Miközben minden hurráoptimizmus és oltási rekord ellenére Magyarország a koronavírust legrosszabbul kezelő európai ország, továbbá a legkevésbé képes enyhíteni a járvány gazdasági következményeit, kormánya vehemensen ássa alá az ország nyugat-európai kapcsolatait, és undorító módon dörgölődzik Oroszország mellett egyre inkább Kínához.

A keleti nyitás nevű projekt, amely valójában Magyarországnak a nyugati szövetségi rendszerből az orosz érdekszférába történő átvezetését jelenti, váratlan gellert kapott, mivel Oroszország egyre nehezebben lesz vállalható az egyáltalán nem finnyás magyar kormányfő számára is. Ezért helyette Peking került a magyar diplomácia nyugat elleni szövetségest kereső projektjének célkeresztjébe.

Zátonyra futtathatja Orbánnak egy kelet-európai szövetségi rendszer létrehozását célzó erőfeszítéseit, hogy Oroszország lassan az egész nyugattal, de immár a kelet-európai országokkal is konfliktusba keveredik.

Lengyelország aggodalommal szemléli, hogy az orosz hadsereg felvonult az ukrán határon, továbbá hogy Fehéroroszország, Moszkva vazallusa demonstratívan a lengyel határra vezényelte fegyveres erejét, mondvacsinált lengyel provokációra hivatkozva, miután állítólagos lengyel kémeket tartóztatott le.

Varsó az ukrajnai háborús helyzet matt már korábban amerikai katonai támogatást kért, jelentős fegyverkezésbe kezdett, korszerű légvédelmi rendszert vásárolt orosz agressziótól tartva. Varsó szombaton orosz diplomaták kiutasításával demonstrálta szolidaritását a 10 diplomatát kiutasító Egyesül Államokkal, amely egy orosz kibertámadást torolt meg.

Csehország az amerikaiaknál is tovább ment, amikor 18 orosz diplomatát nyilvánított hírszerzőnek és egyben nem kívánatos személynek szombaton, amire Oroszország 20 cseh diplomata kiutasításával reagált vasárnap. Ezek után Prága gyakorlatilag bezárhatja moszkvai nagykövetségét.

Prága azok után döntött kapcsolatai látványos befagyasztásáról Moszkvával, miután kiderült, hogy egy 2014-es, két ember halálát és óriási anyagi kárt okozó lőszerraktár-robbanást az orosz katonai titkosszolgálat emberi hajtották végre a csehországi Vrběticében.

Szlovákiában megbukott a kormány az orosz koronavírus elleni vakcina beszerzése és felhasználása körül kirobbant belpolitikai válság nyomán.

A visegrádi négyekre épített kelet-európai összefogás a nyugat ellen enyhén szólva megfenekleni látszik. A négyek közül ma Magyarország kivételével nincs olyan ország, amelynek ne lenne konfliktusa Putyin Oroszországával, amellyel Magyarország látványosan stratégiai kapcsolatokat tart fenn.

A legsúlyosabbnak azonban a most nyilvánosságra került cseh eset tűnik. Prága az ügyben az Európai Bizottsághoz fordul, és újabb szankciókat követel Oroszországgal szemben, amely a cseh területen végrehajtott állami terrorakcióval súlyosan megsértette az ország szuverenitását.

A 2014-ben felrobbant raktárban tárolt lőszereket és fegyvereket Ukrajnába és Szíriába szállították volna.  Az orosz szabotázsakció célja az volt, hogy az Imex Group bolgár cég raktárában tárolt lőszer ne juthasson el az amerikaiakhoz, akik segíteni akartak a Bashar al-Assad szír elnök ellen felkelőkön, akik a Moszkva által támogatott kormányerők ellen harcolnak.

A cseh politika erők szinte kivétel nélkül követelik, hogy állítsák le a Csehországba szánt orosz atomerőmű tervének megvalósítását, és az illetékes cseh miniszter azonnal le is mondta tervezett Moszkvai útját, amelynek célja Szputnyik V vakcina beszerzése volt.

Prágával feltétlen szolidaritást vállalt Egyesült Államok, Szlovákia és Ukrajna, továbbá Berlin és London is. Utóbbi nyilván azért is, mert – mint kiderült – a csehországi robbantásokat az a két orosz ügynök hajtotta végre, akik korábban Salisburyben novicsok idegméreggel megpróbálták megölni az orosz-angol kettős ügynök Szergely Szkripalt, ami akkor az orosz-brit kapcsolatok elmérgesedését eredményezte.

A magyar kormány egyelőre hallgat, mint az a bizonyos a fűben. Szijjártó külügyminiszter nem kapkodja el az állásfoglalást, és egyelőre nem tartja fontosnak a szolidaritás kifejezését a visegrádi négyekhez tartozó cseh kormánnyal. Elégedetten ül a babérjain, miután sikeresen megvétózott egy Kínát elmarasztaló uniós állásfoglalást,amely elítélte volna a hongkongi demokrácia felszámolására tett kínai lépéseket.

Nem állunk jól. Sőt, rossz pályán, rossz irányba halad az ország. A magyar politika olyan irányt vett, ami ellentétes a magyar nép érdekeivel. Az orosz-kínai orientáció egyedül Orbán Viktor korlátlan hatalmának fenntartását szolgálja.

A magyar kormányfő ugyanis tisztában van azzal, hogy az általa létrehozott illiberális demokrácia – jelentsen is az akármit – az Európai Unió és a NATO keretein belül nem fenntartható. Magyarországot – ha az ország élén akar maradni – ki kell vezetnie az EU-ból és a NATO-ból. Ehhez szövetségesekre, Moszkvára és/vagy Pekingre van szüksége.

Amatőr politológusok figyelmébe: ha a magyar kormányfő az utóbbi időben rendre fontosnak tartja nemzetközi sajtómegnyilvánulásaiban atlanti elkötelezettségét hangsúlyozni, az a politikai álmoskönyvek szerint azt jelenti, hogy fontos fővárosokban rendült meg a bizalom ezen elkötelezettségben, éspedig nyilván nem minden alap nélkül.

Meddig leszünk EU és NATO tagok?” bejegyzéshez egy hozzászólás

  1. Most az egyszer eléggé amatőr és leegyszerűsítő okfejtésekkel operál a cikk, mert mind Moszkvának, mind Pekingnek addig érdekes Magyarország, amíg EU-tagként belülről bomlaszthatja a szövetséget. Naiv feltételezés lenne, hogy a kilépésnek meglenne a megfelelő honoráriuma a két nagyhatalom részéről. Ahhoz azért Orbán túl profi, hogy ne láthassa be, a kivezetés mind rövid, mind hosszú távon hatalmas öngól lenne számára (nem csak az országnak, személyesen neki).

    Kedvelés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s