Az Egyesült Államok ma bejelentette, hogy nem teszi lehetővé az új afgán hatalom hozzáférését az Egyesült Államok felügyelete alatt álló és máshol Afganisztánon kívül található afgán devizatartalékokhoz. Hírügynökségi jelentések szerint mintegy 9,4 milliárd dollárról van szó (8 milliárd euró). Az egyelőre nem ismert, hogy a 9,4 milliárdból mennyi van közvetlenül amerikai kézben.

Ezzel egy időben Washington blokkolni fogja a Nemzetközi Valutaalap (IMF) és a Világbank Afganisztánnak szánt kifizetéseit is. A valutaalaptól származó utolsó 370 millió dollárt Kabul még júniusban megkapta. Ezeken kívül Afganisztánban mintegy két tucat nemzetközi fejlesztési program van folyamatban, amelyek révén eddig Kabul mintegy 5,3 milliárd dollárhoz jutott.

A mai világ látványos paradoxonja, hogy míg a föld legerősebb hadseregei együtt sem voltak képesek megvédeni az afgánokat a tálib felkelők terrorjától, addig arra volt érkezése a washingtoni döntéshozóknak és a nemzetközi szervezeteknek, hogy az Afgán Nemzeti Bank forrásait, a pénzt, ami még megmaradt, biztonságba helyezzék. Igaz, az ott található kevesebb mint 10 milliárd dollár szinte semmi ahhoz képest, amit – pénzben ki sem fejezhető nagyságban – az afgán nép veszít azzal, hogy a nyugat csődöt mondott, és 20 év után a terrorista tálibok kezére hagyta jutni Afganisztánt. x

Zsebesi Zsolt

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s