A német védelmi minisztérium hétfőn bejelentette, hogy az „Értékek és érdekek” elnevezésű akciója keretében 232 tengerésszel a fedélzetén a 139 méter hosszú “Bayern” tengeralattjáró vadász fregattot az indiai-csendes-óceáni térségbe vezényeli, hogy ott részt vegyen a szövetségesek közös felvonulásában az Egyesült Államok vezetésével, amelynek célja „Kína hatalmi törekvéseinek” megfékezése. A felvonulási területen feszültség alakult Kína és az USA által vezetett koalíciós erők között.

Annegret Kramp-Karrenbauer német védelmi miniszter a döntéssel kapcsolatban azt emelte ki, hogy a német misszió célja a részvétel a közös fellépésben, „egy esetleges konfliktusok békés és partneri együttműködés keretében történő rendezése céljából”. A német szerepvállalás a stabilitás, a jólét és egy szabályozott multinacionális rend melletti elkötelezettség fenntartását igazoló jelzés” – mondotta. „Az indiai-csendes-óceáni térségben az érdekeink és az értékeink a tét” – tette hozzá a miniszter.

A Brandenburg osztályú fregatt bevetését több hónaposra tervezik, és csak jövő év februárjára fog visszatérni bázisára, Wilhelmshavenbe. Nem világos, hogy egyszeri akcióról van-e szó, vagy a német haditengerészet folyamatos jelenlétét tervezik a térségben.

A fregatt a Horn-fok, Ausztrália és Japán körzetében fog szolgálatot teljesíteni. A „Bayern” térségbe vezénylésével, ami két évtized után az első ilyen német lépés, Berlin a szövetségesei melletti elkötelezettségét kívánja bizonyítani, egy olyan helyzetben, amikor Washington katonailag kívánja megakadályozni Kína területi expanzióját, és ezt kéri a szövetségeseitől is.

„A német katonai misszió pozitív lépés, amellyel Németország növeli jelenlétét a térségben, és megerősíti az indiai-csendes-óceáni térséggel kapcsolatos német politika fő irányát” – mondta a miniszter – „egy olyan lépés, ami semmi esetre sem fog tetszeni Kínának.”

Katonai szakértők szerint amennyiben a német hadihajó csak és kizárólag a kínaiak által kijelölt kereskedelmi útvonalakon fog járőrözni, tehát nem vesz részt a szövetségesek „Freedom of Navigation” nevű operációiban, amelyek a Kína által önkényesen kijelölt hajózási folyosók törvényességét vonják kétségbe, akkor gyakorlatilag a kínaiak akaratának vetné alá magát.

A kínai hatalmi törekvések a térségben, mindenekelőtt a Dél-kínai-tengeren folyó erőfitogtatás, az egyre nyíltabb konfrontációs irányvonal, a Tajvannal és Hongkonggal szembeni kemény fellépés, a nemzetközi hajózási útvonalak szabad használatát veszélyeztető kínai egyoldalú lépések a korábbinál keményebb amerikai választ váltanak ki, és Washington igyekszik egy nemzetközi koalíciót összehozni a közös fellépés érdekében.

Mindezek tükrében kérdéses, hogy mennyire szolgálja Magyarország érdekeit az egyre szorosabb magyar-kínai együttműködés, a Kína melletti kiállás az EU iránvonalával szemben, a Kína számára épülő vasútvonal a Balkánra, vagy a Budapestre szánt kínai kommunista elitegyetem terve.

A magyar külpolitikát irányító bölcsek, Orbán Viktorral az élen, nem biztos, hogy tudatában vannak, mit veszélyeztetnek, vagy talán szándékosan akarják Magyarországot az érdekeivel és képességeivel össze nem egyeztethető konfliktusba kormányozni? Ennek sok értelme és hazánk számára semmi haszna nem látszik. Hacsak nem a “ne hagyjuk, hogy Soros György nevessen a végén” nemzeti keresztény jelszó megvalósítása a cél.

Zsebesi Zsolt

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s