A magyar ellenzék keményen rágódik azon, lehet-e, és ha igen, hogyan, jogállami módszerekkel, vagyis a létező törvények betartásával megfosztani bebetonozott hatalmától az orbáni rezsimet egy parlamenti többséget eredményező ellenzéki választási siker esetén.

Lehet, hogy az ellenzéki széplelkeknek és az elméleti demokratáknak fontos dolog egy valójában nem jogállamban demonstratív módon jogállami módszerekkel megkísérelni a lehetetlent, a diktatúra megdöntését, de a próbálkozás sikertelensége, amit borítékolni lehet, semmi máshoz nem fog vezetni, mint hogy több próbálkozás már nem lesz.

Legyünk végre csak félig olyan pragmatikusak és gyakorlatiasak, mint Orbán és emberei! Nevezzük meg a legfontosabb célt! Mondjuk ki, hogy ennél semmi nem fontosabb, ennek rendelünk alá mindent! Még azt is, hogy a legyőzött Orbán majd joggal tehet panaszt, amiért nem az általa elfogadott és az országra kényszerített játékszabályok alapján küldtük őt a történelem szemétdombjára, de előtte a börtönbe.

Nagy szeretettel felkérném ezzel kapcsolatban az ellenzéki kormányfőjelöltnek esélyes Karácsony Gergelyt, hogy ne papoljon magyarországi „hibrid rendszerről”, mert nálunk nem hibrid rendszer, hanem tiszta diktatúra van, mondjon is erről az értelmiségi mainstream bármit. Egy ember kezében összpontosul a teljes politikai és gazdasági hatalom, egy személy irányítja a parlamenti szavazógépet, a törvénygyárat, és egy ember mondja meg, ki lehet gazdag, sikeres Magyarországon és ki nem.

Orbán emberei kezében van szinte az egész magyar média, az erőszakszervezetek, az ügyészség, övé az alkotmánybíróság, a számvevőszék és az ő bábja a köztársasági elnök. Igaz, ami igaz, mindezt a korlátlan egyszemélyi hatalmat minden erőszak nélkül szerezte meg, és a mai napig egyetlen ellenzékit sem dobatott helikopterről a Balatonba, mint ahogy Augusto Pinochet rendszerében tették ezt egykoron Chilében. De ettől még a NER nem hibrid rendszer, hanem diktatúra.

Fontos a jogállamiság tisztelete, a visszamenő hatályú törvényhozás elkerülése, a magántulajdon szentsége, minden nagyon fontos, ami az Orbán-rezsimnek már eddig sem volt fontos egy cseppet sem, és még kevésbé lesz fontos, ha szorul a hurok a nyakán. A sarokba szorított kismacska is harapni és karmolni kezd, de még egy házinyúl is rúgkapál, és nem válogat a védekezés eszközeiben, ha a létét érzi veszélyben.

Miért gondoljuk, hogy másképpen fog viselkedni Orbán és bandája, ha csak a lehetősége is felmerül, hogy véglegesen elveszthetik a hatalmat, hiszen tisztában vannak azzal, hogy a fal ott van mögöttük, hátrálni nincs hova, előttük pedig a börtön kapuja tátong, vagyis nem fognak válogatni az eszközökben, ahogyan eddig sem válogattak, csak olyanokhoz nyúltak, amihez kellett, és mivel a magyar társadalom, mint a béka a fazékban, lassan főtt keményre, nagy erőszakot nem kellett tenni eddig senkin.

Lehet szép és még szebb elméleteket gyártani arról, hogy miként lehet a törvényeket úgy alakítani, hogy azok Orbánnak kedvezőtlenek, a győztes ellenzéknek kedvezőek legyenek, de ehelyett sokkal jobb lenne arra emlékezni, mit művelt Orbán Viktor Budapest utcáin, a tévészékház előtt, felidézni, miként égtek a rendőr- és tűzoltóautók, de még sikerült egy T-34-es harckocsit is beindítani, csak mert Orbán választást veszített kormányzati pozícióból, úgy, ahogyan most szeretné az ellenzék, hogy ismét veszítsen.

Ébresztő, ellenzék! Ez nem utcai demonstratív séta, győzelmi menet lesz, nem fair játszma, hanem mocskos hatalmi harc, amit elkerülni semmi esélyünk, és ha már így van, álljunk inkább bele, mert aki tétovázik és lamentál, már szinte veszített is.

Vegyük komolyan, hogy az ellenfél nem egy tétovázó és lamentáló balfék, hanem egy hatalomittas, betegesen küldetéstudatos, saját tökéletességébe és tévedhetetlenségébe szerelmes pszichopata, aki nemcsak elcseszi, de ki is vezeti a nyugati érdekszférából az országot, és keleti despoták kezére játssza.

Karácsonynak magyarázom, de úgy, hogy más is megértse: a hibrid kukorica két kukorica kereszteződéséből jön létre, úgy hogy mindkettő jó tulajdonságai jelenjenek meg a hibridben. Miért lenne a magyar NER hibrid, ha abban – gondolom, így értelmezi Karácsony – egyszerre vannak jelen a diktatúra és a demokrácia jegyei. Egy olyan kukoricahibrid, amelyben a növény jó és rossz tulajdonságit, mint a NER-ben a demokráciát és a diktatúrát kevernénk, mégis milyen lenne?

A hibrid autóban egy belsőégésű motor és egy elektromotor dolgozik egymás mellett. Ebben is a két meghajtó egység jó tulajdonságai egészítik ki egymást, és így a hibrid gépjármű egy magasabb használati értéket képvisel, mint a jelenlegi belsőégésű és villanyautók külön-külön.

A NER nem a demokrácia és a diktatúra keveréke vagy elegye, hanem legfeljebb egy eddig még lájtos diktatúra, de diktatúra, és így is kell vele bánni. Fel kell számolni, szét kell verni, még mielőtt Karácsony a börtönből megüzenné, hogy a NER mégsem hibrid.

Zsebesi Zsolt

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s