Austrian Chancellor Sebastian Kurz (R) shakes hands with Hungarian Prime Minister Viktor Orban at the Chancellery in Vienna on January 30, 2018. / AFP PHOTO / JOE KLAMAR (Photo credit should read JOE KLAMAR/AFP/Getty Images)

Sebastian Kurz és az ő néppártja, az Osztrák Néppárt (ÖVP) semmi mást nem tett, mint közvélemény-kutatásokat rendelt állami pénzen, amelyek pártjának és neki kedvező eredményt jeleztek előre. Újságokat kentek meg ugyancsak állami pénzen, hogy Kurzot jó fényben tüntessék fel az olvasók előtt.

Mi ez az osztrák vircsaft ahhoz képest, hogy Orbán Viktor milliárdokat dob ki az államkasszából ugyanezekre a célokra Rogán Anti közvetítésével, és nem cikkeket vásárol, hanem lapokat, televíziókat, internetes oldalakat, hogy azok a Fideszt éltessék, és őt magát istenítsék.

Ebbe természetesen Magyarországon sem a kormányfő, sem senki más nem bukik bele, mert időben megvásárolták, mondjuk úgy, a Fidesz portfóliójának részévé tették a legfőbb államügyészt is, így aztán nem fordulhat elő, hogy az csak úgy fogja magát, és nyomozást indít, házkutatást tart a regnáló miniszterelnöknél.

Erre mondta az osztrák köztársasági elnök, hogy van egy kis kormányválság, az ügyészség ráment a kormányfőre, de ez is csak azt bizonyítja, hogy a demokratikus intézmények teszik a dolgukat, az állam működése nincs veszélyben, maximum új kancellárt kell keríteni.

A fentiek ellenkezőjét mondja rólunk a világ. Azt, hogy Magyarország nem jogállam, mert nem szabad a sajtó, túl sok média van a kormány irányítása alatt, pontosabban Orbán kezében van, és az igazságszolgáltatás is politikai feladatot hajt végre, főleg az ügyészség, de az alkotmánybíróság is, nincs közszolgálati televízió, vagyis a demokrácia garanciáit valaki kikötötte a rendszerből, és ezt a valakit Orbán Viktornak hívják.

Mindeközben Ausztriában az ügyészség bejelentés nélkül házhoz megy, akár a kormányfőhöz is. Nálunk, mielőtt Polt Péter legfőbb ügyészünk bármit tenne, Orbánhoz zarándokol egy focimeccsre, ott meghallgatja az utasításait, és közben hagyja, hogy a kormányfő a nyakába köpködje a szotyolát.

Ennyi a különbség, de Szijjártó Péter magyar külügyminiszter szerint Orbán Viktor a legdemokratikusabb vezető Európában. Ami nem kizárt, csakhogy amit Magyarországon demokráciának hívnak, annak semmi köze a néphatalomhoz, az kizárólag Orbán Viktor hatalma.

Persze más sem az nálunk, aminek hívják. A pénzlopás az a pénz közpénz jellegének elvesztése, a nyugdíj-megtakarítások lenyúlása a nyugdíjak megvédése, a nemzeti konzultáció kérdések felvetése helyett válaszok szájba rágása, az államilag szervezett korrupció a nemzeti nagytőke helyzetbe hozása.

A világsajtó szerint Ausztria nem áll jól. A kormányfőig ér a korrupció, állami pénzeket használnak pártcélokra, az állami vállalatokat kifizető helyként üzemeltetik politikusok és rokonaik számára. Pont mint Magyarországon, csak a mű Ausztriában tökéletlen, a szisztéma továbbfejlesztésért kiált.

Ahhoz, hogy igazán és olajozottan működő legyen ott is, kell egy Orbán Viktor és vagy 3 millió balfék, akik hatalmon tartják, a Fidesz parlamenti ellenzékével együtt. Akik az országházban jelenlétükkel legitimálják Orbánt, azt demonstrálják, hogy Magyarországon demokrácia van, működik a parlament, és négyévente választásokat tartanak.

Jövőre is választ a nép. Azt még nem tudjuk pontosan, mi lesz az egyesült ellenzék kormányfői ajánlata, csak azt lehet tudni, hogy igen nagy valószínűség szerint ki nyer. Ha nem, akkor a kérdés már csak az marad, hogyan veszi el a nyertes ellenzék Orbántól a hatalmat. Hogyan váltjuk le az életfogytiglan kinevezett legfőbb ügyészt? Hogyan működne bármilyen kormány a kiherélt vagy megszüntetett, esetleg fideszes káderekkel teletömött intézményrendszerrel együtt?

Ezt még nem tudjuk. Ami biztos, hogy Márki-Zay tudja csak leváltani Orbánt. Ezt Márki-Zay is megmondta. Ahhoz azonban az út Dobrev Klára testén keresztül vezet. Minden egyéb még homályban, de jövő áprilisra világosan fogunk látni. Amitől vagy nagyon fel fogunk dobódni, vagy nagyon el fogunk kenődni. Addig még sok víz lefolyik a Dunán. Jut minden hónapra ellenzéki politikus, aki Karácsony után menetrendszerűen lábon lőheti magát a Duna-parton. x

Zsebesi Zsolt

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s