Szergej Lavrov orosz és Alexander Schallenberg osztrák külügyminiszter szerdán Bécsben gondosan megmérte a két országot elválasztó szakadék mélységét, és azt változatlanul ijesztőnek találta. A két ország első számú külügyérei 2009-ben találkoztak utoljára, és azóta – ahogy Schallenberg fogalmazott – az osztrák-orosz viszony, főleg az utóbbi években, „massziv sokkteszteknek” volt kitéve.

Bécsben Lavrov azt kapta, amire számíthatott. Ausztria nem nyeli le a Krím elfoglalását, továbbra is kritikusnak találja az orosz demokrácia helyzetét, és a kelet-ukrajnai helyzetet is annak látja, ami, vagyis orosz agressziónak.

Bécs következetesen kiáll a nyugati demokratikus értékek védelme mellett. Lavrov folyamatosan az osztrák-orosz közös érdekeket igyekezett hangsúlyozni, és élesen bírálta az ukrajnai szolidaritási konferenciát a Krímről, amelyen Magyarország a magyar köztársasági elnökkel képviseltette magát.

„Ausztria álláspontja a Krím illegális annexiójáról szikla szilárd, nem új és nem meglepő” – jelentette ki Schallenberg, és hozzátette: Ausztria Alekszander Navalnij orosz ellenzéki „azonnali és feltétel nélküli szabadon bocsátását” követeli.

Az orosz külügyminiszer megpróbált osztrák támogatást szerezni ahhoz, hogy a Krím orosz polgárai shengeni útlevélhez jussanak, vagyis az EU ezzel mintegy ismerje el, hogy az Ukrajnától elcsatolt Krím lakossága orosz állampolgár. Az ottani helyzet megismerésére Lavrov krími látogatásra hívta meg az osztrák külügyminisztert, aki azt udvariasan, de határozottan visszautasította.

Bécs előtt Lavrov Budapesten is járt. Nincs értelme elismételni, mennyire egyformán látta Szijjártó Péter külügyminiszterrel a két ország azonos érdekeinek sokaságát, milyen jónak ítélték a közös gazdasági projektek megvalósulását, mennyi teret láttak a további együttműködés számára, hogyan sorjáztak a milliárdok a két ország közötti külkereskedelmi forgalomban, mert az volt a lényeg, ami nem hangzott el.

A magyar külügyminiszternek szava nem volt Navalnij érdekében, semmit nem mondott a Krím orosz megszállásáról, de a kelet-ukrajnai helyzetről is csak Ukrajna bírálata volt hallható. Ezt úgy lehet csak értelmezni, hogy, bár Magyarország az EU és a NATO tagja, de az Oroszországgal fenntartott viszonyában nem követi a nyugati szövetségi rendszerek politikai irányvonalát. Nincs kifogása a deficites orosz demokráciával szemben, nem tartja fontosnak kifejezésre juttatni, hogy nem fogadja el a Krím megszállását, tesz a nyugat Oroszországgal szembeni politikájára.

“Minden idegszálunkkal az 5.5%-os magyar gazdasági növekedésre kell koncentrálni” – hangsúlyozta a tárgyalások utáni tájékoztatója végén Szijjártó. Mintegy azt sugallva, hogy a jelenlegi magyar-orosz viszony fenntartása és továbbfejlesztése lenne a záloga a magyar gazdasági növekedésnek, amiben annyi ráció lehet, hogy bár ma még a magyar gazdaság helyzete az Európai Unió és tagországai helyzetének, a Magyarországra érkező uniós pénzek megérkezésének a függvénye, de egyáltalán nem biztos, hogy ez a közeli jövőben is így lesz, és az EU magyarellenes szankciói nem értékelik fel ténylegesen az orosz-magyar gazdasági kapcsolatokat.

Magyarul: miközben Ausztria és a nyugat határozottan tartja a távolságot Moszkvától, kitart az álláspontja mellett, addig Magyarország szemmel láthatóan egyre közelebb sodródik Oroszországhoz. Az Orbán-kormány felvállalva, sőt szándékosan rontva Magyarország és az EU már most is válságosnak minősíthető kapcsolatát, a Magyarországot ért egyre hevesebb brüsszeli bírálatokra a Moszkvához dörgölőzés undorítóan elvtelen politikájával próbál reagálni. Ennek egyik látványos bizonyítéka volt Lavrov budapesti fogadtatása.

Zsebesi Zsolt

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s