A Fidesz mondvacsinált filozófusa, bizonyos Kövér László szerint „kommunista találmány, hogy a vallás és a politika két külön dolog”. Érdekes gondolat 230 évvel a francia forradalom után. Jövő hétfőn, augusztus 26-án lesz ugyancsak pontosan 230 éve annak, hogy 1789. augusztus 26-án közzétették „Az emberi és polgári jogok nyilatkozatát”, (Déclaration des droits de l’homme et du citoyen) a francia forradalom egyik alapvető dokumentumát.

Az ebben megfogalmazott jogok – köztük a vallásszabadság – nem csak a francia polgárokat illeték meg már akkor sem, de minden embert, és a franciák szerint, ez ma is így van. A Franciaországban egyeduralkodó katolikus egyházat a forradalom kibillentette kiváltságos helyzetéből, megfosztotta vagyonától és 1794-re befejeződött az állam és az egyház szétválasztásának folyamata.

Mi még így tanultuk az iskolában. Kövér László is, mert ugyanoda járt. Azzal a különbséggel, hogy Kövér az elmúlt néhány évtizedben felhagyott minden tanulással, csak szorgosan felejt és blöfföl a történelemről. Sőt feltűnő szorgalommal dolgozik azon, hogy semmissé tegye a francia forradalom szinte minden vívmányát.

Az emberi és polgári jogok nyilatkozatának az első pontja szerint:

„Minden ember szabadnak és jogokban egyenlőnek születik és marad; a társadalmi különbségek csakis a közösség szempontjából való hasznosságon alapulnak”. (Vajon mit gondol erről Mészáros Lőrinc, vagy Tiborcz István, esetleg Nagy Feró?)

A második: „Minden politikai társulás célja az ember természetes és elévülhetetlen jogainak megőrzése. E jogok: a szabadság, a tulajdon, a biztonság s az elnyomással szemben való ellenállás.” (Tehát 230 éve megfogalmazták, hogy jogunk van ellenállni az elnyomással szemben.)

És a negyedik pont: „A szabadság annyit jelent, hogy mindent szabad, ami másnak nem árt. Az egyes ember természetes jogainak gyakorlása tehát más korlátokba nem ütközhetik, mint azokba, amelyek a társadalom többi tagjai számára ugyanezen jogok élvezetét biztosítják; s e korlátokat a törvény határozhatja meg.” (Vagyis: úgy látszik az emberi szabadságjogokat nem a kommunisták találták ki, az valamivel előbb született meg.)

5.”A törvénynek csak a társadalomra nézve ártalmas cselekedetek megtiltására van joga. Amit a törvény nem tilt, azt senki nem akadályozhatja meg, s amit a törvény el nem rendel, arra senkit kényszeríteni nem lehet.” (Kövér szerint ez a káosz.)

6. “A törvény a közakarat kifejezése; alkotásában minden polgárnak joga van személyesen vagy képviselői révén közreműködnie. A törvény egyformán törvény mindenki számára, akár védelmez, akár büntet; s mivelhogy a törvény előtt minden polgár egyenlő, tehát minden polgár egyformán alkalmazható minden közhivatalra, állásra és méltóságra, erényeik és képességeik különbözőségén kívül egyéb különbséget nem ismerve.” (Érdekes lenne a nemzeti nagytőke, a Fidesz vazallusainak, seggnyalóinak, haszonélvezőinek fitymáló tekintetét látni, eme 230 éves, nyilván szerintük régen elavult, kommunista eszmék olvasása közben.)

11. “A gondolatok és vélemények szabad közlése az embernek egyik legértékesebb joga; ennélfogva minden polgár szabadon szólhat, írhat s nyomtathat ki bármit, felelősséggel tartozván viszont e szabadsággal való visszaélésért a törvény által meghatározott esetekben.” (Vagyis nem lenne szabad felvásárolni az emberek elől a fórumokat, a médiákat, ahol a véleményüket szabadon kifejthetnék. Még Mészáros Lőrincnek sem, még akkor sem, ha ő az aktuális miniszterelnök gyerekkori játszótársa, felnőttkori strómanja.)

15. “A társadalomnak joga van a közigazgatás minden tisztviselőjét számadásra vonni.” (Vagyis a hatóságnak, a politikai vezetőknek a hozzájuk intézett kérdésekre válaszolniuk kell. Nem kérhetnek az ilyen információkért pénzt és nem illik 80 évre titkosítani mindent, ami a polgárokat érdekli.)

16.“Az olyan társadalomnak, amelyből e jogok biztosítékai hiányoznak, s ahol a törvényhozó és a végrehajtó hatalom szétválasztását nem hajtották végre, semmiféle alkotmánya nincs.” (Vagyis már csak azért sincs Magyarországon jogállam és alkotmányos rend, mert Polt Péter a magyar kormányfő kesztyűbábja, azaz, a törvényhozó, a végrehajtó hatalomtól egyáltalán nem független az igazságszolgáltatás, és Orbán Viktor serényen dolgozik azon, hogy a jogállamiságnak még a maradékát is felszámolja.)

17. Tulajdonától – lévén a tulajdonjog szent és sérthetetlen – senki meg nem fosztható, legfeljebb csakis oly esetekben, amikor ezt a közösség érdekéből fakadó nyilvánvaló és törvényes úton megállapított szükségesség követeli meg – ám ekkor is csak igazságos és előzetes kártalanítás fejében. (Magyarországon kivételt képez ez alól minden olyan tulajdon, amelyre valamely Fidesz-báró igényt tart. Az – törvény és magántulajdon ide vagy oda – az övé lesz. És nem kártalanítással.)

Ajánlom, hogy mindenki gondolja végig, hogy a 230 évvel ezelőtti alapnormákból a mai Magyarországon melyek azok, amelyek érvényesülése erősen korlátozott, vagy egyáltalán nem létezik, illetve még létezik ugyan, de megszüntetése szorgosan folyik.

A francia forradalom vívmányait különösen Kövér László, Orbán Viktor, Polt Péter, Áder János, a magyar katolikus egyház és a többi úgy nevezett történelmi egyházak vezetőinek a figyelmébe ajánlom.

Végezetül Kövér László legcinikusabb, legfelháborítóbb szavai – az MTI tolmácsolásában – „sem a politika, sem az egyházi vezetés nem találta meg az elmúlt 30 évben azt a normális együttműködési módot, amely talán a két világháború között többé-kevésbé megvolt. Akkoriban ugyanis a történelmi egyházak egyértelmű igazodási pontot jelentettek a társadalom számára politikai hovatartozástól függetlenül.”

Remélem legalább a Mazsihisz – amely egyébként kiegyensúlyozottnak tartja a kapcsolatait a jelenlegi magyar kormánnyal, mert az szerinte támogatja az egyházakat – felkapja a fejét a történelmi egyházaknak a múlt század 30-as éveiben játszott szerepéről szóló Kövér tiráda hallatán, amit nehéz másnak, mint történelemhamisításnak, a tények szemen köpésének nevezni. Talán végre a Mazsihisz nem csak halkan, a zsinagóga homályában fog méltatlankodni, de nyilvánosan is hangot ad a felháborodásának.

Aki hosszabb ideje követi Kövér ideológiai, történelmi és politikusi ámokfutását, azt nem annyira lepi meg, hogy megint össze-vissza beszél a magyar országgyűlés elnökeként. Hogy megint összekever szart, szappant és szalámit. Értéktelent, elítélendőt, értéket és történelmi tényeket. Egy ilyen országban élünk. Nem is lehet ez másképpen, ha ilyen vezetőink vannak, és nem is lehetnek másmilyenek, ha ilyeneket választ az ország egy része, a másik, a nagyobbik része meg mindezt tétlenül nézi. Szégyen és gyalázat!

Zsebesi Zsol

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s