Mára meglesz a 2,5 milliomodik Covid-19 ellen beoltott magyar polgár. Az a szerencsés, akit véletlenül pont egy kínai vagy orosz vakcinával immunizálnak, egy emlék injekciós tűt vehet át, rajta Vlagyimir Putyin vagy Hszi-Csi ping gravírozott képmásával. Annak emlékére, hogy e két államférfi, az orosz és a kínai elnök, 600 ezer magyar életét mentette meg.

Erre természetesen csak azt követően kerülhet sor, hogy az egyszerű számtani tényt Pintér Sándor belügyminiszter határozatba foglalja, mert anélkül az egész nem ér szart sem. A határozatot szirénázó rendőrautó viszi motoros felvezetéssel a belügyből arra az előre kijelölt oltópontra, ahol véletlenül pont beadták a 2,5 milliomodik oltást.

Az is felmerült, hogy a magyarok százezreit megmentő Putyinról és Hszi-Csi pingről utcát, egészen pontosan zsákutcát nevezzenek el Budapesten. Viszont tekintettel arra, hogy mindketten úgy intézték az ország alkotmányát, hogy soha ne lehessen leváltani őket, ezért semmi értelme az utcanévadással a halálukig várni. A Bem tér azonban közbeszólt és jelezte, nem kell kapkodni.

Szijjártóék arra figyelmeztetnek, hogy Oroszország háborúra látszik készülni Ukrajnával, és Magyarország könnyen Putyinnal szemben találhatja magát a NATO tagjaként. Kína pedig a magyar propaganda által feltárt világméretű keresztényüldözésben az első húszba küzdötte vissza magát. Érdemes tehát megvárni, amíg kitör Moszkva és Kijev között a fegyveres konfliktus, illetve Kína a 10 leginkább keresztényüldöző ország közé verekszi be magát. Majd akkor lesz diplomáciailag indokolt utcát elnevezni Budapesten a két ország elnökéről.

Ja és a könnyítések: minden üzlet, fodrászat és társaik kinyithatnak négyzetméter alapon korlátozott számú vevő részére, a kijárási tilalom rövidebb lesz, a boltok később zárnak. Cserébe a pedagógusokat, a gyerekeket és a szüleiket prédaként a koronavírus elé veti a kormány. Ennyi.

Áldozatok nélkül nincs győzelem. A frissen oltott pedagógusok minimális védelemmel a vírus ellen odaállnak a gyerekek elé, és szigorú tekintettel megtiltják nekik, hogy egymást megfertőzzék, de ha mégis erre vetemednének, akkor osztályfőnöki rovó terhe alatt szigorúan tilos a vírust a szülőknek hazavinni. A 30-as – 40-es, még oltatlan apunak és anyunak, akiket az utóbbi időben perverz örömmel támad a brit Covid-19.

Ne zavarjon senkit, hogy a jelenlegi járványhelyzet alapján egyesek szerint szigorítani kellene és nem enyhíteni. Legalábbis a németek és más kulturálatlan, keresztény gyökereiket elvesztett, a gender uszályába került nyugati népek szerint, akik úgy vélik számos magyar, ámde idegen szívű szakértővel együtt, hogy a korlátozásokat csak akkor szabad enyhíteni, ha az új fertőzöttek mutatója 100 alá esik. Ez most nálunk 500 fölött van. (100 ezer lakosra több mint 500 új fertőzött esik 7 nap alatt)

Akik persze az enyhítések, az iskolanyitás ellen érvelnek, azok számos fontos tényezőt nem vesznek figyelembe. Például azt a nem jelentéktelen körülményt, hogy április 19-én ülésezik az UEFA végrehajtó bizottsága, ahol döntenek, mely városok rendezhetik az idei labdarúgó EB mérkőzéseit a kijelöltek közül, ugyanis csak akkor lesznek meccsek, ha azokra közönséget is beenged az adott ország hatósága.

Na mármost, ugye nem szeretné senki, hogy Csányi Sándor – aki Lázár János szerint az ország legnagyobb uzsorása – most nem ebben a minőségében, hanem mint az MLSZ (Magyar Labdarúgó Szövetség) elnöke, az UEFA végrehajtó bizottságának tagja, úgy utazzon az ülésre, vagy a videókonferenciára úgy üljön be, hogy az ország második leggazdagabb embereként nincs semmi a tarsolyában?

Nehogy már pont mi, akiknek heroikus küzdelem után bejutott a csapata az EB-re, ne tudjunk nézőket engedni a lelátókra júniusban, főleg annak tudatában, hogy – alighanem – lesznek olyan országok, akik nem tudnak majd vagy nem akarnak, és akkor mi helyettük is rendezhetünk néhány meccset a Puskás arénában. Hú, micsoda lehetőség ez, mit meg nem ér? Az, hogy egy-két ember elkapja a vírust, az smafu. Egy részük úgyis elkapta volna. Statisztikailag. Ha belehalt, belehalt volna az alapbetegségébe vagy bármi másba. Abba is statisztikailag.

Én megértem Orbán Viktort. Látni szeretné, hogy mire képesek a felcsúti és a többi akadémián nevelkedett magyar labdarúgók egy olyan csoportban, ahol a legutóbbi világbajnok franciákkal, a legutóbbi Európa bajnok portugálokkal és a franciák előtt volt világbajnok németekkel kerültek össze. Nem nehéz megjósolni, hogyan jövünk ki ebből. Mint ahogy azt sem, hová fog vezetni, hogy egy gátlástalan, akarnok, vidéki amatőr focista irányítja Magyarországot, és hozzáértők helyett a magyar járványellenes küzdelemben is ő mondja ki a döntő szót.

Zsebesi Zsolt

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s