A hajó és mellette “névadója”

Horst Seehofer német belügyminiszter vasárnap bejelentette, hogy országa kész 40 hajótörött menekültet befogadni az “Alan Kurdi” nevű mentőhajó által a tengerből kihalászott 65 menekültből. A többieket más országok között osztanák szét.

A Sea-Eye nevű nemzetközi humanitárius szervezet mentőhajóját az olasz hatóságok nem engedték kikötni Lampedusában, ezért a legénység Málta felé vette az irányt, de ott is megtagadták tőlük a kikötési engedélyt.

Végül az Európai Bizottsággal és a német kormánnyal lefolytatott tárgyalások eredményeként a máltai hatóságok lehetővé tették, hogy a menekültek Európa földjére lépjenek. Az ügy kapcsán a Sea-Eye nyilatkozatban sürgette a tengeren nehéz helyzetbe kerülő menekültekkel való bánásmód európai szintű kezelésének kidolgozását.

Horst Seehofer német belügyminiszter ezzel egy időben levélben fordult az olasz belügyminiszterhez, Matteo Salvinihez, hogy oldja fel a kikötési tilalmat a menekülteket mentő hajók számára. Seehofer szerint a tengeren vészhelyzetbe került menekültek megsegítése humanitárius kötelesség, amit semmilyen indokkal megtagadni nem lehet.

A kelet-európai országokból a Visegrádi Négyek kormányfői más véleményen vannak, mint a berlini, a párizsi, vagy a brüsszeli politikusok, az európai országok többségének vezetői. Orbán Viktor és elvbarátai szerint, aki nem keresztény, vagy akár keresztény is, de nem fehér ember, pláne, ha muzulmán, az ne próbáljon Európába menekülni, mivel keveredése a kontinens lakóival veszélyezteti azok kultúráját, megszokott életformáját és végül Európa identitásának elvesztését eredményezheti.

Magyarország és minden olyan ország viselkedése, akik nem hajlandók menekülteket befogadni, nem csak rasszizmusról tanúskodik, de egyben a szolidaritás teljes hiányát is bizonyítja a többi európai országgal, amelyek eleget tesznek a humanitárius kötelezettségeiknek. Minden uniós tagországnak erkölcsi és szövetségesi kötelessége lenne, hogy erejéhez és lehetőségeihez mérten kivegye a részét a menekültválság kezelésében.

Magyarország e helyett primitív rasszista kampányt folytat a menekültek befogadása ellen. A kollektív bűnösség elvét hirdeti, amikor a terrorizmus veszélyére hivatkozva tagadja meg a humanitárius segítséget a nem keresztény rászorulóktól. A magyar kormány a lakosság felvilágosítása helyett bevándorlás ellenes és a menekülteket bevándorlóként megbélyegző hisztériát kelt a magyar társadalomban, nemi erőszakkal és járványos betegségekkel riogatja a félretájékoztatott közvéleményt. Sőt külpolitikája alapelvévé tette az úgy nevezett migrációt támogató brüsszeli politika elleni harcot.

Zsebesi Zsolt

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s