A Luftwaffe szállítógépe indulásra kész

Boris Johnson brit kormányfő – sajtójelentések szerint – rendkívüli parlamenti ülést készül összehívni országa afganisztáni stratégiájának újragondolásáról. Tobias Ellwood konzervatív parlamenti képviselő, a brit alsóház védelmi bizottságának elnöke felszólította a kormányfőt, hogy gondolja újra a „kivonulást” Afganisztánból.

Csak mert az Egyesült Államok nem lép közbe – jelentette ki –, nem kell Nagy-Britanniának ugyanezt tennie. „Nem vagyunk kötelesek legszorosabb szövetségesünk politikai gondolatmenetét és értékelését másolni – főleg, ha az hibás.” Amennyiben ölbe tett kézzel fogjuk a tálibok visszatérését nézni, „a történelem nagyon kemény ítéletet fog mondani rólunk” – figyelmeztetett Ellwood.

Norbert Röttgen, a német parlament, a Bundestag külügyi bizottságának elnöke “csalódott és szomorú” az afganisztáni fejlemények miatt, mert úgy véli, a jelenlegi katasztrofális helyzet elkerülhető lett volna. Megerősítette: a német kormány kötelessége minden afgánt Németországba menekíteni Kabulból, akikkel szemben Berlinnek védelmi kötelessége áll fenn – jelentette ki a Rhenische Post német lapnak nyilatkozó politikus . Az akcióhoz szükséges parlamenti jóváhagyást utólag kell megszerezni, és akkor lesz itt az ideje az elkövetett hibák politikai következményeinek a levonására is – mondotta.

Egy héttel ezelőtt Röttgen a Frankfurter Allgemeine Zeitungnak nyilatkozva még arról beszélt, hogy “a nyugat 20 éves erőfeszítéseit tenné semmissé, ha Afganisztán teljesen a tálibok irányítása alá kerülne. Amennyiben az európai országok és benne Németország meglévő katonai kapacitásaira szükség lenne, akkor rendelkezésre kell állnunk” – tette hozzá a német politikus, majd így folytatta: „Az Egyesül Államok elnökének, Joe Bidennek még lehetősége van a cselekvésre, arra, hogy elkerülje első katasztrofális külpolitikai vereségét azok után, hogy a szövetségesei megkérdezése nélkül elrendelte az amerikai csapatok teljes kivonulását augusztus végéig Afganisztánból.”

Németország azt tervezi, hogy még vasárnap megkezdi az Afgansztánban rekedt németek és az ott 20 évig állomásozó német hadsereget támogató helyiek, mintegy tízezer ember evakuálását légi úton. Annegret Kramp-Karrenbauer hadügyminiszter szombaton bejelentette, hogy a német légierő, a Luftwaffe A400M tipusú katonai szállítógépei fognak Kabulban landolni ejtőernyősökkel a fedélzetükön.

Innen az üzbegisztáni Taskentbe repülnek a kimentettekkel, ahonnan charter gépekkel utaznak tovább Németországba. Az evakuált afgánok között lesznek a kabuli német nagykövetség alkalmazottai, azok a még Kabulban tartózkodó német tanácsadók is, akik eddig még nem tértek haza, mivel a tálibok lassabb előretörésével számoltak.

Hasonló akciót jelentettek be az amerikaiak, akik a kabuli amerikai követség személyzete mellett ugyancsak több ezer, az amerikaiakat támogató afgán kimenekítését kezdték meg. Közben Albánia bejelentette, hogy átmenetileg kész befogadni az amerikaiak által evakuált afgánokat. A misszió zavartalan végrehajtása érdekében John Biden amerikai elnök háromezerről ötezerre emelte az akciót biztosító, Kabulban maradó amerikai katonák létszámát.

Mindeközben Ausztria bejelenette, hogy “mindaddig, amíg csak lehet”, folytatja az afgán menekültek kitoloncolását Ausztriából. Az osztrák belügy- és a külügyminiszter közölte, hogy Németországnak, Dániának, Hollandiának, Belgiumnak és Görögországnak levélben javasolta egy nemzetközi konferencia összehívását az Afganisztánnal szomszédos országok támogatásának kidolgozására.

Ugyanezek az országok egy héttel ezelőtt közös levélben szólították fel az Európai Bizottságot az afgán menekültek Afganisztánba történő kiutasításának előmozdítására. Közben azonban – az afgán helyzet változása miatt – Németország, Dánia és Hollandia hivatalosan is leállította az afgánok kitoloncolását.

Magyarország mindezidáig nem hallatta hangját. Az Orbán-kormány kitartani látszik azon álláspontja mellett, hogy Magyarország déli határain illegális migránsok próbálják megsérteni az ország szuverenitását, és nincs semmi szükség sem afgán, sem más menekültek megsegítésére, sőt a legfontosabb feladat mindenkit távol tartani az országtól, és egyetlen menekült státuszra vonatkozó kérelmet sem befogadni.

Zsebesi Zsolt

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s