„Az Európai Unióban nincs lehetőség valódi, kölcsönös tiszteleten alapuló, demokratikus vitákra” – mondta a magyar külügyminiszter Lengyelországban a Kárpátok Európája nevű nemzetközi konferencián. Ezt az után tudta kijelenteni, hogy Magyarország Lengyelországgal együtt alig néhány hónappal korábban megvétózta az Európai Unió milliárdos talpraállítási programját.

Szijjártó szerint „azokat, akiknek eltér a véleménye a fősodortól, rendre Európa-ellenesnek nevezik, és a partvonalra szorítják”, hogy aztán például pont Magyarország azon a bizonyos partvonalon vétók sorozatával fúrhasson meg neki nem tetsző uniós döntéseket. Mindezt a maga 3,7 százalékos szavazati arányával. Varsó és Budapest képes volt egy 27 tagországot tömörítő szervezetet kettejük közös vétójával megbénítani, ékes bizonyítékát adva annak, mennyire képtelenek az EU-ban a kisebbségi véleményt képviselők megvédeni saját érdekeiket.

A Szijjártó nevű amatőr teremlabdarúgó pártja és kormánya Magyarországon emberemlékezet óta nem engedett semmiben senkinek, akinek a véleménye eltért a Fidesz által képviselt „fősodortól”. Nemhogy néhány százalék véleményére tettek nagy ívben és egészen magasról, de mondjuk a magyar ellenzékére úgy egészében is, amely nem 3 százalék körül képviselteti magát a parlamentben, hanem ennek a tízszeresével, és a legutóbbi parlamenti választáson többen szavaztak rájuk összesen, mint a győztes és így kétharmados parlamenti többségével basáskodó Fideszre.

Tehát Orbán Szijjártó nevű emberének van pofája arról szavalni, hogy az EU antidemokratikus, amelynek munkáját már évek hosszú sora óta eredményesen nehezíti meg egy Németországgal, Franciaországgal, Spanyolországgal, vagy Olaszországgal kardinális kérdésekben azonos számú szavazattal rendelkező Magyarország. Meg se próbálhatna ilyesmit egy ilyen súlyú ellenzék a magyar parlamentben, de a német, az olasz, a spanyol vagy a francia parlamentben sem nagyon.

Az EU számos hibája közül a legnagyobb, hogy egy sor kérdésben csak egyhangú döntések születhetnek, vagyis a 27-ből 26 ország közös akaratát akár egy ország is keresztülhúzhatja, mert a rendszert az egyhangú döntéshozatalra, egészen pontosan: a lehető legdemokratikusabb alapokra helyezték, mert nem az egyszerű vagy akár a kvalifikált többség dönt az ügyek jelentős részében a kisebbséggel szemben, hanem fordítva: a kisebbség dönti el, hogy érvényesülhet-e a többség akarata.

A Fidesz Dunakeszi Alsóról jött embere a felcsúti Führerrel együtt persze a kisebbség hatalmát kéri számon Brüsszelben a többség fölött, miközben a többség korlátlan hatalmát valósítja meg a saját országában. Fidesz-Magyarországon a győztes párt mindent visz, és ez szerintük így demokratikus, de az EU-ban a kisebbségnek Orbán az úgynevezett „piros kártya” jogát követeli, vagyis annak lehetőségét, hogy a kisebbség megakadályozhassa a többséget abban, hogy a kisebbségnek nem tetsző döntést hozzon.

Mindeközben Szijjártó és a főnöke éjt nappallá téve kettős mérce alkalmazásával vádolják az EU-t, amely – szerintük – más normákat kér számon Budapesttől, mint például Berlintől, Párizstól vagy Rómától. Valójában azzal, hogy Orbán Brüsszelben a kisebbségnek követel vétójogot, de odahaza megtagadja a parlamenti és minden egyéb ellenzéktől a nekik járó minimális jogokat is, maga alkalmaz kettős mércét. Mást magára és mást a saját ellenzékére. x

Zsebesi Zsolt

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s