Az erdő vadjai hosszú évek hiábavaló küzdelme után végül úgy döntöttek, minden ellentétet félretéve összefognak a sakálok és a hiénák ellen, akik évtizede bitorolták a hatalmat az erdőben, és mindent felzabáltak a többiek elől. Nem volt számukra szent semmi, sem a mások kicsinyei, sem a többi állat zsákmánya, csakis saját, kielégíthetetlen éhségük csillapítását tartották szem előtt.

Így került egy szövetségbe, egymás mellé a róka és a nyúl, az oroszlán és a zebra, a kígyó és az egér, a szarvasok és a farkasok, a mongúzok és a csörgőkígyók, de még a krokodilok és a vízilovak is ürülékükkel pecsételték meg a szövetséget, amit arra hoztak létre, hogy a következő erdei választások alkalmával egy közös jelöltet támogatva leváltják a hatalomból a sakálok és a hiénák bandáját, akik az erdei választókat hol erővel, hol ajándékokkal, de a saját oldalukra állították, elérték, hogy a többség rájuk szavazzon.

Az összefogás sikere érdekében úgy látták célszerűnek, hogy először egymás között fogják eldönteni, ki lesz a választások megnyerése után az új erdei kormány elnöke.

A nyulak a nyúlra esküdtek, mondván, nekik van a legnagyobb fülük, amivel meg tudják hallani, mint kíván az erdő népe.

A rókák azzal érveltek a saját jelöltük mellett, hogy az a legravaszabb, csak ő képes túljárni a majdan ellenzékbe kerülő sakálok és hiénák eszén, akik mindent el fognak követni, hogy újra hatalomra kerüljenek.

Az oroszlán a hagyományra hivatkozott, arra hogy ősei már akkor az állatok királyai voltak, amikor még nem is létezett a liberális erdei demokrácia.

A zebrák szerint az új vezetőnek szerénynek, csendesnek kell lennie, elég volt a vérszomjas ragadozók uralmából. A saját környezetbarát életmódjuk elterjesztését ígérték, mert az ő ökológiai lábnyomuk a legkisebb.

A kígyók arra hivatkoztak, hogy egyedül nekik van olyan kétágú nyelvük, ami a politikusokéra emlékeztet, továbbá minden kérdéshez kellő rugalmassággal közelítenek.

Az egér kijelentette: nincs az az állat az erdőben, amely bármely bonyolult és végtelen hosszú törvényen vagy rendelkezésen úgy át tudná rágni magát, mint egy egér.

A szarvasok arra esküdtek, hogy az ő agancsaik a legnemesebb hagyományok részét képezik, számos eredetmonda főszereplője szarvas, például a magyarok soha nem jöttek volna a mai hazájukba, ha nem egy szarvast követnek.

A farkasok a saját magasan fejlett közösségi kultúrájuk mellett tették le a garast, hiszen mindig csapatban vadásznak, segítve egymást, a bölcs öreg farkasok tanácsait követik, és az egyik legszolidárisabb társadalmat alkotják az erdőben.

A mongúzok szerint ha ők nem volnának, a kígyók már régen elemésztették volna az egész állatvilágot.

A csörgőkígyó erre azzal replikázott, hogy náluk senki nem vadászik tisztességesebb módszerekkel, átláthatóbban, transzparensebben, hiszen mielőtt megmarnak valakit, csörgéssel figyelmeztetik.

A krokodil azzal állt elő, hogy a legősibb állat, több millió éven át nem változott, nem egy köpönyegforgató fajta, aki hol ez, hol az. Hüllő volt és az is maradt, mégis az egyik leghatékonyabb vadász, de nem érzéketlen, hiszen mindenki ismeri, milyen könnyen hullatnak a krokodilok könnyeket.

A vízilovak hosszan fejtegették, hogy nélkülük a világ óceánjai is szegényebbek volnának, mivel ők a cetek, a delfinek és a bálnák ősei, csupa intelligens tengeri élőlényé, ezért őket illeti meg a miniszterelnökség az erdőben.

Nem tudtak dönteni, ki legyen a közös jelölt, ezért elhatározták, előválasztásokat tartanak.

A sakálok és a hiénák aggódni kezdtek, hogy az állatok összefogása veszélyeztetheti a hatalmukat, ezért azt kezdték terjeszteni, hogy minden állat mögött a medve áll. Hogy nincs is szó semmilyen érdemi, az állatok, az erdő érdekeit szolgáló együttműködésről, hanem csak arról, hogy a medve titkos irányításával összefogtak az erdő legnagyobb állatai, hogy megszerezzék a hatalmat, céljuk csak és kizárólag az, hogy övék legyen az egész erdő, legalábbis az, amit a sakálok és a hiénák még nem zabáltak fel.

Senkinek fogalma nem volt, hogy jön ide a medve, az állatok soha nem hallottak a medve háttérhatalmáról, annál kevésbé, hiszen a medve már régen nem élt az erdőben, hanem egy cirkuszban lépett fel egy nagyvárosban, azaz nem sok veszélyt jelenthetett az állatokra. Sem azokra, akik meg akarták szerezni a hatalmat, sem azokra, akik meg akarták azt tartani.

Senki nem tudta, hogy a medve egy hivatásos vadász, egy erdész, esetleg egy orvvadász vagy mi a bánatos franc valójában, amitől olyan veszélyes lenne. Csak azt tudták, hogy ő áll minden bokor mögött, ott leselkedik minden odú mélyén, és a zavaros vizek fenekén is. Az állatok rettegtek, hogy a medve a háttérből hatalomra kerül, és egy gyáva nyúl, egy ravasz róka, esetleg egy bioállat, a zebra, vagy a nemes oroszlán babérjaira tör. Talán el akarja orozni a kígyók egereit, a farkosok szarvasait. Ettől tartott mindenki, mivel ezt szajkózta egész nap az erdei állatrádió és állattelevízió.

A hiénák és a sakálok azzal is riogatták az erdő lakóit, hogy a másik erdőben élő állatok el akarják foglalni az ő vadászterületeiket, és csak a sakálok és a hiénák tudják megvédeni a közös életterüket a betolakodó idegen állatoktól, amelyek az itt élőknél sokkal vérszomjasabbak, szőrösebbek és büdösebbek is. Azzal vádolták az ellenzéki állatokat, hogy ha azok kerülnének hatalomra, akkor beengednék az idegeneket, akik lelegelnék a füvet az itt élők elől, kiinnák a folyók vizeit, kiirtanák a ragadozók prédaállatait, romlásba döntenék az állati közösséget, ráadásul ismeretlen betegségeket is behurcolnának.

Az állatok végül bölcs döntést hoztak, és a nyulat választották meg közös miniszterelnök-jelöltnek, mivel a tapsifüles mindenkit meghallgatott, és mindenkinek igazat is adott, mindenkinek megígérte, hogy a mindenki közös erdejét fogja létrehozni, 100 állatból 99 állat kormányfője lesz, egy olyan erdőben, ahol minden állat a mások állat barátja, testvére és nem ellensége. Azt mondta, hogy felszámolja a táplálkozási láncot is, amelynek tetején a sakálok és a hiénák állnak, helyette egy olyan igazságos táplálkozási láncot vezet be, ahol a növényevőké lesz a hatalom a ragadozók fölött, és a zebrának is joga lesz megenni az oroszlánt, ha kedve támad.

Az erdők lakóinak többsége azonban nagyon félt az ismeretlen medve cselszövéseitől, az idegen állatok bevándorlásától, féltette a saját legelőjét és minden prédaállatát. A nyulak jobban aggódtak répájukért, a kecskék a káposztájukért, a szarkák az összelopott holmijaikért, a kígyók az egereikért, mintsem hogy beleugorjanak az ismeretlenbe, és egy becsületesnek látszó, nagy fülű nyúlra bízzák az életüket és a szeretett erdejük sorsát a sakálok és a hiénák helyett, akik ugyan tényleg undorítók és büdösek, de legalább tudni lehet róluk, hogy mit akarnak, és amit akarnak, azt végrehajtani is képesek.

Így aztán amikor az erdő lakói a választási urnák elé járultak, a többség megint arra voksolt, hogy maradjanak az erdő urai a sakálok és a hiénák. Végül is más erdőkben is van erre példa, máshol is az erősebb kutya …… csahol. Nehogy már a tücsök húzza el az oroszlán nótáját, a nyúl egye meg a rókát, a zebra etessen füvet az oroszlánnal, az egér marja meg a kígyót és a szarvascsorda üldözze a farkashordát. A krokodil maradjon hüllő, a szarka tolvaj, a nyúl gyáva, a róka ravasz, a kígyó legyen csúszómászó, a törvénykönyveken meg rágódjanak az egerek. Nehogy már a delfinből vízilovat csináljanak az erdő perverz ellenségei, akiket a medve irányít a háttérből, titokban, a nagyvárosi cirkuszból.

Mindenki maradjon az, aminek a drága jó úristen teremtette! A préda maradjon préda! A ragadozó maradjon ragadozó. A nőstény maradjon nőstény, a hím meg hím. A hangya agyú maradjon ott, ahol megszületett, a vakond szeresse az örökké sötét vakondjáratait, a saját hazáját. A medve meg ne az állatokból, hanem magából csináljon hülyét a cirkuszban! A dögevő sakáloké és a hiénáké a jelen. A jövő egyelőre bizonytalan, de elég nagy állatnak kell ahhoz lenni, hogy ne rettegjünk tőle.

Zsebesi Zsolt

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s