Nem vagyok híve az előre meg nem beszélt találkozásoknak. Konzervatív hozzáállású lévén, szeretek felkészülni a meetingre. Már amennyire lehet, hiszen – például – tegnap egy budai kiskocsmában Bayer Zsolttal találkoztam. Ami életem nem a legszebb élményeként fog bevonulni a családi almanachba, de mit lehet tenni, ha az ember isten helyett a véletlenre bízza magát, bármi megtörténhet.

Még az is, hogy találkozunk Jézussal. Nem tudom, hogy ki volna jobban meglepődve, a názáreti vagy én, a baloldali liberális ateista. Mindenesetre kisebb traumát és kevesebb 8 napon túl gyógyuló sérülést okozna a lelkemnek, ha isten fia jönne szembe a Krisztina körúton, mint ha a Bayer. Jézus aligha nevezne ilyen-olyan féregnek, aki menjen a k… anyjába, mert úgy rúg seggbe, hogy attól koldulok. Na Jézus ilyeneket nem mondana.

Helyette arra kérne, hogy ha megdobnak kővel, dobjam vissza kenyérrel. Persze nem túl keménnyel, amit a mélyhűtőből szoktunk kivenni, és olyan, mint a kő, mert abból Jézus azonnal bort fakasztana, mire én megkérném, hogy inkább Krusowicét, legyen szíves, ha lehet, mert a bor nekem savat csinál. A Bayert nem kérném meg ilyesmire, és egyáltalán nem azért, mert ő nem tudna bármit fakasztani, mert ő képes mézes és ízes szavaival könnyáradatot fakasztani bármely nemzeti érzésű ember bármilyen kőkeménységű szívéből.

Jézust, ha valamire kérném, hát arra, hogy bocsássa meg a népem bűneit, és ő helyettük vállalná a bűnhődést is, ha ő maga létezne, legalábbis abban a dimenzióban, amelyben én mozgok, mert ott nincsen helye, ugyanis helyét elfoglalta Bayer Zsolt, aki keresztényebb és jámborabb Jézusnál, így aztán kétség sem férhet hozzá, hogy keresztre lesz feszítve, de a feltámadása nem garantált, mivel nemhogy olyan ember nem lesz, aki levenné a keresztről, de olyan se, aki bottal megpiszkálná.

Természetesen udvarias volt vele a vendéglátóipari egység személyzete, szerkesztő úrnak szólították, és ő nem tiltakozott. Miért tette volna, valljuk be, jobb tolla van a mocskos csirkefogójának, mint számos intellektuális pávának, beleértve a folyton pávatáncot lejtő barátját, akinek ötös számú fideszes tagkönyvét és budai ingatlanját köszönheti.

Mindenki ismeri a mondást: Orbán, Bayer két jó barát. Együtt harcol, issza borát. Még lengyelül is megvan: Orbán Bayer dwa bratanki, i do szabli i do szklanki. Milyen szép is az ilyesmi, a hagyomány, a nemzeti érzés, a konzervatív polgári gondolkodás. Nem az a baloldali, liberális mocsok, sok agyalágyult gender baromság. Szépen beszélj! A kurva anyádat! Mondaná Jézus, ha abból a keresztény kultúrából nőtt volna ki, amiből Bayer sarjadzott.

Mivé lennénk mi Bayer Zsolt nélkül? Meg kellene elégednünk egy szimpla G. Fodorral. Jézus! Egyébként, milyen érdekes, hogy G. Fodorral is egy kocsmában találkoztam először és utoljára. Nem ma volt, de nem tudom elfelejteni. Akkor kurvázta le a lelkem az egyik magyar pártvezető nejét és leánygyermekét éppen. Az ezzel járó intellektuális feszültséget igyekezett a kocsmában levezetni.

Majdnem nem sikerült, mert az italbolt közönsége belépése pillanatában erőszakot akart tenni zsenge testén és nem ércnél maradandóbb intellektusán, mert oly istentelenül szólalt meg két hölgyről, egy anyáról és a lányáról. Sorjáztak a javaslatok, ne adjanak neki inni, köpjünk a sörébe, vágjuk pofán, dobjuk ki a kocsmából. Persze erre nem került sor, mert elmagyaráztam a finom lelkű vendégseregnek, hogy ebben az országban a legdemokratikusabb, mondhatnám az egyetlen demokratikus intézmény a kocsma.

Ne szentségtelenítsük meg holmi G. Fodor-veréssel, hiszen a szentencia az, hogy a kocsmában mindenki egyenlő, oda mindenki bátran befordulhat, ott akár fel is fordulhat, hozzá ezért rosszallással senki nem fordulhat. Mindenki annyit és azt iszik ebben az országban a kocsmában, amennyit akar és amennyi pénze van. Ez a mi demokráciánk kvintesszenciája.

Nem is bántotta a G. Fodort senki, kezet rá egyetlen alkoholista vagy nagyivó sem emelt, elment, ahogy jött, minden maradandó visszhang nélkül, és mi könnyű szívvel elengedtük, mert nem tudhattuk, hogy nem oly sokára arra fog vetemedni ez az emberformájú szörnyeteg, hogy méltató könyvet ír Orbán Viktorról „Az Orbán szabály” címmel. Na, ha ezt akkor valaki csak meg is sejti, lábbal előre távozott volna a vendéglátóipari egységből, az biztos. De hát volt annyi esze, hogy hallgatott nemtelen tervéről.

Viszont aki tényleg találkozni akar Jézussal, annak itt a vissza nem térő alkalom, mivel a budapesti eucharisztikus kongresszusra várják isten fiát. A magyar keresztények nagy bulit rendeznek a tiszteletére. A pénz nem számít. Lesz ott minden, ami intellektuális és keresztény, még az is, ugyanilyen bőségesen, ami sem ez, sem az.

Persze Jézus nem is azért jön Budapestre éppen most, mert itt akármit hallani akar, vagy bármit ki akarna nyilatkoztatni. Dehogy. Csak és kizárólag azért, hogy megsegítse a válságos helyzetbe került vendéglátóipart, amelynek a kormány nem volt hajlandó mentőövet dobni a Covid-19 járvány alatt, így aztán egyetlen reményük Jézus.

A nagy számú vendégseregben, a telhetetlen gyomroknál és a száraz torkoknál csak a keresztényi elmélyült meditációból lesz több, de ezek is feloldozást nyernek majd Mészáros Lőrinc szállodáiban és élményfürdőiben, a sorjázó ökör- és báránysütő versenyeken, mindenütt, ahol a maga valóságában tetten érhető lesz az üzenet, amelynek legnagyobb értéke, hogy sosem ér célba.

Vagy ha mégis célba ér, a címzettnek fogalma sincs a kódról, amivel titkosították, így a végtelenségig megfejtetlen marad, vajon miért lettek a magyarok keresztények, ha egyszer nemcsak fogalmuk nincs arról, mit is jelent a kereszténység, de ha lenne, akkor se tartanák be egyetlen parancsolatát sem.

Zsebesi Zsolt

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s