Százezer – más források szerint – 80 ezer ember vonult az utcára vasárnap a lengyel fővárosban, Varsóban, hogy kiálljon országa uniós tagsága mellett. Több tucat más lengyel városban is hasonló demonstrációk voltak.

A tüntetők arra reagáltak, hogy az ország alkotmánybírósága olyan határozatot hozott, amely szerint az EU néhány előírása összeegyeztethetetlen a lengyel alkotmánnyal, a lengyel jog megelőzi az uniós jogot, ami – szerintük – az ország alkotmányából következik.

Tüntetők a varsói királyi vár előtt

A varsói kormányt az alkotmánybírósága döntése nyomán éles bírálat érte az Európai Bizottság részéről, amely megerősítette: a közös európai jogrend az egyes tagországok jogrendjével szemben elsőbbséget élvez. Brüsszel magának a lengyel alkotmánybíróságnak a felállítását és működését is folyamatosan bírálja, amiért azt a kormányhoz hű emberekkel töltötték fel, akik a kormánytól származó politikai utasításokat hajtják végre.

Az alkotmánybíróság döntése gyakorlatilag Lengyelország uniós tagságának megkérdőjelezésével egyenlő, hiszen annak a csatlakozási okmányban lefektetett alapja a közös európai jogrend elfogadása és a saját jogrendbe építése. A kormánypárt tagjaiból álló, és a hatalom parancsait végrehajtó alkotmánybíróság hónapokig tartó halogatás után hozta meg a döntését a napokban.

A vasárnapi tüntetést a kormánymédia az ellenzék hazaárulásának nevezi, azt hirdeti, hogy az ellenzéki pártok az ország alkotmányára támadtak. A demonstráción felszólaló Donald Tusk, az európai néppárt leköszönőben lévő elnöke, aki hazatérése után átvette a PO (Polgári Platform), a legnagyobb lengyel ellenzéki párt vezetését.

A jobbközép PO egyik alapító tagjaként Tusk határozottan kiállt Lengyelország uniós tagsága mellett, amiért a kormánypárti televízióban fellépését a lengyel alkotmány, Lengyelország szuverenitása elleni támadásnak állították be. Magát a tömegtüntetést pedig a lengyel alkotmány ellen és a német hegemónia melletti demonstrációnak nevezték.

Zsebesi Zsolt

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s