Orbán Viktor Magyarország, Hszi Csin-ping Kína teljhatalmú ura

Európa vezető nagyhatalmai a kínai nagykövetek bekéretésével kérnek magyarázatot az EU politikusok és tudósok elleni kínai szankciókra, és igyekeznek nyomást gyakorolni Pekingre az átképző táborokba zárt, milliónyi ujgur szabadság- és emberi jogainak betartása érdekében. A kínai szankciók válaszul születtek meg az Európai Unió 30 éve első Kína-ellenes szankcióira, amelyet az ujgurok védelmében határoztak el.

Németország, Dánia, Belgium és Franciaország külügyminisztériumai kérették be hétfőn az ott állomásozó kínai nagykövetet. Magyarország ezzel szemben a kínai hadügyminisztert tudta meghívni budapesti látogatásra. Vej Feng Ho tábornok az Új Selyemúton érkezik hazánkba, és Magyarországon kívül Görögországot és Szerbiát keresi fel. Az Új Selyemút a kínaiak által megvásárolt pireuszi kikötőből indul, és a Belgrád-Budapest útvonalon halad Európa szíve felé.

A kínai hadügyér látogatása inkább jelzés értékű, mint bármilyen jelentőséggel bírna, mivel szerepe a kínai hierarchiában a nullához közelít, tekintettel arra, hogy a Kínai Kommunista párt főtitkára, Hszi Csin-ping a Kínai Népköztársaság elnöke és 2012. november 15-e óta a Kínai Kommunista Párt (KKP) főtitkára, a KB Politikai Bizottsága Állandó Bizottságának, az ország de facto legfelső hatalmi grémiumának az első embere, valamint a KKP Központi Katonai Bizottságának az elnöke is.

A szakadék az EU külpolitikai irányvonala és a magyar külpolitika prioritásai között folyamatosan mélyül, a magyar kormány által képviselt irányvonal szembemegy egész Európával, benne nyomát sem találjuk az európai közösség által kiemelt jelentőségűnek tartott emberjogi kérdések képviseletének, sőt Budapest, ahol tudja, a közös európai döntések megvétózásával áll ki Kína, Oroszország vagy Törökország mellett, amikor azokat emberjogi kérdésekben Brüsszel a szőnyeg szélére állítja.

Zsebesi Zsolt

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s