A német kormányhoz intézett nyílt levélben javasolnak azonnali stratégiamódosítást az aeroszollal és az aeroszolos anyagok alkalmazásával, egészségügyi felhasználásával foglalkozó német szakemberek. Az aeroszolokat kutatók országos szervezete szerint fel kell hagyni a vendéglátóipari teraszokon, a gyalogos zónákban, a fitnesz ösvényeken kötelező maszkviselésről folyó vitákkal, mivel a koronavírus szinte kizárólag zárt térben terjed és fertőz.

A nyílt térben bekövetkező fertőzések számát az esetek ezrelékében lehet kifejezni – állapítják meg a nyílt levél szerzői. Azt javasolják, hogy a Covid-19-es fertőzések korlátozásánál a figyelmet a zárt terekben viselendő maszkok helyes megválasztására, az ottani találkozások korlátozására, a lakások, közlekedési eszközök, az iskolák, irodák, szolgáltató helyek, hivatalok és egyéb olyan terekben előforduló kapcsolatfelvételek minimalizálására kell irányítani, ott, ahol korlátozott nagyságú légtérben fordulnak meg emberek.

A koronavírusos-fertőzés a jelenlegi ismereteink szerint – állítják – szinte kizárólag a levegőben terjed, amihez valójában nem szükséges, hogy a fertőző és a fertőzött találkozzon egymással, egy időben egy helyen egymáshoz közel legyen. Elég, ha egy zárt térben egy fertőzött megfordul, az utána érkezők közül többen is elkaphatják a fertőzést. Ezért a zárt terekre kell koncentrálni, és ott minél hatékonyabb szellőzést, illetve légszűrést, fertőtlenítést megvalósítani.

A fertőzés megelőzése céljából bevezetett kijárási tilalmakat inkább kontraproduktívnak minősítik, mintsem olyan intézkedésnek, amelyek beváltanák a hozzájuk fűzött reményeket, mivel az embereket ezzel is a veszélyes zárt térbe kényszerítik – állapítják meg a szakemberek. A lakosság mozgásának szabadtéri korlátozása tehát nincs jelentős hatással a fertőzések számának csökkentésére, viszont erősen frusztrálja az egyébként is pszichésen megterhelt társadalmat.

A levelet az Aeroszol-kutatók Egyesületének elnöke,  Christof Asbach , az egyesület főtitkára, Birgit Wehner, valamint az Egészségügyi Aeroszol Felhasználással Foglalkozók Nemzetközi Egyesületének elnöke, Gerhard Scheuch írta alá. A szakértők fájdalommal állapították meg, hogy korábban az illetékesekhez eljuttatott javaslataik mindeddig süket fülekre találtak.

Zsebesi Zsolt

.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s