Norbert Röttgen, a német parlament, a Bundestag külügyi bizottságának kereszténydemokrata (CDU) elnöke hibás döntésnek nevezte az amerikaiak elfordulását Afganisztántól, és sürgette Washingtont, vizsgálja fölül az augusztus végére tervezett teljes katonai kivonulását az országból.

A kormánypárti politikus a konzervatív német napilapnak, a Frankfurter Allgemeine Zeitungnak nyilatkozva úgy vélte, meg kell állítani az előretörő és egyre nagyobb területeket elfoglaló tálibokat az afgán lakosság védelmében, mégpedig katonai erővel, mert a tárgyalásokra épített politikai megoldás csődöt mondott.

Röttgen szerint a nyugat 20 éves erőfeszítéseit tenné semmissé, ha Afganisztán teljesen a tálibok irányítása alá kerülne. „Amennyiben az európai országok és benne Németország meglévő katonai kapacitásaira szükség lenne, akkor rendelkezésre kell állnunk” – tette hozzá a német politikus, majd így folytatta: „Az Egyesül Államok elnökének, Joe Bidennek még lehetősége van a cselekvésre, arra, hogy elkerülje első külpolitikai katasztrofális vereségét azok után, hogy a szövetségesei megkérdezése nélkül elrendelte az amerikai csapatok teljes kivonulását augusztus végéig Afganisztánból.

A rendkívül határozott német megnyilvánulás egészen meglepő, annak ellenére is hogy az európai szövetségesekkel együtt Berlin már korábban bírálta Washingtont, amiért magára hagyja az afgánokat a tálibokkal szemben. Mégis, nem jellemző a német-amerikai viszonyra, hogy Berlin, még ha „csak” a Bundestag külügyi bizottsága elnökének nyilatkozatában is, de európai részvétellel katonai beavatkozást javasoljon bárhol a világon. Ez egyfajta változást jelent a német politikában, egyben – nyilván francia egyetértéssel – megvalósítani látszik azt az irányvonalat, amelynek szellemében Európa nagyobb szerepet vállal a globális problémák kezelésében, és nem csak a tárgyalóasztal mellett.

A nyilatkozat előzménye, hogy a tálibok sikeresen nyomulnak előre Afganisztánban, ahol a kormányerők nem képesek megállítani térnyerésüket. A legfrissebb hír szerint egy nap alatt három tartományi székhely, köztük az egyik legfontosabb, Kunduz is elesett, az a város, amelyet német katonák védtek, mielőtt az amerikai döntést követve kivonultak Afganisztánból. Nyilván nem kis szerepe van a német fellépésben annak is, hogy már most tízezrével menekül az afgán lakosság a tálibok elől, és Németországban ugrásszerűen megnőtt az afgán menekültek száma.

Benkő Tibor magyar honvédelmi miniszter már júliusban jelezte: elképzelhető, a közeljövőben úgy alakul a politikai helyzet, hogy visszatérnek a magyar katonák Afganisztánba. A miniszter szerint Magyarország számára a legnagyobb fenyegetettség délről jön, a migrációs útvonalakon keresztül.

Zsebesi Zsolt

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s