Az ellenzéki kormányfői előválasztás második fordulójának a tétje, hogy az ellenzéki választók kit ültetnek az ellenzék szekerének bakjára. Az ellenzék győzelme azonban nem attól függ, hogy Márki-Zay Péter vagy Dobrev Klára rángatja-e a gyeplőt és pattogtatja az ostort, hanem attól, hogy a szekér elé bekötni tervezett 106 egyéni jelöltből hány győzi le az ellene induló fideszes jelöltet az egyéni választási körzetekben, illetve az ellenzéki közös listára leadott szavazatok alapján hány mandátumot kap az ellenzék, és így a voksolás után több vagy kevesebb parlamenti képviselője lesz-e, mint a Fidesznek.

Emlékeztetni szeretném a most Márki-Zay Péter vagy Dobrev Klára mellett korteskedőket, hogy az ellenzéki előválasztásnak már most is van egy fontos végeredménye, amely szerint az ellenzék 106 egyéni jelöltje között Márki-Zay Péter MMM mozgalmának egy jelöltje indul, ő is, mint a többiek, a 6 párt támogatásával, mégpedig egyetlen egyéni mandátumért, és ez a jelölt maga Márki-Zay Péter.

Ezzel szemben Dobrev Klára pártjának, a DK-nak 32 jelöltje indul a 6 párt támogatásával a jövő évi választáson, míg a Jobbiknak 29 ugyanilyen jelöltje lesz, tehát alig kevesebb, mint a DK-nak. 18 egyéni választókerületben az ellenzéki összefogást támogatóknak az MSZP által delegált jelöltre, 15 helyen a Momentum által indított közös jelöltre, továbbá a Párbeszéd 6 és az LMP 5 jelöltjére kell szolidárisan voksolni, hogy az ellenzéki összefogás ezekben az egyéni körzetekben mandátumhoz jusson.

Tehát megismétlem a matematikát nem annyira kedvelők számára: Márki-Zay MMM mozgalma egyetlen egy emberrel képviselteti magát, Márki-Zayval a 6 párt által támogatott egyéni választási körzetekben közösen indított 106 jelölt között. A 106 jelölt több mint fele, pontosan 61 a Márki-Zay által ellenségnek, hazaárulónak stb., az esélytelennek nevezett Dobrev Klára pártjának, a DK-nak (32) és a DK-val kollaborálással vádolt és ezért Márki-Zay által gyalázott Jobbiknak (29) a tagja.

A 6 párt hamarosan összeállításra kerülő közös listájának szereplését Márki-Zay csak kívülről nézheti, mert azon MMM-es jelöltnek helye nincs, hiszen az MMM nem szerepel az ellenzéki összefogás aláírói között. Azt viszont borítékolom, hogy Márki-Zay a kormányfőjelölti szavazáson rá adott voksokra hivatkozva jogot próbál majd formálni a listára kerülésre, de annak semmi alapja nem lesz. Még akkor sem, ha a jelöltségért folyó versengésben esetleg nyer Dobrev Klára ellen.

Mekkora hülyének kell lenni ahhoz – már elnézést kérek –, hogy egy a hatpárti együttműködésben párttal vagy mozgalommal jelen nem lévő – mert az MMM nem szerepel az együttműködés aláírói között – önjelölt kormányfőjelölt teljes mellszélességgel nekimenjen az együttműködés két legnagyobb pártjának? Belekössön a DK-ba, legyurcsányozza annak kormányfőjelöltjét, méreteseket rúgjon a Jobbikba, árulónak nevezve annak elnökét, csak mert nem állt ki – úgy, mint Karácsony Gergely és a Momentum – Márki-Zay kormányfőjelölti ambíciói mellett?

Meg lehet érteni, ha elfogadni nehéz is, hogy amikor a politikai versengésben valakinek az ambícióihoz mérhető erősségű kártyát nem osztottak, a saját nagyra dagasztott egóján, a templomba járásán, a kereszténységén, a konzervativizmusán és a hét – természetesen megcsodált – gyerekén kívül más a kezében nincs, akkor bármilyen eszközt elfogadhatónak vél ahhoz, hogy versenyben tartsa magát, sőt az élre törjön.

Úgy érzi, akár azt is megteheti, hogy adaptálja a Fidesz választási propagandáját, aminek lényege a gyurcsányozás. Márki-Zay Péter a Fidesz receptjét váltotta ki a felhőből, és azt állítja, hogy aki Dobrev Klárára, Gyurcsány Ferenc feleségére szavaz, az Orbánra adja a voksát, és ezért hazaáruló, mert Márki-Zayra kellene szavaznia, aki a haza egyszemélyes megmentője, szemben Dobrev Klárával, aki – “női mivolta ellenére” – jól szerepel ugyan, de végülis csak az ellenzék sírásója lehet. x

Zsebesi Zsolt

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s