Egy debreceni étterem és söröző kitessékelt két ellenzéki politikust, mivel azok az üzlet előzetes engedélye nélkül akartak történelmet csinálni a házban. A Belga Étterem és Söröző tulajdonosa úgy döntött, hogy nála pedig ne csináljon senki forradalmat, főleg holmi Márki-Zay Péter és Pálinkás József nevű ne, ne nézzék Pilvax kávéháznak az ő kocsmáját.

A Belga tulajdonosa, ha1848-at írnánk, sine ira et studio (harag és részrehajlás nélkül) kirúgná ő Petőfit, Vasvárit, és Vajda Jánost is, az ő Fiatal Magyarország és Tízek Társasága nevű forradalmi politikai tömörüléseikkel együtt. A Belga sörözőben, az biztos, nem szerkesztenék meg a 12 pontot a külföldi katonák kivonulásáról, a sajtószabadságról meg ilyesmikről, és itt aztán nem szavalhatta volna el Petőfi először a Nemzeti dalt sem.

Az más kérdés – ahogy a vendéglátóipari egység közösségi oldalán a debreceniek bejegyzéseiből kiderül –, maradva 1848-nál, a Belga balga tulajdonosa, természetesen nemegyszer, vendégül látta Jellasicsot, de Metternichet is. Mivel ők előre szóltak, hogy politizálni jönnek a kocsmába, nem úgy, mint Petőfiék. Mára fordítva a szót, ellenzéki csak rendeltetésszerűen használhatja a Belga Éttermet, egyen, igyon és menjen! A fideszesekre ez nem vonatkozik.

Nem kell haragudni a Belga Étterem és Söröző tulajdonosára, mert ő csak egy tősgyökeres, megalkuvó, beszari magyar ember, egy olyan kocsmáros, aki jobban fél az aktuális hatalomtól, jelen esetben a Fidesz messzire elérő kezétől, mint attól, hogy elveszítheti – statisztikailag – a vendégei felét, mint ahogyan már többen jelezték is a kocsma közösségi oldalán, a jövőben kerülni fogják a Belgát.

Nem tudjuk, és már soha nem fogjuk megtudni, hogy mi lett volna 1848-ból, mit ünnepelnénk évről évre, ha a Pilvax egy Belga Étterem és Söröző lett volna. Élek a gyanúperrel, hogy ha Petőfiéket kirúgják a Pilvaxból, az 1848-49-es szabadságharc attól még nem marad el. Mint ahogy a két ellenzéki kitessékelése egy debreceni kocsmából sem lesz elég, hogy megmentse az Orbán-rezsimet, megállítsa a történelem kerekét.

Zsebesi Zsolt

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s