Nem látszik, hogy Magyarországnak volna felelős kormánya, annak volnának az élet egy-egy területét felügyelő kormánytagjai, hivatalai és intézményei, ahol szakemberek dolgoznak ki javaslatokat és készítenek elő döntéseket a kormány számára. Volnának műhelyek, ahol hozzáértő szakemberek keresik és találják meg a legjobb irányítási és szabályozási megoldásokat, ma főként a pandémia területén.

Ha azt nézzük, mi történik a koronavírus-járvány magyarországi kezelésében, akkor a válasz egyszerű és egyértelmű. Magyarországnak nincs kormánya, nincs járványpolitikája, nincs szakemberek által kidolgozott, megvitatott és a lakosság meggyőzésével elhatározott intézkedéssorozata, ami eredményesen szolgálhatná az áldozatok számának minimumon tartását, a védelemben résztvevők, mindenekelőtt az egészségügyi dolgozók emberfeletti erőfeszítéseit összehangolná, továbbá gondoskodna a nem covid-betegek gyógyításáról.

Magyarországon egyszemélyes felelőtlen kormányzás van. Az országot a legkisebb felelősségérzet nélkül, sőt, elképesztő felelőtlenséggel egy bugris, egy pénz- és hatalommániás felcsúti kis kaliber irányítja 2010 óta, az egyik válságból a másikba taszítva az országát, fokozatosan az egész világot maga és Magyarország ellenségévé téve, a közvagyon milliárdjait lenyúlva, az európai polgári demokrácia helyett keleti despotizmusokat ajánlva kínai, orosz vagy török mintára.

2021-ben a példátlan pandémia idején a magyar kormány semmivel nem foglalkozik, csak a 2022-es választások előkészítésével, választási kampányt tol teljes gőzzel, mindent elkövet az országot kézben tartó bűnbanda Orbán Viktor vezetésével, hogy jövőre is többséget, ha lehet, kétharmadot szerezzen az országgyűlésben az Orbán Viktor személyes tulajdonát képező, de közpénzen fenntartott párt, a Fidesz.

Kormányzati szinten a választásokon kívül senkit semmi nem érdekel, minden csak annyiban fontos, hogy segíti-e vagy akadályozza Orbán hatalmon tartását. Első körben a választás megnyerésével, másodkörben akármilyen más módon. A kormány szinte korlátlan forrásokat kapott, hogy a lakosságot meggyúrja, a Fidesz mellé állítsa, akiket kell, megvegyen, nyugdíjjal, béremeléssel, adócsökkentéssel, ingyen állami pénzek osztásával.

Ma Orbán Viktor tennivalók naptárában egyetlen fejezet van megnyitva. Ebben a soros országgyűlési választások megnyerése érdekében szükséges lépések és intézkedések vannak felsorolva. Orbán listájában minden benne van: a politikától és a gazdaságon és a sporton keresztül a média felhasználásának módjain át – a választási csalások előkészítését sem kifelejtve – egészen a szavazatok megvásárlásának egyszerű és olcsó, valamint bonyolult és drága módozatainak leírásáig bezárólag, de a pandémia legyőzése nem szerepel benne.

A magyar társadalmat magára hagyták. A magyaroknak maguknak kell megvédeniük a saját és a családtagjaik életét, egzisztenciájukat és egészségüket. Ebben a nem létező kormánytól függetlenül mihamarabb társadalmi konszenzust kell teremteni az orvosi kamara, az egészségügyi dolgozók, a pedagógusok, a nem lakájmédia, a közmegbecsülést élvező személyek közreműködésével, de ellenzéki vezetéssel.

Az ellenzéknek ki kell használni a hatalmi és kormányzati vákumot a pandémia elleni fellépésben, és törvényeket, szabályokat, mindent figyelmen kívül hagyva, amolyan polgári pozitív engedetlenséget tanúsítva, a koronavírus elleni harc élére kell állnia. Nem kell törődni a törvényekkel, szabályokkal, kompetenciákkal, szankciókkal. Csak és kizárólag egy számít: hány ember életét, egészségét tudjuk közösen megvédeni. Minden egyéb másodrendű kérdés. x

Zsebesi Zsolt

Magyarországnak nincs kormánya” bejegyzéshez egy hozzászólás

  1. Jó, jó, de a hatalom és a erőszakszervek Orbán kezében vannak. Ennek ellenére lehet mozdulni. Fogunk is a cikk írójával és olvasóival együtt.

    Kedvelés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s