A magyar kormányfő vagy ott sem volt, vagy átaludta a tagországok állam- és kormányfőinek részvételével Brüsszelben megtartott rendkívül csúcstalálkozót. Orbán kitart amellett, hogy a napirenden szerepelt volna a migráció kérdése, még azután is, hogy az Európai Tanács elnöke, Charles Michel már hétfő éjszakai sajtóértekezletén világosan cáfolta ezt.

Charles Michel beszámolt róla, hogy egyébként meghallgatták a spanyol kormányfő beszámolóját az ottani nehéz migrációs helyzetről, a tanács szolidaritásáról biztosította Madridot, de a migráció kérdése egy későbbi tanácsülésen kerül majd napirendre. Ez nem zavarta a magyar kormányfőt abban, hogy a témában vitát vizionáljon, és a magyar álláspontot kifejtse, ami a „nem vállalunk migránsokat” tőmondatra egyszerűsíthető.

Orbán érzékelhetően nem tartja fontosnak, hogy a magyar emberek megtudják tőle, hogy a brüsszeli tanácskozás résztvevői tárgyaltak a Covid-19-ről, az éghajlatváltozásról, Belaruszról, Oroszországról, az Egyesült Királyságról, a Közel-Keletről és Maliról.

Nem találjuk nyomát annak sem, hogy az Európai Tanács csodálatának adott volna hangot a járvány magyarországi kezelését illetően, amint azt Orbán már előre jelezte. Viszont sok szó esett a vakcinagyártás fokozásáról, és az Európán kívüli világ vakcinaellátásának uniós megsegítéséről, a szolidaritásról, az internacionalizmusról, amit Orbán – mint szitokszavakat – természetesen meg sem hallott.

Brüsszelben, felerősödött tavaszi fáradsága és dekoncentráltsága miatt, elkerülhette a magyar kormányfő figyelmét, hogy két általa barátinak tartott és nagyra értékelt országot, nevezetesen Beloruszt és Oroszországot alaposan kitárgyalták az állam- és kormányfők, melynek eredményei nem fognak tetszeni Vlagyimir Putyinnak, Alekszander Lukasenkának, tehát nem tetszik Orbán Viktornak sem, így nem is tartotta érdemesnek, hogy erről bármit is megtudjon a magyar közvélemény. Nézzük az Európai Tanács közleményét a két kérdésben:

BELARUSZ

– Az Európai Tanács határozottan elítéli egyrészt azt, hogy a Ryanair repülőjáratát 2021. május 23-án leszállásra kényszerítették Minszkben (Belarusz), veszélyeztetve a légiközlekedés biztonságát, másrészt azt, hogy a belarusz hatóságok fogva tartják Raman Prataszevics újságírót és Szofija Szapegát.

– Az Európai Tanács:

– követeli Raman Prataszevics és Szofija Szapega azonnali szabadon bocsátását, valamint azt, hogy biztosítsák számukra a szabad mozgást,

– felszólítja a Nemzetközi Polgári Repülési Szervezetet, hogy sürgősen vizsgálja ki ezt a példátlan és elfogadhatatlan eseményt,

– felkéri a Tanácsot, hogy az idevágó szankciós keret alapján a lehető leghamarabb fogadjon el további, személyekre és szervezetekre irányuló jegyzékbe vételeket,

– felszólítja a Tanácsot, hogy fogadjon el további célzott gazdasági szankciókat, valamint felkéri a főképviselőt és a Bizottságot, hogy haladéktalanul terjesszenek elő javaslatokat ennek érdekében,

– felszólítja az összes uniós székhelyű légi fuvarozót, hogy kerüljék el a Belarusz feletti átrepüléseket,

– felszólítja a Tanácsot, hogy fogadja el az ahhoz szükséges intézkedéseket, hogy be lehessen tiltani a belarusz légitársaságok átrepülését az uniós légtér felett, valamint hogy meg lehessen akadályozni az ilyen légitársaságok által működtetett járatok hozzáférését az uniós repülőterekhez,

– szolidaritásáról biztosítja Lettországot a lett diplomaták indokolatlan kiutasítását követően

Orbán Viktor úgy gondolja, hogy nem fontos a magyarok számára az Oroszországról folytatott stratégiai vita a csúcstalálkozón, mivel neki saját stratégiája van Moszkvát illetően, amit a tagországok immár egyöntetűen úgy szoktak jellemezni, hogy Orbán Viktor Moszkva trójai falova az EU-ban. Miről volt szó Brüsszelben, amiről a magyar kormányfő mélyen elhallgatott?

OROSZORSZÁG

– Az Európai Tanács stratégiai vitát tartott Oroszországról.

– Elítéli az EU ellen, annak tagállamai ellen és azokon kívülre irányuló jogellenes, provokatív és bomlasztó orosz tevékenységeket. Újólag megerősíti az EU egységét és szolidaritását az ilyen cselekményekkel szemben, valamint a keleti partnereknek nyújtott támogatását.

– Az Európai Tanács szolidaritásáról biztosítja a Cseh Köztársaságot és támogatja az általa tett válaszlépéseket.

– Az Európai Tanács újólag megerősíti elkötelezettségét az Oroszországgal szembeni uniós politika öt vezérelve mellett. Felkéri a főképviselőt és a Bizottságot, hogy a 2021. júniusi ülésének előkészítése céljából nyújtson be egy, az EU és Oroszország közötti kapcsolatokra vonatkozó, ezen elvekkel összhangban álló szakpolitikai lehetőségeket tartalmazó jelentést.

Természetesen nem volt a környezetvédelem kérdése sem olyan mélységben a tanácskozás tárgya, ahogyan azt Orbán Viktor előadta, nevezetesen hogy az EU a magyar emberekre kívánja terhelni a környezetvédelem költségeit a nagy multinacionális cégek helyett.

Sokkal inkább volt szó arról, hogy az EU-szintű tervezett intézkedéseket és jogalkotási munkát részletes környezettanulmányokkal alátámasztott javaslattal kell majd egy soron következő csúcs elé terjeszteni.

Tehát egyelőre nem kellett a magyar családokat megvédeni semmitől, annak ellenére hogy Orbán saját magát máris kivont karddal a barikádon láttatta, amint éppen vérét ontja a magyar családok környezetvédelmi megadóztatásának elkerülése érdekében.

A közlemény a Közel-Keletről és Nagy-Britanniáról a Brexit kapcsán az ismert uniós álláspontot erősítette meg.

Szögezzük le, ha valaki nem jutna hozzá a kétnapos uniós csúcsról kiadott közleményhez, a valósággal köszönő viszonyt sem ápoló képe rajzolódna ki a tanácskozásról a magyar kormányfő beszámolója alapján, ahogy egyébként Orbán Viktort hallgatva a világ is olybá tűnik, miszerint: ha Európa isten haragja, akkor Orbán a bokréta rajta.

Zsebesi Zsolt

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s