Magyarország is beadta a derekát, és 136 országgal közösen elfogadta egy világra szóló minimális adó bevezetésének tervét. Ezzel a világ gazdasági erejének 90 százaléka egyezett bele több éves tárgyalássorozat után, hogy a nagy konszernek mindenütt minimum 15 százalékos vállalati nyereségadót fizessenek. Nem csatlakozott: Kenya, Nigéria, Pakisztán és Sri Lanka.

Az Európai Unióban a tervet végsőkig ellenző Magyarország, Írország és Észtország is beadta a derekát, ami azt jelzi, hogy már Orbán Viktor sem a régi, pedig milyen szép lett volna megint értelmetlenül és egyedül megvétózni egy nemzetközi egyezményt. Na, nem baj, majd legközelebb.

A megállapodás azt is tartalmazza, hogy a világ száz legnagyobb és legnyereségesebb konszernje az eddiginél több adót fizessen azokban az országokban, ahol nagyobb bevételt realizálnak.

Ez utóbbi főleg a fejlődő országok számára lesz kedvező. Az előzetes becslések szerint a 2023-as rajt után, ez utóbbi szabály eredményeképpen mintegy 125 milliárd dollár eddig nem adózott nyereség után fogják beszedni a sarcot. x

Zsebesi Zsolt

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s