Magyarország pénteken újra megvétózott egy uniós közös nyilatkozatot, amely elítélte volna a kínai hatóságokat, amiért első alkalommal Hongkongban is betiltották a megemlékezést a 32 évvel ezelőtti Tienanmen téri vérengzés áldozataira.

1989-ben még mindig titokban tartott számú, de független források szerint több száz fegyvertelen egyetemistát és tüntetőt mészároltak le és tapostak el a kínai hadsereg tankjai, miután a fiatalok hónapokon át békésen tüntettek az ország reformjáért, a korrupció ellen. (A megemlékezés tavaly a járvány miatt maradt el.)

Az egész világ által elítélt, értelmetlen vérengzés évfordulójára az eddig szabad Hongkongban minden évben százezrek emlékeztek, de most a kínai hatóságok az ország egészében érvényes gyakorlat kiterjesztésével Hongkongra, az eddig szabad státusznak örvendő városban is betiltották a demonstrációt, természetesen a járványveszélyre hivatkozva. A tüntetés helyszínét 7 ezer rendőr zárta körül, több ellenzékit, a tüntetés szervezőit letartóztatták.

A kínai hatóságok közben a nem megfelelő működési engedélyre hivatkozva bezáratták a hongkongi Tienanmen múzeumot is. Nem sokkal korábban 154 pedagógus működési engedélyét vonták be, amiért megsértették a kínai törvényeket, amikor a 32 évvel ezelőtti vérengzésről beszéltek az iskolákban a tanítványaik előtt.

Nem hallgatnak az egykori áldozatok szülei, az úgynevezett Tienanmen téri anyák szervezetének tagjai. Nemzetközi emberjogi szervezetek közvetítésével ismét felszólították a Kínai Kommunista Pártot, hogy tegye közzé a vérengzés áldozatainak nevét, szüntesse be az eseményre érvényes évtizedes hírzárlatot, és kérjen bocsánatot az áldozatok hozzátartózóitól, továbbá fizessen kártérítést azok hozzátartozóinak.

A mostani események azt bizonyítják, hogy Kína nem tartja tiszteletben a Hongkong különleges státuszát szavatoló egyezményt, folyamatosan kiterjeszti törvénykezését a városra, és a kínai végrehajtó hatalom az ország egészére jellemző durva diktatórikus módszerekkel hallgattat el mindenkit ott is. Brutális megtorlás, börtön és emigráció vár azokra, akik számonkérik a szabadságot és a demokráciát, vagy nem ismerik el a Kínai Kommunista Párt vezető szerepét, magyarul a kínai kommunisták korlátlan hatalmát.

Orbán Viktor és Szijjártó Péter az ország szégyenére ezt a kínai kommunista diktatúrát veszi védelmébe, és az Európai Unió egyetlen tagországaként kiáll annak embertelen gyakorlata mellett. Egy hónapon belül a magyar kormány immár harmadszor vétóz meg olyan uniós határozatot, amely elítéli Kínának az emberi jogokat és a szabadságot lábbal tipró gyakorlatát.

Orbán Viktor szokásos pénteki rádiónyilatkozatában az 1989. június 4-i vérengzés 32. évfordulóján mélységes aggályának adott hangot, na nem a kínai jogtiprások miatt, hanem azért, mert Szoboszlai Dominik sérült, és nem játszhat a labdarúgó Európa Bajnokságon.

 „Hát most éppen nem vagyok nagyon boldog. Végre felemelkedett egy magyar csillag a világ labdarúgásának égboltjára, és most kiderült, hogy vissza kellett utaznia Németországba […] úgyhogy most egy ilyen morózusabb, rosszkedvűbb állapotban vagyok” – vallotta be az ország miniszterelnöke.

Orbán delenda est. Ezért tüntetünk szombaton.

Zsebesi Zsolt

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s