A Márki-Zay kígyó lassan benyálazta és lenyelte a gyáva házi nyulat. Karácsony Gergely – ahogy megígérte – nem hátra, hanem előre lépett, bele Márki-Zay csapdájába. Az MSZP, az LMP és a Párbeszéd jelöltje nemcsak puha pöcsnek bizonyult, de ócska kis hazudozónak is, eladta a szövetségeseit és a szavazóit, megcsalta a baloldalt, a benne bízók százezreit.

Karácsony, óránként változtatva álláspontját, az egyik végleges döntéséből a másikba menekülve, hülyét csinált az előválasztáson rá szavazó közel 170 ezer emberből, és csúnyán megvezette azt a 350 ezer fővárosi lakost is, akik 2019-ben főpolgármesternek választották. Karácsony politikai sírját Márki-Zay ásatta meg magával Karácsonnyal, de végül a főpolgármester maga ment le a Duna-partra, és lőtte bele saját magát a Dunába. Mint politikus egyszer s mindenkorra eltűnt a térképről. Béke politikusi poraira.

Az ellenzéki előválasztás első fordulója utáni eufóriát Karácsony és Márki-Zay közösen alacsonyították le gusztustalan és elvtelen hatalmi osztozkodássá egy olyan helyzetben, amikor egyiküknek sem volt, az egész ellenzéknek nem volt min osztozkodnia. Pedig a feladat az lett volna, hogy az ellenzéki választók által leginkább támogatott kormányfőjelöltet megtalálják. Ehelyett Márki-Zay, aki az előválasztás első fordulójában a 3. helyet szerezte meg, hülyét csinált a második helyre befutó Karácsonyból – nem volt nehéz dolga –, és bejelentette az igényét az első helyre.

Az előválasztás első fordulója azért néhány fontos kérdésre választ adott már most. Az első: az öt miniszterelnök-jelöltségért induló közül csak kettő volt, aki meg tudta őrizni politikai integritását, a becsületét, azt a képet magáról, hogy az ellenzéki összefogáson belül fair politikai vetélkedést követően képes a közös cél érdekében a többiekkel együttműködni. Ők: Dobrev Klára és Jakab Péter. A magyar közvélemény – remélhetőleg – felnőtt ahhoz, hogy ezt értékén kezelje, és a megfelelő következtetéseket vonja le belőle.

Az első forduló és az azután történtek első számú erkölcsi győztese – számomra nem örömteli módon – Jakab Péter. Dobrev Klára buldózerként megy előre, nem nézeget oldalra, mert elég, ha hátra néz, vetélytársai ott vannak mögötte, és nagy valószínűség szerint a második fordulóban megveri Márki-Zayt, aki már nem állhat meg a lejtőn, amin elindult a teljes erkölcsi szétesés felé. Ő öt nap alatt bizonyította be, hogy kizárólag a hatalom érdekli, és annak megszerzéséért mindenre képes. Márki-Zay annyit hazudott, csúsztatott öt nap alatt, amennyit egy átlag politikus egy év alatt is nehezen.

A hódmezővásárhelyi polgármester már el is kezdte a „vörös polipozást”, amit ugyan – mintha – a Fideszre értett volna, de a Fidesz színe nem vörös, hanem narancssárga, vagyis méretes sárdobálásra készülhetünk fel az ellenzéki együttműködésen belül, és miután Karácsonyt legyűrte, most neki fog menni Dobrevnek és mindenkinek, aki nem hódol be a nagy Márki-Zaynak, az ország egyszemélyes megmentőjének, aki már most az ellenzék kizárólagos vezérévé kente fel magát.

Márki-Zay egyelőre még csak a kormányfőjelöltek között csapott szét, de sort fog keríteni a már elfogadott és megszavazott közös jelöltek személyének újragondolására is. A közös ellenzéki programot is át fogja írni a saját szája íze szerint. Ennek lényege az lesz, hogy mindenkivel le fog számolni, aki nem támogatta, aki nem fogja támogatni, olyan egyszereplős politikai tömböt hozva létre, mint amilyen a Fidesz Orbán vezetésével.

Az ellenzéki előválasztáson minden új arc vesztett. Fekete-Győr lemaradt a térképről. Jakab Péter feláldozta magát egy közös célért, amire csak ő volt igazán hajlandó, és ráfizetett. A legújabb arc, Márki-Zay is éppen becsúszott a 3. helyre, a régi motorosnak számító és a legrégebbi párt, az MSZP támogatását élvező Karácsony mögé, akit Gyurcsány DK-jának jelöltje, Dobrev előzött meg. Egyelőre tehát nem szerepeltek túl jól az újak. De – látva az arcokat – talán jobb is. Fekete-Győr, Márki-Zay nem jelentik együtt sem a magyar jövőt.

Gyurcsány új pártja és kormányfőjelöltje festette önmagáról a legjobb képet. Szervezettek, és hiteles politikai narratívával álltak a választók elé. Ellenük a kormányoldal és az ellenzéken belüli riválisaik is csak a Gyurcsányozással tudtak eddig előrukkolni. Kérdés, hogy elég lesz-e ez ahhoz, hogy diszkreditálják a legrátermettebb, legfelkészültebb Dobrev Klárát. Ehhez nem annyira fel kell kötni a gatyát, mint inkább le kell tolni, és lemenni a legócskább, legaljasabb, övön aluli szintekre. Ehhez megvan a megfelelő ember, Márki-Zaynak hívják.

A következő napokhoz sok türelmet, bölcsességet és erős gyomrot kívánok az ellenzék híveinek. Vigyázó szemetek Márki-Zayra vessétek! Egy politikus akkor szolgálja az emberek érdekeit, akkor válhat államfővé, ha nem imádja a hatalmat, ha nyűg számára a vezetés, ha nem egyedül és nem a saját víziója szerint akarja formálni a táborát, hanem a többiekkel együtt, mások véleményét tiszteletben tartva. Na, Márki-Zay nem ilyen ember, nem ilyen vezető. Vele az ország cseberből vederbe fog lépni. Ha menni akarunk vele egyáltalán akárhová. x

Zsebesi Zsolt

,

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s