Bот наша техника

Vlagyimir Putyin pártja, az Egységes Oroszország az első hivatalos adatok alapján nem élvezi az oroszok többségének támogatását. Putyin pártja 46.6 százalékot ért el a vasárnap véget ért háromnapos parlamenti választásokon a 2016-os 54 százalék után, de így is nyert az Orosz Föderáció Kommunista Pártja előtt, amely 21,3 százalékot gyűjtött be. A választás tisztaságát több ezer választási csalásról érkezett bejelentés kérdőjelezi meg.

Putyint pártját most először nem támogatta az életükkel egyre elégedetlenebb oroszok többsége. A választók több mint 50 százaléka az orosz elnök pártja ellen szavazott, miközben a kommunisták azért kaptak 21,3 százalékot, mert más ellenzéki pártok nem indulhattak, mivel mondvacsinált ürügyekkel kizárták őket, amelyek ezért bármilyen, nem Putyin oldalán álló párt támogatására hívták fel híveiket.

Néhány álellenzéki párt is megugrotta az 5 százalékos bejutási küszöböt, köztük a Zsilinovszkij vezette liberális demokraták, akik 8,0 százalékot értek el. Az Igazságos Oroszország – Hazafiak – Az Igazságért párt pedig 7,6., az Új emberek nevű, tavaly alapított párt 6 százalékot kapott.

Az egyéni választókörzetekben leadott voksok 50,11 százaléka alapján a párt 85,78 százalékot, vagyis 193 mandátumot szerzett meg a 225-ből, amivel megőrizhette az alkotmányozáshoz szükséges kétharmados többségét a Dumában, vagyis – mint Magyarországon – Orbán, úgy Oroszországban Putyin pártja a lakosság szavazatainak kevesebb mint felével is kétharmaddal kormányozhatja az Oroszországot.

Az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet az idén nem küldött megfigyelőket a Duma-választásokra „az Orosz Föderáció hatóságai által életbe léptetett (a koronavírus járványra hivatkozó – szerk.) korlátozások miatt”. Egyelőre nincs adat arról, hogy a 110 millió választásra jogosult közül hányan vettek részt a szavazáson, amelyen 450 képviselői hely sorsáról döntöttek 14 párt jelöltjei közül választva.

A választások előtt a független közvélemény-kutatók 30 százalékot adtak a Putyint támogató Egységes Oroszország pártjának, de úgy látszik, hogy a szavazatok elcsalásával megbízott állami alkalmazottak jól tették a dolgukat, mert – a szokásoknak megfelelően – Putyin pártja az előrejelzéseknél sokkal jobb eredményt mutathat fel, bár így is érzékeny veszteségeket könyvelt el.

Zsebesi Zsolt

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s