A nemzetközi sajtó áttörésnek, történelmi eseménynek nevezi a szervezett bűnözés elleni harcban, hogy Rómában a Casamonica-család, egy veszélyes maffiaszervezet 44 tagját mondta ki bűnösnek, és ítélte összesen 400 év börtönre a bíróság. A szervezet feje, Domenico Casamonica 30 évet kapott.

A bűnözőket – többek között – kábítószer-kereskedésben, kényszerítésben, illegális fegyverbirtoklásban találták bűnösnek. A két éven át tartó perben az ügyész összesen 630 évnyi börtön kiszabását kérte a maffiózókra.

Nem tudom, hogy miért, de a hír olvasásakor Orbán Viktor és családja, a Fidesz jutott eszembe. Felmerült bennem, hogy egy a rómaihoz hasonló maffiaperben, 2022-ben, vajon az ügyész hány vádlottra és összesen hány évet kérne. Becslésem szerint a börtönévek összegének négyjegyűnek kellene lennie.

Egy másik, ezúttal szlovákiai hír is felcsigázta a fantáziámat. A szlovák média itt is mérföldkőről beszél, amikor kommentálja a Pozsony melletti pezinoki bíróság ítéletét, amelynek értelmében 14 évre rács mögé kerül az ország „különleges ügyésze”, Dusan Kovacik, aki három választási perióduson keresztül, 2004-től volt a posztján, és akit korrupcióban, a hatalommal visszaélésben, egy bűnöző banda támogatásában találtak bűnösnek, és mellékbüntetésként teljes vagyonelkobzással is sújtottak.

Pamela Zaleska bírónő az ítélet indoklásában kiemelte, hogy a súlyos büntetést az magyarázza, hogy olyan ember állt a bíróság előtt, akinek első számú feladata lett volna a bűnözés elleni könyörtelen harc. A különleges ügyész kiemelt feladatot látott el, a szervezett bűnözéssel és a nagy értékre elkövetett korrupciós ügyekkel foglalkozott. A bírónő ezzel indokolta, hogy bár az ügyész „csak” 13 évet kért a vádlottra, ő 14 évet szabott ki.

Szlovákiában ez az első eset, hogy ilyen magas rangú bűnüldözőt ítélnek hosszú börtönbüntetésre. Alighanem nem is olyan sokára Magyarország is felsorakozik Szlovákia mögé, mert nekünk is van olyan magas rangú bűnüldözéssel megbízott emberünk, akivel kapcsolatban hosszú évek óta hallani, hogy egy bizonyos Fidesz nevű bűnszövetséget támogat, visszaél a hatalmával, és korrupció gyanúja lengi körül.

Zsebesi Zsolt

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s