Egy a tábor, de nem kellene mindenkinek hülyének lennie benne

Senki nem mondta, hogy Magyarország normális piacgazdaságot üzemeltető ország lenne, így az sem kellene meglepjen senkit, hogy a magyar pénzügyminiszter olyanokat mondott Tusványoson, mintha a szocialista tervgazdálkodás fénykorát élnénk, és mintha minden magyar állampolgár kilencéves székely pulya értelmi szintjén vegetálna.

Varga Mihály a határon túl is bátran nekiment – na nem Mészáros Lőrinc cégbirodalmának, vagy Csányi Sándor mezőgazdasági és élelmiszer ipari konglomerátumának, OTP nevű multinacionális bankjának, esetleg Garancsi István építőipari mamutcégének, vagy Hernádi Zsolt nemzeti olajtársaságának, hanem – a magyar középvállalkozásoknak, mint akik ellustultak és fő tevékenységüknek az adóelkerülést tekintik még mindig.

Mindenki őrizze meg a hidegvérét, az Index szerint tényleg ezt mondta a Varga, és mindeközben nem égett le a bőr a pofájáról. Az már csak hab a tortán, hogy – ugyancsak az Index definíciója szerint – Varga ezt „mint a magyar gazdaság legfontosabb szereplője” mondta. A független hírportál ezt a piramidális marhaságot még azzal is fokozni tudta, hogy – szerinte – Varga – ahogyan tavaly is – idén is őszinte volt. Szem nem marad szárazon. A röhögéstől.

A szívnek meg kell hasadnia Varga őszinteségétől. Milyen szép is az, amikor a kormány nevében a középvállalkozásokat simfeli, amiért azok igyekeznek kevés adót fizetni, és persze szava sincs a magyar nemzeti nagytőke eminens képviselőihez, akik ilyen csekélységgel, mint az adóelkerülés nem is foglalkoznak, hiszen minden energiájukat leköti a kormánymegrendelések besöprése, illetve az uniós támogatások lenyelése, valamint vissza nem térítendő állami pénzek kijárása, pusztán a nemzeti érdekeket és a magyarság keresztény gyökreinek megőrzését szem előtt tartva.

Tényleg nagy teljesítmény, hogy Vargának nem égett le a bőr a pofájáról, amikor ilyen őszinte tudott lenni, az Index pedig még ezek után is képes tőlem pénzt kérni a független működése finanszírozására. (Nem is kapott egy vasat se.) Varga az „elkényelmesedés elleni küzdelmet” nevezte a legfontosabb feladatnak. Miért nem mondja ezt el személyesen Mészáros Lőrincnek, aki a magyar köztársaság legjobban elkényelmesedett vállalkozója, hiszen, amikor alszik, vagy éppen nyaral a jachtján, akkor is magától dől hozzá a pénz, felcsúti barátja, a magyar kormányfő jóvoltából.

Képes ez a Varga nevű miniszter a mondandóját azzal folytatni, hogy eldicsekszik, mennyit tettek a fekete gazdaság visszaszorítása érdekében. És ennek ellenére – panaszkodik a szegény pára – „még mindig nemzeti sportnak számít az adóelkerülés. Mintha erre több energia menne el, mint a termékek eladására.” De hát Misike! A nemzeti sport Magyarországon a labdarúgás és a korrupció. Mészáros Lőrinc nagyra fújása, és rajta keresztül Orbán Viktornak a világ egyik leggazdagabb emberévé tétele. Ne nézz már mindenkit hülyének! Nem csak Tusványoson hallják, amit mondasz, drága szívem!

Azt csak úgy mellékesen említeném meg, hogy az adóelkerülést sem a magyar középvállalatok találták fel és vitték tökélyre, mert erre évtizede óta ott vannak a nagy nemzetközi multik, akik – ha nem vigyáznak – annyi adót sem fizetnek be a közös kasszába, mint amennyit onnan a magyar labdarúgás felvirágoztatására Orbán Viktor minden, saját maga által, saját magának megszavazott törvénye betű szerinti betartásával legálisan kivezetni képes.

Azt mondta a Varga Tusványoson – valahogy ez a Tusványos nem fejt ki jó hatást a magyar politikusok agyműködésére – hogy – horribile dictu – a magyar vállalkozók, a kicsik persze, nem a Csányiék a Lőrincék, meg a Garancsiék, hanem Kis és társa, valamint Kovács és fia, arról álmodnak, hogy legyen sok EU-támogatás, és az ingyen legyen. Ez így is van, és tényleg csak álmodnak erről, mert mire hozzájuk ezek a pénzek eljutnának, azokat már régen lenyúlta a magyar nemzeti nagytőke alig egy tucatnyi képviselője, vagyis ez nekik tényleg csak álom marad.

A megátalkodott magyar középvállalkozók – folytatja a bűnlajstromukat Varga – azt akarják, hogy alacsony legyen a hitelkamat. Legyen gyenge forint. De mindezek – Varga szerint – nem tarthatók sokáig. Magyarul: ez a Varga gyerek azt kezdi beadagolni a magyar középvállalkozóknak, hogy az EU lassan megelégeli az állami szintű uniós pénzlopást, és véget vet a magyar nemzeti nagytőke nagy kanállal etetésének, abbahagyja az ingyen pénzek átutalását Magyarország számár. Továbbá: a magyar kormány – a saját költségvetése védelmében – elengedi az inflációt, tehát senki ne számítson alacsony, a beruházásokat és a gazdaság bővítését szolágló olcsó hitelekre. Remélem – az Index kivételével – ez mindenki számára világosan lejött.

És akkor – ha ez eddig nem lett volna elég – a magyar pénzügyminisztert agyát is elöntötte a tusványosi rózsaszín, vagy nemzeti színű köd és képes volt az alábbiakat deklarálni: (idézem az Index alapján) „a versenyképesség nem külföldön kezdődik”. Ez mondjuk akár igaz is lehet, hiszen a valóság az, hogy a magyar versenyképesség külföldön nem kezdődik, hanem végződik. Varga azt javasolja, hogy – most tessék figyelni, javasolja ezt egy olyan országban, amelynek az export adja a GDP-je 98 százalékát, „ne exportpiacot keressenek, hanem otthon építse fel magát mindenki”. Gondolom Mészáros Lőrinc mintájára.

De Varga az itthont, vagy az otthont a Kárpát medencében érti, ezért úgy gondolja, hogy szorosabb együttműködés kívánatos a magyar állam, a magyarországi önkormányzatok és magyar cégek, továbbá a határon túli vállalkozások között. (A határon túl – gondolom – a magyar lakta, „elcsatolt” területeket jelenti és nem a Ruhrvidéket, vagy a Szilikonvölgyet.) Majd így folytatta: fontosak a rendezvények (kurvára!) a székely fesztivál (ez a legfontosabb a magyar gazdaságnak!) a testvérvárosi kapcsolatok, de ezek most megmaradnak a politikai és kulturális szinten, de mélyebbre nem megyünk, holott lehetne”.

Na ezzel az utolsó állítással nem igazán értek egyet. Egy pénzügyminiszter részéről ennél mélyebbre menni már – legalábbis a keszonbetegség veszélye nélkül – aligha lehetne. És az már csak hab a tortán, hogy – a miniszter szerint – jó lenne, ha a folyamat résztvevői, amikor üzleti partnert választanak, vagy arról döntenek, honnan rendelik meg a szükséges termékeket, nemzetpolitikai szempontokat is érvényesítenének.

De ezt Varga nem csak úgy hülyeségből, a brossurát felolvasva, kötelességszerűen monda el, hanem érve is volt hozzá. Nevezetesen az, hogy – az ilyesmit „tőlünk nyugatabbra sokkal direktebben csinálják”. Szerinte ugyanis egy osztráknál fel sem merül, hogy ne osztrák cégtől rendelje meg azokat a termékeket, amelyeket lehet. Varga persze arra nem tért ki – Tusványoson az ilyesminek nincsen szezonja – hogy Ausztriában azért majdnem minden van, amit egy másik osztrák cégtől is meg lehet rendelni, míg Magyarországon nagyjából semmi.

Persze még így is nettó baromság, hogy az osztrák vagy a német tőkések, abból csinálnának sportot, hogy az olcsó kínai, vagy éppen magyar termék helyett öntudatosan megvásárolják a drága osztrákot vagy németet. Ha így lenne – akkor kérdem én – ki a bánatos franc fektetett volna be Magyarországon magyar összeszerelő üzemekbe és autógyárakba? Ilyen marhaságokat egy pénzügyminiszter csak egy olyan országban mondhat, ahol eltávolították a közgazdasági egyetemről Marx Károly szobrát és elüldözték az amerikai diplomákat osztó közép-európai egyetemet. Nem ok nélkül tették – mint látjuk.

Végezetül csak annyit: minél többet járnak a magyar politikusok Tusványosra, annál nagyobb nettó baromságokat képesek mondani egészen komoly arccal. A baj azonban ennél is nagyobb, mert úgy látszik a kurzus-hülyeségeket többségük nem kényszerből, hanem meggyőződésből szajkózza. Lehet, hogy Varga nem tartozik közéjük, mert tisztában van a valósággal, de akkor ő még az őszintén és egyenesen szellemi fogyatékos Németh Szilárdoknál is nagyobb szemétláda.

Zsebesi Zsolt

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s