Európa, de az Egyesült Államok érdeke is, hogy egy stabil, demokratikus, fontos szerepét az Európai Unióban és a NATO-ban is maradéktalanul ellátni képes, erős Lengyelország álljon Ukrajna és Fehéroroszország határán a szövetségesek rendelkezésére. A jelenlegi lengyel politikai vezetés ez ellen dolgozik. Az orbáni mintát követő Kaczyski-rezsim leváltása európai, amerikai, sőt magyar érdek.

Szerdán a lengyel parlamentben a kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) koalíciós partnereivel, az első elbukott szavazást szabálytalanul megismételve, átnyomta a sajtótörvény módosítását, ami a külföldi tulajdonú média működésének korlátozásával megnyithatja az utat az ország legnagyobb, független hírtelevíziója felszámolása előtt. A törvényt még el kell fogadnia a parlament felsőházának.

A szavazás botrányos körülmények között zajlott, mivel az ellenzéknek korábban sikerült elhalasztania a voksolást, de a lengyel parlament kormánypárti elnöke új szavazást rendelt el, miután sikerült “meggyőzni” a háttérben, anyagi és egyébb juttatásokkal, a többséghez szükséges számú képviselőt. A mellékelt videón az ellenzék szerint megvásárolt képviselőket láthatjuk a szavazás után, és hallani, amint az ellenzék gyalázza őket.

Ugyancsak szerdán Recep Tayyip Erdoğan török elnök kezdeményezésére súlyos pénzbírságot róttak ki 5 török tévétársaságra, amiért drámai képeket közöltek a törökországi erdőtüzekről, ami alkalmas arra, hogy pánikot keltsen, és rossz fényt vessen az elnök tevékenységére.

Szlovéniában Orbán Viktor nagy barátja, Janez Jansa szemét szúrja a független sajtó, amelyet orbáni mintára, sőt közvetlen szlovéniai magyar befektetések segítségével hajt a saját hatalma alá. 2020 márciusa óta, amikor Janez Janša, a jobboldali Szlovén Demokrata Párt (SDS) elnöke ismét miniszterelnök lett, rohamosan romlik a sajtószabadság Szlovéniában. Az Európai Bizottság jogállamisági jelentése pedig úgy fogalmaz, hogy a „szlovén média politikától való függetlensége különösen nagy veszélyben van”. A szlovén miniszterelnök nemcsak Orbán Viktor módszereit veszi át, de a szlovén kormánypárti médiát Fidesz-közeli tulajdonosok is pénzelik.

Az orbáni univerzum egyéb szereplői, a magyar kormányfő mintaképei és stratégiai szövetségesei, mint Oroszország és Kína, a sajtószabadság terén hozza a diktatúrákra jellemző minőséget. Nem is érdemes ezeket elemezni, mert Putyin a KGB megszokott módszereivel tartja ellenőrzés alatt a sajtót, sajátítja ki a közmédiát. Kínában pedig – ahogy minden – a média is a Kínai Kommunista párt totális irányítása alatt áll, jól példázva, hogy sok minden rosszat lehet mondani korunk diktatúráiról, de azt nem, hogy ne lennének tisztában a média politikai jelentőségével, és ne igyekeznének felszámolni a kritikus, civilizált országokban a negyedik hatalmi ágként működő szabad sajtót.

Lengyelországban, Szlovéniában és Törökországba még folyik a harc a független sajtóért, és ebben a török elnök már odáig ment, hogy szerkesztőségeket számoltat fel rendőri erőkkel, és tucatnyi újságíró ül börtönben. Varsó és Ljubljana még nem esett el, a két ország mint az EU tagországai nehezebb dió, mert Brüsszel kiemelt figyelemmel kíséri az eseményeket, mióta ráébredt, mekkorát hibázott, amikor ölbe tett kézzel nézte végig, hogyan számolják fel Magyarországon a sajtószabadságot, zárják be a Népszabadságot és szántják be a vidéki sajtót, nyúlják le a köztévét.

Lengyelországban a helyzetet bonyolítja, hogy a célpont, a TVN nevű független hírtelevízió, amelynek felszámolását a fejébe vette a lengyel jobboldali koalíció, amerikai tulajdon, és mint ilyen kiemelt figyelmet kap Washingtonban, mégpedig a republikánus és a demokrata oldalon egyaránt. Mindkét tábor szenátorai közös levélben figyelmeztették a PiS-kormányt a TVN elleni fellépés következményeire, de eddig eredménytelenül. A konfrontáció Washingtonnal ellentétes a lengyel érdekekkel, sőt teljesen szembemegy a jobboldali kormány irányvonalával is, amely az EU-val szemben az Egyesült Államokat tartja az ország első számú szövetségesének.

Varsó nagyszabású fegyvervásárlásokkal, széles körű hadiipari együttműködéssel, legutóbb 250 Abrams páncélos magyar pénzben mintegy 1300 milliárd forintos beszerzésével igyekszik az országot felfegyverezni, bevallottan Oroszország ellen, mert a Krím elfoglalása után és a kelet-ukrajnai orosz beavatkozás láttán a lengyel vezetés a saját biztonságát is veszélyben érzi.

A kelet-ukrajnai beavatkozási modell ellensúlyozására nemcsak korszerű – főleg – amerikai fegyvereket szereznek be, köztük légvédelmi rakétarendszert, valamint az Egyesül Államok szárazföldi katonai egységeit állomásoztatják az országban, de amolyan területvédelmi, félig civil alakulatokat is létrehoztak az Ukrajnában megvalósuló orosz beavatkozási modellel szembeni eredményes fellépéshez.

A hatalom minden áron való megtartására irányuló törekvés Lengyelországban is elhomályosítani látszik a politikai vezetés józan ítélőképességét. A PiS-t elnöklő, miniszterelnök-helyettesi rangban az országot irányító Jaroslaw Kaczynski, miután Európával összerúgta a port, most az Egyesült Államokkal is tengelyt akaszt.

Talán nem véletlen, hogy az amerikai tévétársaság elleni támadás előestéjén vásárolt a lengyel kormány Kaczynski személyes döntése nyomán, a nemzetvédelmi minisztérium javaslatát felülbírálva amerikai harckocsikat a tervezett német Leopárdok vagy a dél-koreai harckocsik helyett. Kérdés, hogy ezzel sikerül-e megvásárolni az amerikaiak beleegyezését a TVN likvidálásába.

Egy biztos: Lengyelország stratégiai jelentősége összehasonlíthatatlanul nagyobb, mint Magyarországé. Varsó kulcsszerepet játszik az Ukrajnával kapcsolatos európai és amerikai tervek végrehajtásában, és vezető szerepe van az EU tagországai között a fehérorosz helyzet kezelésében is. Hadserege és katonai kiadásai messze felülmúlják a magyar adatokat, és az amerikai-lengyel hadiipari és egyéb (titkosszolgálati, különleges műveleti) együttműködés hosszú múltra tekint vissza. Magyarul, nem várható, hogy Washington egy amerikai tévétársaság működési engedélye miatt kockáztatná ezt a kapcsolatot.

Az más kérdés, hogy a Biden-adminisztráció számára is kényelmetlen a lengyelországi demokrácia eróziója, a Kaczynski-kormány EU-ellenessége nem illik bele Washington európai stratégiájába, vagyis ott is szívesebben látnának egy uniós mintaországot Ukrajna oldalán vagy Fehéroroszországgal szembeállítva. Ezért a legnagyobb független lengyel tévétársaság kérdése mégiscsak stratégiai jelentőséggel bír, mivel a jövő évi lengyel választásokon nem mindegy, hogy a PiS, a már lenyúlt közmédia és saját sajtója támogatását bírva, elnémítja-e a demokráciát és ezen keresztül az ellenzéket támogató amerikai tévét.

A Európai Parlament elnöke, Donald Tusk hazatérése és határozott fellépése a lengyel belpolitikai színpad ellenzéki oldalán azt bizonyítja, hogy komoly harcra lehet számítani. A kérdés: kié lesz Lengyelország, egy 38 milliós európai középhatalom, amely komoly jelentőséggel bír Brüsszel és Washington számára egyaránt, de Moszkva is oda fogja tenni magát Ukrajna és Fehéroroszországi érintettsége miatt, és azon lesz, hogy ne stabilizálódjon a lengyel politikai helyzet.

Az, hogy ki vezeti 2022-től Lengyelországot, egy kicsit sem Lengyelország belügye csupán, hanem európai és világpolitikai kérdés, aminek komoly magyar vonatkozása, hogy Kaczynski bukása meggyorsítaná az orbáni diktatúra agóniáját. Ezért is sürgető lenne, hogy a magyar ellenzék erőteljesen hallassa a hangját a kérdésben, és amint csak lehet, vegye fel a kapcsolatot a lengyel ellenzékkel. Már amennyiben van cselekvőképes magyar ellenzék és annak külpolitikai elképzelése, azonkívül hogy elsősorban az EU segítségére vár a saját problémái megoldásához is.

Zsebesi Zsolt

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s