltből az előkelő harmadik helyen végzett az előválasztás első fordulójában, miközben riválisai, Karácsony Gergely hátulról csak a negyedik, fő riválisa, Dobrev Klára pedig hátulról csak az ötödik helyre futott be.

Ha Márki-Zay annyit mondana, hogy csak ő tudja legyőzni Orbán Viktort, az is elég egzakt lenne, de – ki tudja miért, hiszen ebben a mondatban minden benne van – fontosnak tartja ehhez hozzátenni, hogy viszont ellenfelével nem, vagy sokkal kisebb eséllyel lehet megfutamítani a jelenlegi kormányfőt, sőt – ami még ennél is ütősebb állítás – aki vetélytársát támogatja, aki a voksát Dobrev Klárára adja, az Orbánra szavaz.

Ítélje meg mindenki a maga tudása és szíve szerint, mennyire igaz mindez, de felhívnám a figyelmet arra, hogy Dobrev Klárától még nem hallottam, hogy csak ő tudná legyőzni Orbánt, és aki Márki-Zayra szavaz, az a jelenlegi kormányfő malmára hajtja a vizet. Vagyis kettejük harci módszerei – finoman fogalmazva – eltérnek egymástól. De nem csak ez, ami itt elgondolkoztató.

Az ellenzéki előválasztás célja ugye az lenne, hogy szondázza az ellenzéki szavazókat, ki kiben bízik, ki kit lát szívesen közös kormányfőjelöltnek. Na már most: ha és amennyiben az ellenzék győz, és más gondja nem lesz az Orbán-rezsimmel, csak be kell ülni a helyére, akkor mi is lesz az ellenzéki hatpárti koalíció kormányfőjelöltjének a feladata? Mert az biztos nem, hogy legyőzze Orbánt, mert az vagy sikerül a 106 egyéni választókörzetben induló közös ellenzéki jelölteknek, vagy nem. És ha nem sikerül, akkor Márki-Zaynak és mindenki más kormányfőjelöltnek az égvilágon semmi dolga nem lesz, kivéve azt, hogy – jól nevelt politikusként – gratuláljon a győztes Orbán Viktornak.

Ha viszont nyert az ellenzék, akkor a közös kormányfőjelöltnek az lesz a feladata, hogy megszavaztassa magát kormányfőnek a parlamentben a koalíció képviselői által, és hozzálásson a koalíciós megállapodásban rögzített kormányprogram megvalósításához. Nem kell neki az ég adta világon senkit legyőznie, sem akkor, sem azt megelőzően, a jövő évi választásokon sem. Főleg ha nem is indul egyéni körzetben. Erre van a 106 egyéni jelölt. A kormányfőjelöltből lett kormányfő küldetése az, hogy az ellenzék egymást gyakran kizáró nézeteket valló és egymást alig elviselni képes koalíciós pártjaiból egy olyan egységes programot sajtoljon ki, amit ezek támogatásával meg tud a kormányuk valósítani.

Hangsúlyozom: nem Márki-Zay akármilyen csodaprogramját fogjuk 2022-ben valóra váltani, hanem az ellenzéki koalíció közös programját, amiben nyilván egy-két pont Márki-Zay programjából is bekerülhet, már úgy értem, azok a pontok, amelyek másokéban nincsenek benne, de ilyen azért sok nincs. Azt ma kimondani, hogy a leendő koalíciós kormány jobboldali konzervatív, keresztény kormány lesz, talán egy kicsit elhamarkodott, mert – első ránézésre – több baloldali és liberális pártot látni leendő többségi pozícióban, mint keresztény-konzervatív jobboldalit.

És még egy fontos dolog: Nem látszik elég karakterisztikusan – és most finoman fogalmazok –, hogy Márki-Zay Péter teljesen tisztában lenne azzal, mit jelent a képviseleti demokrácia. Mert azt nem jelenti, hogy jelentkezik valaki, és a tömegek, a választók támogatását elnyerve hozzálát a saját politikai, társadalmi és rendszervízióját megvalósítani. Helyette a képviseleti demokrácia lényege az, hogy egy kormányfő érvényt szerez a választói akaratának. Jelen esetben hat párt választói kompromisszumokkak megfogalmazott akaratának.

A kormányfő semmi esetre se erőszakolja rá a saját vízióját a hat pártra, vagy a hat párt szavazóira, hanem fordítva. Hajtsa végre a hat párt és azok választóinak közös akaratát. Ha ezt Márki-Zay nem látja, vagy nem így látja, akkor rosszkor van rossz helyen.

Nem kell ma kormányprogramot hirdetni a hat párt helyett. Lehet persze, csak értelme egyenlő a nullával, sportszerűtlen, megalapozatlan és autokrata hajlamtól bűzlik. Oké. Azt tudjuk, hogy a Fidesz-KDMP kormányprogramja Orbán Viktor kormányprogramja, hiszen olyan párt – a valóságban –, hogy Fidesz, pláne KDNP, nincs is. Nem a Fidesznek van kormányfője, hanem Orbánnak van egy Fidesz nevű szervezete, ami nem párt, hanem egy Orbán által egy személyben irányított banda, ami bármit megtesz a parlamentben és bárhol máshol, amire Orbán utasítja.

Csakhogy: a remélt, a demokratikus ellenzék által majdan létrehozandó kormány nem egy ember, nem Márki-Zay és nem Dobrev Klára kormánya lesz, hanem hat párté. Vagyis itt nem arról van szó, hogy az orbáni kormányprogram helyett kell egy új arcnak – legyen is az akárki, mondjuk éppen Márki-Zay – egy új kormányprogramot meghirdetnie, mert nem kell, mégpedig sem most, sem a választások után, hanem arról van itt szó, hogy egy kormányfőnek, legyen is az akárki, akár Márki-Zay is, végre kell hajtania egy kormányprogramot, amit a hat párt közösen fog kidolgozni.

Felhívnám minden lelkes ellenzéki szavazó figyelmét arra, hogy nem Orbán Viktor helyett keresünk egy másik nemzetvezetőt. Nem a rossz embert akarjuk lecserélni egy jó emberre, hanem egy a jelenlegitől alapjaiban eltérő másik rendszert akarunk, ahol nem számít egy ember mániája, víziója, akarata, hanem csak és kizárólag a többség, a választók többségének akarata számít. Ennek az akaratnak a megvalósulását ne egy ember garantálja, még akkor sem, ha éppen Márki-Zaynak vagy Dobrev Klárának hívják, hanem a garancia egy demokratikus jogállam és annak intézményi rendszere kell legyen.

A felvázolt feladatra alkalmas embert ugyan jövőre fogják a parlamentben megválasztani, de a most kormányfőjelöltnek jelentkezőtől legalább a tényleges feladat ismeretét számon kell kérni, és most. Aki úgy látja, hogy az egyik, az szavazzon arra, aki úgy látja, hogy a másik jelölt alkalmas erre, az szavazzon arra. Senki ne arra szavazzon, aki azzal ámítja, amivel évtizedeken át ámítva voltunk, hogy egyedül ő tud győzni, és egyedül ő garantálja a demokráciát és az érdekeink védelmét. Nélkülünk senki nem tud győzni, és csak mi vagyunk a demokrácia garanciái. Mi, a választók. Aki mást mond, hazudik.

Zsebesi Zsolt

Márki-Zay Péter éknél egyszerűbb programja: csak én, csak én, csak én!” bejegyzéshez egy hozzászólás

  1. Végre valaki emlékeztet a képviseleti demokrácia lényegére, valóban ne üljünk fel ismét fordítva a lóra.

    Kedvelés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s