München főpolgármestere Dieter Reiter vasárnap bejelentette, hogy a magyarországi LMBTI közösséggel vállalt szolidaritás jegyében a szivárvány színeivel fogják kivilágítani a müncheni városházát szerdán. Ezzel kívánják jelezni, kiállnak azok mellett, akik az emberi jogokat sértőnek, homofóbnak, kirekesztőnek, az európai értékekkel ellentétesnek tartják a magyar országgyűlés által elfogadott törvényt, amely korlátozza a 18 éven aluliak hozzáférését a szexuális felvilágosításhoz. Korábban már híre kelt, hogy ugyanezen célból a müncheni Allianz Arenát, a német-magyar EB mérkőzés helyszínét is szivárvány színű ruhába öltöztetik.

A német sajtó egyenesen arról ír, hogy a német-magyar EB mérkőzésnek politikai jelentősége van, mivel Magyarország nem azokat az értékeket képviseli, nem azokat az általános emberi normákat vallja a politika szintjén, ami mellett a német társadalom többsége, a német politika kiáll. Mindeközben az UEFA bejelentette, hogy lezárták a vizsgálatot Manuel Neuer, a német labdarúgó válogatott kapitánya ellen, aki a legutóbbi válogatott mérkőzéseken szivárvány színű kapitányi karszalagot viselt. A német válogatott kapusa immár az UEFA jóváhagyásával léphet a pályára a magyarok elleni mérkőzésen is a szivárvány színű csapatkapitányi szalaggal.

A DFB szóvivője júniusban, a szivárvány színűek hónapjában az UEFA azon törekvéseivel harmonizálónak tartják, amely hadat üzen a lelátókon és a futballpályákon minden rasszista, homofób, kirekesztő megnyilvánulásnak, kiállva a sokszínűség mellett. Neuer egyébként egy junius 7-i tesztmérkőzés óta viseli az inkriminált szalagot a karján.

Ezzel együtt a német sajtó a szombati budapesti francia-magyar 1-1-gyel foglalkozó kommentárjait – amellett hogy egyetértés van abban, „a franciák blamálták magukat az esélytelen magyarok ellen” – szinte kizárólag a Puskás Arénában tapasztalt rasszista megnyilvánulásokról szóló beszámolók uralják.

Több lapban is arról írnak, hogy „majomember” kiáltások hallatszottak, amikor Kylian Mbappé-nál, a francia válogatott fekete bőrű játékosánál volt a labda, és Karim Benzema is hasonló verbális támadásoknak volt kitéve. A német sajtó külön kitér a stadionban látható nagy méretű molinóra, amelyen a „Carpathian Brigad” felirat volt olvasható. A szervezetet a német sajtó neonáci gyülekezetnek minősíti, és a fekete egyenruhás híveit egy félkatonai rohamosztagnak.

Budapest, Hungary, June 19th 202 Hungarian Fans during the EURO 2020 Group F football match between Hungary and France in the Ferenc Puskas Stadium in Budapest Hungary Hungary v France – EURO 2020 PUBLICATIONxNOTxINxBRA

A Magyar Labdarúgó Szövetségnek (MLSZ) és a mögötte álló magyar kormányfőnek el kellene gondolkodni azon, hogy a rasszizmus, a homofóbia politikai célú felhasználása, a politikai haszonszerzésből hozott kirekesztő és Európát megdöbbentő törvény nemcsak az országnak, de a magyar labdarúgásnak, úgy általában a sport nemes eszméinek is károkat okoz.

Lehet az Európai Unióban szinte kivétel nélkül minden európai országgal szembemenni, egyedüliként vétózni, de a sportnak semmi értelme ellenfelek nélkül. A sportsikerekhez nem elég, ha a mi csapatunk mindenkinél jobb. Mert a sportnak, a versenynek csak akkor van értelme, ha folyamatosan találkozunk és megmérkőzünk másokkal. Lehet moszkvai és pekingi hátszéllel egyedüliként atomerőművet, vasutat és kínai egyetemet építeni Európában, de focizni csak a többiekkel együtt, egy és ugyanazon a pályán lehet, azonos szabályokat és elveket betartva.

Zsebesi Zsolt

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s