Vesztesek a győztes ellen

Most, hogy Dobrev Klára fölényesen nyert a kormányfőjelölti ellenzéki szavazáson, az ellenzék maradék és megvert része a Fidesz kottájából kezd játszani. Mégis, mi másnak lehet nevezni, hogy Márki-Zay Péter és Karácsony Gergely abban ugyan egy cseppet sem ért egyet, hogy melyiküknek van nagyobb esélye a másik támogatásával megverni Dobrev Klárát és utána Orbán Viktort, de abban teljes a harmónia közöttük, hogy Dobrev ne legyen a közös miniszterelnök-jelölt, mert – szerintük – ő biztos esélytelen a jelenlegi kormányfővel szemben.

A két ellenzéki politikus egymást igyekszik megvásárolni, miniszterelnök-helyettesi posztot kínálva fel egymásnak a másik támogatásáért, olyan posztot, amelyet egyébként nem ők fognak osztani, hanem a választásokat követően a majdani koalíciós megállapodás része lesz a döntés, amelyben nagyobb szerepe lesz az országgyűlés legnagyobb – nagy valószínűség szerint DK-s – frakciójának, vagyis Dobrev pártjának, de még a Jobbiknak is, mint kettejüknek együttvéve. Kamarillapolitika a javából, és visszataszító. Nem kicsit, nagyon.

Az ellenzéki előválasztás célja nem az volt, hogy kiderítsék a segítségével, kinek van nagyobb esélye legyőzni Orbán Viktort, hanem az, hogy kinek van nagyobb támogatottsága az ellenzéken belül ahhoz, hogy közös kormányfőjelölt lehessen. Az egyes választási körzetek ellenzéki jelöltjeire azért szavaztatták meg az ellenzék szimpatizánsait, hogy megtudják, kinek van nagyobb esélye a legtöbb ellenzéki szavazatot megszereznie. (Itt sem az számított, hogy várhatóan mennyi Fidesz-szavazatot tudnak elhódítani, vagy hány tétovázót tudnak megszólítani.)

Az eredményhirdetés után Karácsony és Márki-Zay elkezdték azt hirdetni, hogy az ellenzék hívei nem jól szavaztak, amikor többségük Dobrev Klárára adta a voksát, mert a két megvert politikus szerint bármelyikük jobb lenne Orbán ellen, mint Dobrev, függetlenül attól, mennyire verte meg mindkettejüket a DK elnökhelyettese, mert a győztes az egykoron kormányfőként fungált Gyurcsány Ferenc felesége. Azé a Gyurcsányé, akit a felmérések szerint túl sokan nem szeretnek. Akit pártja pont ezért léptetett hátra, és helyette Dobrev Klárát indította, akit viszont – az előválasztási voksok szerint – többen tartanak alkalmas közös jelöltnek, mint Karácsonyt és Márki-Zayt, vagy bárki mást a magukat ajánlók közül.

Dobrev Klára egy párt élén, az ellenzék legnagyobb pártja élén indult a kormányfőjelölti posztért. Nyert, és nemcsak ő, de a pártja is a legnagyobb támogatást kapta az ellenzéki szavazóktól. Mindeközben Karácsony teljesen beragadt a székesfővárosban, amit nem is teljesen hozott, Márki-Zaynak pedig valójában felbukkanása óta nem sikerült egy pártot vagy egy komoly támogatói mozgalmat gründolnia magának, nincs mögötte szervezett erő, még annyi sem, mint Karácsony mögött, viszont jobb eredményt ért el ő is vidéken, mint a budapesti főpolgármester.

Akkor most mitől lett logikus és magától értetődő, hogy nem ez a két részleges sikerre is alig alkalmas jelölt áll be azonnal a meggyőző sikert elért jelölt mögé? Mi az értelme, hogy ketten együtt igyekeznek megfúrni Dobrevet azzal a mondvacsinált ürüggyel, hogy nekik nagyobb esélyük van Orbán ellen, mint Dobrev Klárának? Mondják ezt, tudván, hogy Orbánt sem Karácsony, sem Márki-Zay, de még Dobrev Klára sem fogja megverni, mert Orbán leváltását csak az egységes és együttműködő ellenzék tudja közösen, a 106 egyéni választókerületben elérni.

Egyébként sem Orbánt kell megverni a választáson. Orbán egyetlen egyéni választókerületben sem indul, ahogy soha az elmúlt 30 évben egyszer sem indult. A 106 egyéni választókerületben kell a Fidesz jelöltjeit megverni az ott induló közös jelölteknek, akiknek akkor van minimális esélyük, ha az ellenzéki szavazók többsége rájuk voksol mint közös jelöltekre, legyenek is DK-sok, MSZP-sek, Jobbikosok vagy bármely más pártból származó ellenzéki közös jelöltek. Orbán Viktort a választásokon senki nem lesz képes abban megakadályozni, hogy bejusson a parlamentbe a Fidesz pártlistájának első helyén.

Még az sem igaz, hogy az emberekkel el kell hitetni, hogy az ellenzék közös kormányfőjelöltje jobb lesz, mint amilyen miniszterelnök Orbán Viktor, hiszen akik az ellenzék bármelyik jelöltjére szavaznak, azok pont azt akarják, hogy Orbán ne legyen a jövőben kormányfő. Magyarul, a duma, hogy ki esélyesebb legyőzni Orbánt, Dobrev, Karácsony vagy Márki-Zay, csak duma. Nincs is ilyen dilemma. Annál is inkább, mivel bárki lesz az ellenzék kormányfőjelöltje, csak akkor lesz belőle kormányfő, ha az ellenzék nyer, és ráadásul képviselői a parlamentben meg is szavazzák.

A most kijelölt ellenzéki kormányfőjelölt feladata csak annyi, hogy a választás ideje alatt demonstrálja az ellenzéki egységet, hogy megszemélyesítse a majdani ellenzéki kormányzást. Olyannak kell lennie, akit a legtöbben elfogadnak az ellenzéki oldalon, és azt már tudjuk, hogy az kicsoda, mert Dobrev Klára kapta erre a legerősebb felhatalmazást, akármivel is huzakodik elő a verseny második és harmadik helyezettje, hogy a saját személyét tolja a győztes elé.

Elnézést a sportos hasonlatért, de amit Karácsony és Márki-Zay csinál, az olyan, mintha kajak-kenuban egy versenyző megnyerné az összes válogató versenyt a saját versenyzőtársai előtt, de a szövetség azt mondaná, hogy ez ugyan igaz, ő volt a legjobb idehaza, de a VB-n az orosz, a kanadai versenyzővel szemben a válogatón második helyezést elértnek, de még a harmadiknak is nagyobb győzelmi esélye van. Nem mondom, hogy nem fordult elő ilyen csúfság a sportban, de ebből csak akkor nem lett látványos baj, ha a második és a harmadik is jobb volt a világon mindenkinél, amire már volt példa a magyar kajak-kenuban, de nem hiszem, hogy ez állna fenn a Fidesszel szembeni versenyben.

A végére még valami: a Fideszt, a Fidesz parlamenti választási jelöltjeit kell 106 egyéni választási körzet többségében megverni. Orbán Viktort azt követően kell – nem annyira megverni, mint – börtönbe záratni, a főkolompos társaival együtt, hogy az ellenzék hatalomra került. Megismétlem: hatalomra került, tehát nem csak választást nyert, mert az kevés a hatalom átvételéhez. Orbán mára olyan helyzetet teremtett az ország kormányzásában, hogy egy sima parlamenti győzelem nem elég arra, hogy a győztesek valóban kormányozni is tudjanak.

Magyarországon egy parlamenti választási győzelem nem jelenti automatikusan a hatalom elnyerését is. A tényleges hatalmat külön éles és kétes eszközökkel megvívott erőszakos harcban kell megszerezni, kiragadni Orbán és vazallusai kezéből, amihez nagyobb eltökéltség és elszántság, keménység és bátorság, kreativitás kell, mint a választások megnyeréséhez, ami mégiscsak a szavazókon múlik, nem annyira a jelölteken.

A hatalom tényleges megkaparintásához és a hatalomnak az ország érdekeinek megfelelő felhasználásához kell majd kormányfőt választani a jelenlegi ellenzék győzelme esetén a parlamentben. Nem lenne természetesen baj, ha az a kormányfő ugyanaz lenne, mint akit a választási kampány idejére jelölnek. Ha ez a cél, akkor arra a jelenlegi választékból megint csak Dobrev Klára, és nem Karácsony vagy Márki-Zay az alkalmasabb. Bármennyire is fáj ez mindkettejük és híveik macsó szívének. Bármennyire is igyekeznek ezt szorgos gyurcsányozással álcázni.

Zsebesi Zsolt

Az ellenzéki előválasztás vesztesei együtt gyurcsányoznak a Fidesszel” bejegyzéshez egy hozzászólás

  1. Nagyon figyelemre méltó és a valóságot tükröző, a vesztesek manipulációját eleve értelmetlennek minősítő írás, amely mentes a jogi hivatkozásoktól, csak egyszerűen a tényekre szorítkozva hívja fel a figyelmet arra, hogy felesleges a vesztesek összefogása. Ajánlanám Karácsony Gergely és Márky Zay Péter figyelmébe.

    Kedvelés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s