Washington az amerikai-orosz kettős ügynök Szergej Szkripal ellen Nagy-Britanniában tavaly elkövetett mérgezéses merényletre megtorlásul megtiltja az orosz cégekkel kötött hitelmegállapodások meghosszabbítását és megakadályozza, hogy a nemzetközi pénzügyi szervezetek együttműködjenek Moszkvával, illetve korlátozza az orosz cégek hozzáférését az amerikai bankok szolgáltatásaihoz – jelentette be szombaton a USA külügyminisztériuma.

Washington még tavaly, közvetlenül a Szkripál és a lánya ellen Salisbury-ben elkövetett merénylet után jelezte, hogy Moszkva megsértett egy 1991-es amerikai törvény, amely a biológiai fegyverek bevetését szabályozza. Az USA már korábban több alkalommal is korlátozó szankciókat lépett életbe Oroszországgal szemben, de ezek jó részt szimbolikus jelentőséggel bírtak csak.

A korábbi szankciókat a Krím annektálásával, a nyugat-ukrajnai szeparatisták támogatásával, az ENSZ-nek az Észak-Koreával megszavazott szankcióinak a megsértésével, illetve a 2016-os amerikai elnökválasztásba történt orosz beavatkozással indokolták.

Nem javított a két ország kapcsolatán, hogy a felek – egymást vádolva az egyezmény megsértésével – idén tavasszal felmondták a szárazföldi telepítésű közepes- és rövid hatótávolságú nukleáris rakéták megsemmisítéséről szóló orosz-amerikai INF-szerződést. Moszkva és Washington szinte egyszerre jelentette be, hogy új rakétafegyverek kifejlesztésébe kezdenek, és a fegyverkezési verseny felpörgéséért mindketten a másik felet tették felelőssé.

Ebben a helyzetben még érthetetlenebb, hogy Magyarország mint a NATO tagországa Budapestre invitálta az Orosz Beruházási Bankot, amely itt hozta létre központját. Működéséhez a magyar kormány adó- és járulékmentességet biztosít. Továbbá mentességet ad a magyar pénzügyi felügyeleti szervek és egyéb hatóságok ellenőrzései alól.

A bank védett – de a magyar hatóságok által ellenőrizhetetlen – székházat és elnöki rezidenciát tarthat fenn. Munkatársai korlátlan beutazási, azaz bevándorlási lehetőséget kapnak és diplomáciai mentességet élveznek.

A magyar hatóságok nem hogy nem ellenőrizhetik a mozgásukat, de meg sem szólíthatják őket, ha nekik nincs kedvük szóba állni velük. Mindezt Magyarország annak tudatában biztosítja a banknak, hogy – nyugati források szerint – a bank az orosz hírszerzés fedőszerve.

Magyarország fokozatos dezertálása a nyugati szövetségi rendszerekből, Orbán következetes elfordulása a szövetségeseinktől és az egyre nyíltabb Orosz- és Kína-barát politika nem kerüli el az európai nagyhatalmak és az Egyesült Államok vezetőinek figyelmét.

Orbán a rebellis, a nyugati értékeket elutasító illiberális hőzöngőből fokozatosan Moszkva bábjává, Peking csatlósává küzdi le magát. Mindezt kizárólag azért, hogy hatalmát az idők végtelenségéig megőrizhesse és azt semmilyen nyugati normák ne korlátozhassák.

Zsebesi Zsolt

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s