Sebastian Kurz (35 éves), az Osztrák Néppárt (ÖVP) elnöke, Ausztria kancellárja ellen nyomozást folytat a gazdasági és korrupciós ügyészség (WKStA). A vád – többek között – hűtlen kezelés, aminek lényege, hogy 2016-2017-ben az osztrák pénzügyminisztérium a valós célt elkendőzve fizetett ki jelentős összegeket közvélemény-kutatóknak, hogy Sebastian Kurz kancellárnak kedvező felméréseket hozzanak nyilvánosságra.

Az ügyészség szerint ezzel állami pénzeket pártpolitikai célokra használtak, ami a beteg nyugaton, az erkölcsileg mélyre süllyedt és keresztény gyökereit elveszejtett Ausztriában is súlyos bűncselekménynek számít. Hasonló módon jutottak illegális állami pénzekhez a minisztériumon keresztül szerkesztőségek, hogy Kurzot támogató cikkeket közöljenek.

Természetesen ilyesmi Magyarországon nem fordulhat elő. Már úgy értem, hogy az államügyészség akárcsak a kisujját is megmozdítsa a Fidesz választási és egyéb politikai kampányaira költött állami milliárdok miatt. Ezeket Polt Péter észre sem veszi, ha mégis belebotlik valami ilyesmibe, a válasza az, hogy a kormány a költségvetésből fizetett pártkampánnyal csak a lakosságot informálja a munkájáról.

Kurz egyelőre tagadja, hogy szerepe lett volna az állami pénzek pártcélú felhasználásában, nem tervezi, hogy lemond, az ártatlanság vélelmére hivatkozik. Pártja csütörtökön teljes mellszélességgel kiállt a kancellárja mellett. Az ÖFP-vel együtt koalícióban kormányzó zöldek azonban megérezték a politikai hullaszagot, és megkérdőjelezték, hogy kormányzóképes a kancellár, ha az ügyészség rendelkezésére kell állnia.

Azt is felvetették, hogy nem lenne-e jobb megoldás a két párt kormánykoalícióját Kurz nélkül, egy másik kancellárral folytatni. A néppárt azonban elzárkózik ettől a megoldástól, és kijelentette, csak Kurzcal hajlandó fenntartani a kormánykoalíciót. A zöldek történelmükben először kerültek kormányzati pozícióba Ausztriában, miután az úgynevezett Ibisa-botrány miatt Kurz szakított korábbi koalíciós partnerével, a szélsőjobboldali Osztrák Szabadságpárttal (FPÖ). x

Zsebesi Zsolt

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s