Váratlanul, 55 éves korában elhunyt Szergej Makszimisin orosz aneszteziológus, reanimációs szakember, az oroszországi Omsz klinikájának vezető orvosa, aki tavaly megmentette Alekszej Navalnij orosz ellenzéki vezető életét, akit – nyugati szakértői források szerint – a hírhedt novicsok nevű, Oroszországban kifejlesztett idegméreggel próbáltak megölni. Navalnij jelenleg három és féléves börtönbüntetését tölti egy orosz büntetőtáborban.

A klinika hivatalos közleménye nem tesz említést a halál okáról, de helyi források szerint az orvos szívrohamban hunyt el. Makszimisin volt, aki stabilizálta Navalnij állapotát, miután az ellenzéki politikus egy repülőgépjáraton rosszul lett a méregtől, és az omszki kényszerleszállás után a helyi klinikára került. A szibériai városból hamarosan továbbszállították Németországba, ahol hosszú kezelés után felgyógyult.

Szergely Maszimisin 28 éven át dolgozott az omszki klinikán. 2016-ban az „év orvosa” volt az „újraélesztési mester” kategóriában. Oroszországban nem ritkaság, hogy orvosok halnak meg váratlanul, ami egyrészt a csapnivaló orosz egészségügyre vezethető vissza, de az mindenképpen figyelmet érdemel, hogy a váratlanul elhunytak között nem ritka az ellenzéki körökhöz közel álló személy. Ellenzékiek szerint kétséges, hogy hivatalosan kivizsgálják az orvos halálának okát.

Még tavaly decemberi hír, hogy kiesett a 14. emeletről és életét vesztette Alekszandr Kaganszkij, Oroszország egyik vezető biológusa. Holttestét egy szentpétervári toronyház udvarán találták meg. A társaságában lévő férfi szerint Kaganszkij öngyilkos lett.

A kutató-biológus a vlagyivosztoki egyetem orvostudományi központját vezette, és szentpétervári kutatólaborokban is dolgozott. Szoros kapcsolatot ápolt az Edinburgh-i Egyetemmel, ahol korábban tizenhárom évig kutatott. Fő területe a rák elleni gyógyszer kifejlesztése volt, de a koronavírus elleni orosz vakcina kidolgozása is részben az ő nevéhez fűződik.

Zsebesi Zsolt

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s