Werner von Braun és John F. Kennedy

A tudósok és a politika viszonya többnyire egyoldalú. A politika felhasználja őket, ők meg gyakran azt hiszik, hogy a politika a társadalom megbecsülését közvetíti feléjük, elismeri az érdemeiket, a teljesítményt, a felfedezést, a művet, a hazáért, az emberiségért tett szolgálataikat. Csakhogy a politika semmi mást nem honorál, csak azt, ami a politikát szolgálja, de ha azt szolgálja, akkor minden kitüntetés, érdemrend és bármennyi egyéb jutalom elérhetővé válik.

Karikó Katlain a mi Werner von Braununk. A hitleri III. Birodalom félelmetes hadigépezetének legtehetségesebb tudósa, aki rakétákat szabadított Angliára, aki megalapozta a rakétatudomány gyakorlati alkalmazását úgy katonai, mint tudományos célokra, jó példája annak, hogy a hatalom, legyen az a hitleri náci birodalom vezetése vagy az Egyesült Államok elnöke, képes kihasználni a tehetséget. Nem számít a múlt, kit szolgált a tudós korábban.

Fölülről a második sor közepén civilben Werner von Braun

Werner von Braunnak és Karikó Katalinnak a hatalomhoz való viszonyában van egy közös vonás. A zseniális német mérnök von Braun tudását, tehetségét két nagyhatalom, először Adolf Hitler Németországa, majd utána az Egyesült Államok is képes volt a saját hasznára fordítani, hiszen von Braun a náciknak megcsinálta a V1 és a V2 rakétákat, az elhíresült csodafegyvert, az Egyesült Államoknak pedig a holdra szálló Apolló rakétát.

Karikó Katalin szabadalmából, amiből most a BioNTech-Pfizer Covid-19 ellenes vakcinák milliárdjait gyártják, ugyancsak Németország (BioNTech), és szintén az Egyesül Államok (Pfizer) húz hasznot. Ahogy Wigner Jenő és Szilárd Leó, valamint Neumann János magyar tudósok tudása is benne van az atombomba kifejlesztésében, abban hogy az Egyesült Államok időben atomhatalommá vált, még mielőtt a Szovjetunió megzsarolhatta volna.

A BioNTech német cég, amely oroszlánszerepet játszik a koronavírus leküzdésében, és egyben eurómilliárdos nyereséget generál, két török migráns cége, amelynek világra szóló menetelésében a magyar Karikó Katalin szabadalmának is nagy szerepe van, ahogy szükség volt az amerikai Pfizer hatalmas anyagi és szellemi tőkéjére is a sikerhez.

Mit bizonyít mindez? Azt, hogy a tudomány, a technika jelentős vívmányai, minden, ami az emberiség egészének csúcsteljesítménye, rendre több nemzet fiainak együttműködéséből jön létre, mondhatnánk – Magyarország kormányfője által szitokszóvá degradált – internacionalizmus eredménye.

Mivel Orbán Viktor szerint az internacionalizmus, ami nemzetek fölöttit jelent vagy több nemzet együttműködését, hazánk fő ellensége, amivel Magyarországnak tűzzel-vassal harcba kell szállnia, teljesen érthető, hogy bár – ímmel-ámmal – a mi Werner von Braununk is kapott ugyan ilyen-olyan kitüntetést a magyar kormánytól, de azért – érdemei elismerése mellett – sikerült méreteset bele is rúgni.

Miért is? Azért, amit Karikó Katalin a többi világra szóló eredményt elért magyar tudóstársával együtt Orbán arcába tolta, hogy a nemzeteken felüli, internacionalista, vagyis nemzetközi együttműködés az emberiség egyetlen sikeres útja, ami Orbán számára maga a halál, mert a magyar kormányfő népét a magyar nyelv zárványában, elszigeteltségben, saját pitiáner érdekei és primitív felcsúti provincializmusa fogságában akarja tartani, hogy korlátlan hatalmát időtlen időkig megőrizhesse.

Orbán Viktornak – és rajta keresztül nyilván a magyar nemzetnek is – nagyobb haszna volt Bayer Zsolt publicisztikai tevékenységéből, amiért kiérdemelte a Magyar Érdemrend lovagkeresztjét, mint Karikó Katalin munkásságából, ami csak csekély politika hasznot hozott a kormányfőnek azzal, hogy Karikó elfogadta a hatalom dörgölődzését, és túlértékelte Orbán Viktor néhány perces személyes figyelmét.

Nem beszélve arról a bosszantó apróságról, hogy a magyar lakosság 70 százaléka inkább oltatná magát a Karikó-féle Pfizer vakcinával, mint az Orbán Viktor által nekik szánt kínai oltóanyaggal, amely az oltást kérők alig 10 százalékának kell, pedig a kormányfő – jó drágán – ebből hozott nekik a baráti Kínai Népköztársaságból millió számra.

Nem akarok túl merész következtetéseket levonni, nem vagyok pszichológus, de nem tartom kizártnak, hogy Orbán Viktor legnagyobb baja a Karikó-féle vakcinával pont az, hogy az egy magyar érdeme, de az a magyar nem ő. Akkor legyen inkább kínai a hazánkban preferált oltóanyag, tetszik vagy nem tetszik, jobb vagy gyengébb a Pfizernél, az nem számít. Főleg, ha – kis odafigyeléssel – a kínain néhány eurót szakítani is lehet saját zsebre, szemben a Pfizerrel, amelyik uniós központi beszerzés, fix áron jön az országba.

Karikó Katalinnak azt kívánjuk, hogy érjen el további eredményeket a tudományos munkájában, legyen sikeres a rákkutatásban! Büszkék vagyunk rá. Hogy még büszkébbek lehessünk, tegye a magyar kitüntetéseit az őket megillető helyre, a kamrába vagy a kukatárolóba, mert azokat hozzá nem mérhető, érdemtelen, ócska emberektől kapta, nem a magyar néptől, a neki azokat odaítélőknek erre erkölcsi felhatalmazásuk nem volt. Jöjjön el hozzánk, amikor nem Orbán Viktornak fogják hívni a magyar miniszterelnököt, és a plecsnijeit igazi kitüntetésekre cseréljük.

Zsebesi Zsolt

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s