Lengyel katonák drótakadályokat telepítenek a fehérorosz-lengyel határon

Most jöttem Varsóból. A lengyel média szerint Fehéroroszország közreműködésével Oroszország Lengyelország ellen fenekedik. Hatalmas hadgyakorlat készül az ország Fehéroroszországgal közös határán orosz részvétellel, amire lengyel hadgyakorlat a válasz. Érthető, hogy ebben a helyzetben Magyarország kormányhatározatban készül teljes mellszélességgel kiállni Lengyelország mellett, a szuverenitása és alkotmányos rendje elleni példátlan brüsszeli támadás miatt.

Lengyelország keleti határvajdaságaiban a köztársasági elnök rendkívüli állapotot vezetett be, mert úgy látta, hogy a fehéroroszok szervezte határsértések, migránsok átdobása valójában egy hibridhadviselés része, amely mögött az oroszok állnak, és célja Lengyelország destabilizációja.

A lengyel és a litván kormány a határon történő események és a tervezett nagy méretű hadgyakorlatok miatt a saját biztonságát látja veszélyben. Érthető tehát, hogy a magyar kormány kiáll szövetségese mellett a ….. Brüsszelből érkező példátlan támadás miatt.

A brüsszeli agresszió az, hogy bírósági útra terelték a varsói kormány és az Európai Bizottság vitáját arról, hogy a lengyelországi igazságszolgáltatás „átszervezése” összeegyeztethető-e a jogállamisággal, a bíróságok függetlenségével, az ezt megfogalmazó és belépésekor Lengyelország által is elfogadott normákkal. Ha a független bíróság helyt ad a brüsszeli aggályoknak, Lengyelországot akár „súlyos pénzbírsággal” is sújthatják. Micsoda brutális támadás ez az ország szuverenitása ellen.

Fehéroroszországban évtizedes börtönt szabnak ki ellenzékiekre, fára felakasztva akadnak rájuk időnként, az orosz ellenzék vezetője pedig büntető táborban múlatja az időt, csakhogy ne kelljen részt vennie az oroszországi választásokon, munkatársai pedig tucatszám menekülnek külföldre, nehogy hasonló sorsra jussanak. Mindeközben Moszkva gőzerővel dolgozik azon, hogy egyesítse Fehéroroszországot Oroszországgal. Készek a tervek a közös kormányról és parlamentről, a közös védelmi és külpolitikáról.

A fehérorosz-lengyel határon nagy játszma zajlik, aminek tétje az egykori Szovjetunió újjáépítése, Putyin álmának megvalósítása. A fehérorosz-orosz egyesülés azt jelentené, hogy immár nem az a kérdés, hogy Ukrajnában a NATO mennyire kerül közel az orosz határhoz, hanem az, hogy Fehéroroszország bekebelezésével Oroszországnak vagy 400 kilométeres új határa lesz egy NATO tagországgal, Lengyelországgal. Miközben Oroszország törvénytelenül megszállta a Krímet és betört Ukrajna keleti területeire, súlyosan megsértve az ország szuverenitását. Ebben a helyzetben a legtöbb, amit a magyar kormány tehet, hogy elítéli az EU súlyos beavatkozását Lengyelország szuverén ügyeibe.

Hát úgy állunk, hogy a lengyel államfő, akit ugyan közvetlen választáson ültettek a székébe a lengyelek, de mégis az országot irányító Jaroslaw Kaczynski bábjaként működik, Budapesten a Karmelita kolostorban keres támogatást magának a Brüsszel elleni ádáz háborúban, miközben amerikai szárazföldi egységek lengyelországi állomásoztatásával, példátlan – amerikai fegyvereken és fegyverrendszereken alapuló – fegyverkezési programot hajt végre, hogy meg tudja védeni magát Oroszországgal szemben.

Attól az Oroszországtól retteg, amely Magyarország stratégiai partnere, és amelynek külügyminiszterével együtt Szijjártó Péter magyar külügyér a napokban fejezte ki közösen értetlenségét: mi baja a világnak Moszkvával, és mi ez az értelmetlen oroszellenesség, mi végre hoznak rendre Oroszország elleni szankciókat a nyugati szövetségesek. A magyar kormány természetesen teljes támogatást ígért az orosz kormánynak eme áldatlan állapot felszámolására, és tett is ennek érdekében már korábban is feltűnő lépéseket a Moszkvát elítélő uniós határozatok megvétózásával.

Orbán Viktor tehát egyszerre szolidáris a félreértett és a beteges oroszellenesség áldozatául esett Moszkvával, de Lengyelországgal is, amely a saját biztonságát igyekszik megvédeni ugyanezzel a Moszkvával szemben. Ez úgy vált lehetővé, hogy Varsó és Budapest talált egy közös ellenséget, amely mindkettejük, értsd: Orbán és Kaczynski szuverenitását valóban veszélyezteti, mégpedig azzal, hogy komoly akadályokat gördít az elé, hogy a két autokrata azt tegye a népével, amit akar. Ezt a közös ellenséget Brüsszelnek hívják.

A Brüsszellel szemben létrejött magyar-lengyel szövetség nem védi meg Lengyelországot az orosz destabilizációs törekvésekkel szemben. Magyarországot sem attól, hogy az EU komoly szankciókkal sújtsa a jogállamiság megsértése miatt, és az ország előbb vagy utóbb Európán kívül, az oroszok karjaiban és/vagy a kínaiak érdekszférájában találja magát.

Varsó és Budapest összeborulása egyedül arra jó, hogy mindkét autoriter vezető szövetségeseket tudjon felmutatni a saját népe előtt. Magyarország és Lengyelország nincs egyedül. A hülyeségben. Hogy Magyarország számíthat Lengyelországra, Varsó Budapestre. Egyetlen közös ellenségükkel, Brüsszellel szemben.

Mától az új magyar nemzeti jelszó: Ha Varsó velünk, ki ellenünk? Kéretik nem harsányan röhögni, hiszen volt ennél jobb is – Ha Isten velünk, ki ellenünk? – mégis itt voltak egy darabig a törökök, az osztrákok, megkaptuk Trianont, mégis bejöttek az oroszok. Mi történhet? Legfeljebb az oroszok visszajönnek, és vége lesz a parttalan vitának, hogy le kell-e térdelni, és ha igen, ki előtt.

Zsebesi Zsolt

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s