A német kancellár szerdán rendkívüli sajtóértekezleten szívta vissza az egy nappal korábban elrendelt teljes húsvéti zárást a koronavírus miatt, mivel az elhatározás számos jogi problémát hagyott nyitva, illetve szakértők nem találták indokoltnak, és úgy vélték, a várható eredmény sem lett volna arányos a lakosságot rendkívül megterhelő korlátozások mértékével.

Merkel kijelentette, hiba volt a döntést meghozni, amiért egy személyben vállalja a felelősséget. A német tartományok vezetői és a kormánykoalíciót alkotó pártok kiálltak a kancellár mellett, és beismerték saját felelősségüket is a döntésért, amely formálisan a központi kormány és a szövetségi tartományok közös elhatározását tükrözte.

Angela Merkel 16 éves kancellári szerepvállalása alatt ez volt az első alkalom, amikor a német kormányfő beismerte a hibáját, visszavonta egy korábbi döntését, amelyért egyébként formálisan nem lett volna felelősségre vonható, mivel azt kollektíven hozták meg, a tartományok vezetői, a bajor miniszterelnök és Berlin főpolgármestere is megszavazta.

Az ellenzék erőtlen kísérletet tett egy bizalmatlansági indítvány benyújtására, de erre nem került sor, mivel teljesen egyértelmű, hogy a teljes kormányzó koalíció egy emberként áll Angela Merkel mögött.

Szerencsére ilyen nálunk nem fordulhat elő, ugyans aligha van magyar ember, aki el tudná képzelni, hogy Orbán Viktor magyar kormányfő bármiért bocsánatot kérne. Azt pedig végképp nem, hogy bármiben is tévedni tudna.

Zsebesi Zsolt

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s