A foci Magyarországon nem politikai kérdés, csak a labdarúgó klubokat politikusok, Fidesz-közeli vállalkozók birtokolják, irányítják. A labdarúgás a kormányfő kedvenc sportja ugyan, de a foci politikamentes. Igaz, Orbán Viktor épített a saját falujában egy stadiont, igaz, betolta a magyar első osztályba a faluja csapatát, igaz, adókedvezmények útján állami pénzzel tömi ki az egyesületét, és valamennyi Fidesz-közeli, de inkább Fidesz-tulajdonú csapatot, de a magyar foci akkor sem politikai kérdés

Magyarországon az politikai kérdés, amit a Fidesz annak nevez. Ezt nem nevezi annak, csak akként kezeli. Csak így lehetséges, hogy egy Budai Gyula nevű fideszes képviselő azt képes mondani nagy nyilvánosság előtt, hogy bizonyos, neki nem szimpatikus ellenzéki politikusok ne menjenek ki a magyar válogatott mérkőzéseire, mégpedig konkrétan azért, mert az ellenzéki Vágó István szembe merte állítani a mai Ferencváros csapatát egy régebbivel, amelyben csak magyar játékosok rúgták és nem rosszul a labdát, a mai Fradival, amelyben a legutóbbi nemzetközi kupameccsen egyetlen magyar volt a pályán. Ezért Budai magából kikelve írta: „Mekkora tahó ez a Vágó Pista!”

A lényeg tehát az, hogy aki a Fradit bírálja, esetleg nem elégedett a teljesítményével, esetleg azzal sem, hogy ilyen magas a külföldi játékosok aránya, az mindjárt a Fidesz, Orbán Viktor – és némi szélesebb megközelítésben – a keresztény labdarúgó Magyarország ellensége, nem hazafi, sőt mi több, idegen szívű Soros bérenc, aki idehaza, és külföldön is a hazája ellen uszít, sőt képes minősített hazaárulást elkövetni, midőn nem lelkendezik a Ferencváros és a magyar válogatott sikerei láttán, pedig a nemzeti 11 az elmúlt két év alatt a FIFA világranglistáján az 52. helyről feljött a 32. helyre.

Én azt ajánlanám Budai Gyulának, aki kormánypártiból ellenzékivé vált politikusok elszámoltatásában sokkal kevesebb sikert ért el, mint a Ferencváros bármelyik európai kupasorozatban, hogy vegyen vissza az arcából. Míg a magyar foci jelenleg a nem olyan nagy büszkeségre okot adó 32. a világranglistán, addig Budai egy képzeletbeli hasonló rangsorra fel se kerülne, mert politikai és minden egyéb teljesítménye nem mérhető, nem éri el az érzékelhető szintet sem, mégpedig nemcsak világviszonylatban, de hazai összehasonlításban sem.

Az viszont, hogy akaratlanul – mint a Fidesz képviselője – úgy érzi, joga van bárkit is eltanácsolni magyar válogatott mérkőzések látogatásától, ékes bizonyítékát adta, mennyire nem politikai kérdés a mai Magyarországon a foci. Ami úgy általában és hosszú távon egyáltalán nem szolgálja egyetlen sportágnak, így a focinak sem az érdekét, ugyanis az igaz, hogy a foci és a pénz nagyon szoros kapcsolatban áll egymással, úgy is, hogy a foci nagy pénzt hoz, és úgy is, hogy a jó foci sokba kerül, mégiscsak rosszul jár a játék, és élvezői is, ha a politika belegyalogol, és megpróbálja kisajátítani magának.

Ezért – arab sejkek milliárdjai ide, arab sejkek milliárdjai oda – a világ öt legjobb ligája abban az öt európai országban, nevezetesen: Németországban, Franciaországban, Angliában, Olaszországban és Spanyolországban üzemel, amelyek gazdasági teljesítményük alapján az első öt helyen állnak a kontinensen. És ez így is fog maradni, vagyis Magyarország akkor fog felzárkózni a világ labdarúgásának élvonalába, amikor a magyar gazdaság ereje összehasonlítható lesz az említett öt országéval, vagyis amíg Orbán Viktor és az ő Fidesze kormányozza, soha.

Zsebesi Zsolt

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s