Müller Cecília média-születése évében, Krisztus után 2020 évvel, idén februárban a magyarországi kórházak 70 milliárd forinttal tartoztak a szállítóiknak. A magyar kormány igazi gengszter-ajánlatot tett nekik. Aki lemond a tartozás 20 százalékáról, annak kifizeti a maradék 80 százalékot.

Ez önmagában elképesztő, megalázóan szégyenteljes egy ország keresztény értékeket valló kormánya részéről. Az indoklás még vérlázítóbb: a kormány megvizsgálta a beszállító cégek anyagi helyzetét, és úgy találta, hogy a követelésük 20 százalékának visszatartása nem fog számukra komoly gondot okozni.

A történettel kapcsolatban számos fontos tényt kell rögzíteni. Az első, talán a legfontosabb: a magyar állampolgárt a magyar kormány kórházaiban kezelik, vagy járvány idején onnan küldik haza. A kórházak tulajdonosa a kormány, a kórházak anyagi ügyeiben a kormány jár el, így minden panasszal nem a betegjogi képviselőhöz, nem a kórház vezetőjéhez, hanem a tulajdonoshoz, a magyar kormányhoz, egészen egzaktan Orbán Viktorhoz kell fordulni.

Továbbá: a 70 milliárdos tartozással kapcsolatban felmerül, vajon milyen alapon épít a magyar kormány külföldön kórházakat, miért támogatja például számolatlanul, világjárvány idején is a szomszédos és a nem is annyira szomszédos országokat egészségügyi felszerelésekkel, ha közben nem fizeti ki a magyar kórházak beszállítóit.

Amikor a kormány keresztapa típusú ajánlatot tesz a magyar kórházak túlnyomó részt magyar beszállítóinak, akkor éppen hogyan látja megvalósulni a magyar vállalatok kiemelt támogatását a külföldi cégekkel szemben, hogyan védi ezek jövedelmezőségét és magyar emberek munkahelyeit és béreit?

Mekkora nagy kamu minden kormánypropaganda és meghirdetett ilyen-olyan támogatás, ösztönzés és védelem a magyar gazdaság magyar szereplőinek, a magyar lakosságnak úgy egészében, ha a magyar kormány a saját országa honi vállalatait feji, és a magyar kórházak magyar betegeit rugdossa ki százszámra a kórházakból, mert járvány idejére kevés az ágy?

A magyar kormány ugyancsak idén februárban dicsekedett azzal, hogy a magyar lakosság kezében lévő magyar államkötvények értéke 8 ezer milliárd forint. A magyar állam ennyivel tartozik a polgárainak. A magyar államadósságnak az idei tervek szerint 2020 decemberében 48 779 milliárd forintnak, a magyar GDP 65,5 százalékának kellene lennie.

(Nem lesz annyi, több lesz a forint pofára esése és a koronavírus következményei miatt. Mellesleg: a GDP 65,5 százalékát kitevő államadósság 2020 végén 0,5 százalékponttal lenne több, mint a 65 százalék, amennyi 2007-ben, az egy évvel később kirobbant pénzügyi világválság előtti évben, a 2. Gyurcsány-kormány idején volt.)

Mindenesetre az látszik, hogy a magyar államadósság mintegy 16 százaléka a magyar lakossággal szemben áll fenn. Tény az is, hogy az állampapírokkal rendelkező polgárok döntő többsége Budapesten és Pest megyében él. Az ő kasszához szólításuk csak jót tenne a Fidesz választási esélyeinek, hiszen a rebellis székesfőváros és a szomszédos Pest megye egyaránt joggal szúrja a kormány mellett immár Müller Cecília szigorú szemét is, mivel itt van a legtöbb koronavírus fertőzött. (És a nem Fideszre szavazó.)

Akkor most mikorra várható, hogy a magyar kormány egy vissza nem utasítható ajánlatot tesz a magyar hitelezőinek, úgy mint a kórházi beszállítóinak? Aki elengedi az államkötvényben az állammal szemben fennálló követelése – mondjuk – 20 százalékát, annak kifizetik az állampapírok hozadéka mellett a tőke 90 százalékát.

Mivel a magyar lakosság sokkal jobban él, mint 10 évvel ezelőtt – főleg Karácsony Gergely székesfővárosában -, nem fog számukra problémát okozni a vissza nem kapott bagatell 1600 milliárd forint. Annál is inkább, hiszen annak sem lett semmilyen eget verő következménye, hogy az Orbán-kormány 2009-ben lenyúlta és nyomtalanul eltüntette közel 3 millió magánnyugdíjpénztár-tag 3000 milliárd forintját .

Zsebesi Zsolt

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s