Márki-Zay és Karácsony alaposan megkeverte az ellenzéki előválasztást, amikor azt országgyűlési választási előzetessé „filcelte”, ízelítőt adva abból, amit inkább eltitkolniuk lett volna érdemes, hogy tudniillik mindketten végzetesen szeretik a hatalmat, mindent készek elkövetni azért, hogy megszerezzék. Márki-Zay és Karácsony Gergely nagy szívességet tett ma a Fidesznek, lehet őket hataloméhesnek hirdetni, de Dobrev Klárának is, mert nagy eséllyel veszteni fognak ellene, viszont rengeteget ártottak az ellenzéki összefogásnak.

Bár még egyikük sem nyert semmit, még egy ellenzéki előválasztási első fordulót sem, nemhogy egy országgyűlési választást, mégis arcátlanul felosztották egymás között a hatalmat, mintha lenne bármi is a kezükben, pedig a nagy loncsos hatalmi vágyukon kívül semmijük sincs. Semmi, amivel le tudnák váltani Orbánt. Ha az ellenzék már megnyerte volna az országgyűlési választást, az sem jogosítaná fel őket, hogy maguk között osszák fel a hatalmat, mert az nem az ő győzelmük, hanem az összefogott ellenzéké.

Visszataszító – lehet, hogy csak nekem –, hogy az első forduló választási győztesét meg sem szólították, helyette kettejük alkujával komoly rést ütnek az ellenzéki együttműködésen, hogy magát a választási procedúrát is széttrollkodják, amikor olyan indulási formulát ácsolnak össze az előválasztás második fordulójára, ami mind ez idáig senki fejében meg sem fordult, hogy együtt lehet mindkettejükre szavazni Dobrev Klárával szemben, három jelölt indulása vagy egy jelölt visszalépése helyett.

Kettejük alkudozásának az lesz a következménye, hogy a már nyomdába küldött szavazócédulákat filctollal kell utólag javítani mindenütt, de egyelőre nem tudni teljes bizonysággal, mire, valószínűleg egy nevet kihúzva és a másikat mellé írva, vagy mindkettőt kihúzva, és egy új sorba írva kettejük nevét. Mindezt azért, mert a két polgármestert elbűvölte a hatalom, szeretnének nagyobb emberek lenni, és nem egy várost, hanem egy országot vezetni, de ezzel csak megmérettek és könnyűnek találtattak.

Alighanem a vesztükbe rohannak. Aki eddig nem látta vagy nem akarta látni, az kénytelen lesz belátni, akarja, nem akarja, hogy a két ellenzéki politikus ugyanolyan veszélyes lehet a demokráciára, mint amilyen egy bizonyos Orbán Viktor, akinél szintén már évtizedekkel ezelőtt látszott, hogy a nagy egójánál csak a hatalomvágya nagyobb. Aki belenéz Márki-Zay és Karácsony Gergely szemébe, szembesül a valósággal. Mindketten rosszkor vannak rossz helyen.

Hogy ketten túl korán fedték fel igazi karakterüket, az részükről hiba, mi, szavazók viszont köszönettel tartozunk érte. Megtakaríthatunk egy újabb keserű csalódást, ami akkor érne minket, ha rájuk tennénk. A helyzet azonban ennél keserűbb, mert amennyiben a jövő év tavaszáig az ellenzék nem hozza helyre, amit most két nap alatt ketten elfuseráltak, akkor megint elk*rtunk egy történelmi esélyt. Hogy ne így legyen, az most már sokkal inkább, mint eddig, Dobrev Klárán múlik. Ha ő is csődöt mond, akkor… Ennyi volt. Volt két jó napunk.

Zsebesi Zsolt

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s