Szijjártó Péter magyar külügyminisztert orosz vakcinával oltják

Európának nincs szüksége az orosz vakcinára – jelentette ki Thierry Breton, az Európai Bizottság belső kereskedelemért és a vakcinagyártásért felelős biztosa vasárnap. Bejelentette: március és június között az EU mintegy 300-350 millió adag vakcinát bocsát a tagországok rendelkezésére, aminek felhasználásával ez év júliusáig lehetségessé válik az EU polgárának széles körű immunizálása európai gyártású oltóanyaggal.

A márciusi 60 millió után már áprilisban 100 millió, májusban 120 millió vakcina leszállítását helyezte kilátásba. A következő hónapokban 55 európai üzemben folyik majd az oltóanyag előállítása. „A vakcina jönni fog, és rendelkezésre fog állni” – erősítette meg a francia biztos.

Az orosz Szputnyik V vakcina máig nem kapta meg az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) engedélyét az EU területén történő felhasználásra. Ennek ellenére egyes országok, Magyarország, Csehország és Szlovákia saját felelősségére már olt vele, míg Olaszországban tesztelik, és egy az orosz vakcinát előállító gyár építését tervezik. Ausztria jelenleg a vakcina vásárlásáról tárgyal Moszkvával, de szó van az oltóanyag ausztriai gyártásáról is.

A kínai vakcinát, amelyet még be sem nyújtottak engedélyezésre, és amelyre az európai biztos egy szót sem fecsérelt, egyedül Magyarországon használják. Magyarország a kínai és az orosz vakcina beszerzésével az élre tört az oltásra rendelkezésre álló vakcinamennyiség tekintetében a lakosság számához viszonyítva, de az oltás szervezése és sebessége csapnivaló. Miközben a kínai vakcina alkalmazása egyenesen kísérleti jellegűnek tűnik.

Zsebesi Zsolt

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s