Orbán Viktor magyar kormányfő végre élhetne a Putyinnal és Erdogánnal fenntartott kivételesen meleg és szívélyes kapcsolataiban rejlő lehetőséggel. Mindkettejüket felhívhatná telefonon, hogy ne nyomják Európára a törökországi menekülteket. Mindkét politikus visszaél azzal, hogy Európa szinte minden áron a török táborokban, Európától távol akarja tartani a hazájukból kibombázott több milliónyi szírt.

Most, hogy az orosz légierő egyetlen támadásban megölt 33 török katonát, és 36-ot megsebesített, Erdogan azonnal ultimátumot intézett a nyugathoz, és mint NATO tagország az követeli, hogy a védelmi szövetség álljon Törökország oldalára az oroszokkal, illetve az oroszok által támogatott szír hadsereggel szemben, mert ha nem több millió szíriai menekültet szabadít Európára.

Az más kérdés, hogy Ankara a saját pecsenyéjét sütögeti a szír konfliktusban, és nem sokat törődik a NATO érdekeivel, tag ugyan, de látványosan orosz légvédelmi rendszert vásárolt, ami – szemmel láthatólag – nem igazán jól működik az orosz légierővel szemben. Talán nem véletlenül. Mindenesetre az Egyesült Államok az orosz védelmi eszközök beszerzése után azonnal korlátozta légi ereje és a törökök közötti együttműködést, és török katonákat küldött haza.

Putyin több fronton igyekszik nyomás alá helyezni a NATO-t. A kelet-ukrajnai agresszióval fenyegető, példátlan csapatösszevonással jól összevág a törökök provokálása Szíriában. Két olyan országot szemelt ki Oroszország örökös elnöke, a modern kor cár atyuskája, amelynek – így vagy úgy – éppen problematikus a kapcsolata a NATO-val,

Ukrajnát Magyarország tartja távol a szorosabb kapcsolódástól a NATO-hoz az ukrajnai magyar kisebbség nyelvhasználatának korlátozása ürügyén. Törökország az emberi jogok, a sajtószabadság megsértése és a kurdok üldözése, valamint a szíriai kurdok elleni irtó hadjárat miatt áll fasírtba szövetségeseivel. Mindkét eset a NATO meggyengítését jelenti, az orosz nyomulás előtt takarítja az utat. (Sajnálatos, hogy ehhez Magyarország is hozzájárul.)

A német kancellár, Angela Merkel – felismerve az Európára leselkedő veszélyt – azonnal telefonon biztosította országa együttérzéséről a török elnököt a 33 katona halála miatt. Nyilván szóba került a török fenyegetés, a szír menekültek visszatartása, amiért Ankara már eddig euró milliárdokat zsebelt be, amire nagy szüksége van az országnak a siralmas gazdasági helyzet és a költséges szíriai beavatkozás miatt.

Hogy hol van ilyenkor és mit mond, vagy mond-e egyáltalán valamit a magyar kormányfő az orosz és/vagy a török elnöknek, azt nem tudni. Egyedül az biztos, hogy az orbáni elv, miszerint a menekülteket Európa határain kívül, ha lehet saját országukban kell megsegíteni, nem esik egybe sem az orosz, sem a török érdekekkel. Viszont nehéz lesz Angela Merkel mellé állni, amikor a Magyar Nemzet, a kormány szócsöve egyszerűen „liberálnáci” jelzőt ragasztott a német kancellárra, és a mai Németországot a hitleri III. Birodalomhoz hasonlítja.

Zsebesi Zsolt

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s