Nem könnyíti meg a CDU dolgát, hogy kancellárjelöltjük, Armin Laschet hozzáragadt a székéhez, és nem hajlandó félreállni

A számos rossz hír után megjött az igazi hideg zuhany a CDU-CSU jobbközép pártoknak. A gazdaság meghatározó szereplői elfordultak a két párttól, és immár inkább egy SPD-FPD-Zöldek kormányra tesznek, amit a németek közlekedésilámpa-koalíciónak hívnak.

A német gépiparosok szövetsége (VDMA) szerint „jót tenne egy frissítő szünet az uniópártoknak ellenzékben”. A szövetség elnöke, Karl Haeusgen azt nyilatkozta, hogy „időközben arra a meggyőződésre jutottam, hogy egy piros-sárga-zöld koalíció a jobb megoldás”.

A német ipar csalódott az uniópártokban, legalábbis a többség. Az is igaz, hogy a szociáldemokratákkal (SPD) szemben vannak fenntartásaik, ahogy a zöldekkel is, de bíznak a liberálisokban (FDP).

Ezt egészen konkrétan úgy értik, hogy az FDP meg fogja akadályozni a vállalatokat és a tehetőseket sújtó adótervek megvalósítását. Nem lesz vagyonadó, ingatlanadó, és nem fogják emelni az örökösödési adót sem.

A VDMA szerint a CDU-t megtépázták a belső személyi viták, a kancellárjelölt kiléte is bizonytalan, a párt vezetése megújulás előtt áll, egészében a kereszténydemokraták egyáltalán nem nyújtják egy kormányképes párt képét.

Mindeközben a választások után azonnal megkezdődött felmérő tárgyalások befejeződtek, a liberálisoknak és a zöldeknek el kell dönteniük, hogy kivel kezdenek érdemi tárgyalásokat egy közös kormányzásról.

Azzal, hogy inkább a szociáldemokratáknak áll a zászló, a leendő egyezkedés nem látszik könnyebbnek. Főleg azért, mert a konkrét döntések a kancellár és az alkancellár személyéről, a legfontosabb tárcákról mindig a legbonyolultabbnak bizonyulnak. x

Zsebesi Zsolt

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s