Az Egyesült Államokban és Európában egyszerre indul egy nagy jelentőségű program, aminek az a célja, hogy a korábbinál is egzaktabban, centiméteres pontossággal meg tudják állapítani a természetes képződmények, hegyek és völgyek, valamint a mesterséges objektumok magasságát. A politikusi nagyság mérésére még nincsenek egzakt módszerek. Sajnos.

A rendkívüli pontosságra a drónok és az önvezető autók elterjedése miatt is szükség van, de egészen banális okok is szerepet játszanak. Az Egyesült Államokban, ahol az eddigi magassági adatoktól akár másfél, kétméteres eltérésekkel is számolnak, komoly átrendeződés következhet be a biztosítási üzletágban, mivel például korábban az árterületek felett mért épületek az árvízveszélyes szint alá kerülhetnek, ami jelentősen meg fogja emelni a biztosítási díjaikat.

Sokan úgy gondolhatják, hogy Magyarországon is itt lenne az ideje egy hasonló léptékű átértékelésnek, ha nem is az idén, de a 2022-es parlamenti választások évében mindenképpen. Jó lenne világosan, centiméteres pontossággal látni, milyen emberi nagyságok vezetik az országot, vagy szeretnék átvenni ezt a feladatot a jelenlegiektől, mivel eddig csak hozzávetőleges, mondhatni becsült értékek állnak a magyar társadalom rendelkezésére.

Mondjuk olyanok, hogy Orbán Viktor kövérebb és alacsonyabb Karácsony Gergelynél. Eddig azt gondoltuk, hogy ezt centiméteres és dekagrammos pontossággal ismerjük. Kiderült, hogy a modern világban a jövő technológiája és társadalma számára pontosabb adatokra lenne szükség, vagyis a lehető legegzaktabban kellene tudnunk, akkora méret-e Orbán Viktor, amekkorának eddig mérték, és annyival voltak-e korábbi kihívói kisebbek, amennyit a választási bizottság kimutatott. És ez vonatkozik Orbán Viktor jelenlegi kihívóira is.

Az Egyesült Államokban utoljára az 1980-as években kalibrálták az országot magasságilag és mélységileg, mégpedig mintegy másfél millió vonatkoztatási ponthoz viszonyítva. Az új térképen a magasságot és a mélységet egyedül a GPS koordináták fogják meghatározni. De nem csak ezt. A projekt része, hogy ugyancsak centiméteres pontossággal ki akarják jelölni az Egyesült Államok helyét a földgolyóbison.

Tehát nemcsak az a kérdés, hogy mi és ki milyen magasságot és mélységet képvisel – mondjuk – Magyarországon, de az is, hogy az ország maga hol található a földgolyóbison. Igaz-e, hogy Budapest 1129 kilométerre fekszik Brüsszeltől, viszont 1569 kilométerre Moszkvától és 7339 kilométerre Pekingtől. Ezen – egyelőre – nem sokat változtatott az aktuális magyar kormány keleti nyitás nevű politikai programja, bár igyekeztek – ahogy lehet – közelebb hozni Kínát és Oroszországot hazánkhoz.

Máris közelebb vagyunk – hacsak centiméterekkel is – hozzájuk, hiszen Orbán Viktor portyázói orosz atomerőművet hoznak az oroszoktól és giga nagyságú egyetemet a kínaiaktól. A magyar emberek egy része ezt jó szemmel nézi, a nagyobbik része azonban nem örül annak, hogy míg a világ pontosít, addig a magyar kormány – sok minden más mellett – a távolságot is lopja a korábban messzinek tűnt viszonyítási pontokhoz, mint például Moszkvához vagy Pekinghez képest.

Nem azt hiányolom, hogy a GPS pontosságával mérjék be, ki mekkora szemétláda azok közöl, akik vezetik, és ki mekkora balfácán azok közül, akik vezetni szeretnék az országot, de azt elvárnám, hogy legalább néhány viszonyítási pontunk nekünk is legyen, amihez képest mérhetnénk a nagyságot és kicsinységet, és végre pontosan belőnénk az ország valódi helyét a világtérképen.

Tekintettel arra, hogy az amerikaihoz hasonló pontosításra ezen a téren nem számíthatunk, legalábbis centiméteres tűréssel nem, megelégednék, ha – a politikai méretezésnél – legalább azt tudnánk egzaktul, hogy hány választópolgára van az országnak, hogy akik szavaznak, azok közülünk kerülnek-e ki, és nem a szomszédos országokból importálták őket a szavazás idejére.

Továbbá nem lenne baj, ha mérőműszereket független hatóság kalibrálná, és nem azok, akik a nagyság és kicsinység torzításában érdekeltek, akármelyik oldalon, magyarul ha az országban igazán korrekt parlamenti választások lennének, ahol kizárólag a Magyarországon élő vagy itt született, de külföldön dolgozó magyar állampolgárok jelentenék a viszonyítási pontot, és a mérőeszközöket nem romániai, ukrajnai és egyéb, a határokon túli pontokhoz kellene igazítani.

A politikai nagyság és kicsinység megállapítása valószínűleg még sokáig sehol nem lesz olyan egzakt, mint a Sziklás-hegység magasságának vagy a Grand Canyon mélységének meghatározása centiméterekben, de az is tarthatatlan – úgy vélem –, hogy durván hamis, torz adatokat szolgáltató eszközökkel állapítsák meg, hol áll egy-egy politikai nagyság és kicsinység a magyar emberek mintegy 7,9 milliónyi választásra jogosultjának emberi nagyságához vagy kicsinységéhez viszonyítva.

Egy biztos: hamarosan centiméteres pontossággal fogjuk tudni, hogy milyen magasan tornyosul a pesti Váci út vagy a Kerepesi út fölé a Karmelita Kolostor és lakója, annak ellenére hogy ma valahol a Himalája magasságában, időnként egészen a fellegekben méri a saját colstokjával önmagát. Ugyanis már most is sok olyan becslés kering az országban, amely szerint a magyar kormányfő politikusi, intellektuális és emberi nagyságát megmérni nem annyira magasra, mint amennyire mélyre kell szállni, már-már a keszonbetegség rémével farkasszemet nézve.

Zsebesi Zsolt

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s