A koronavírus elleni Pfizer-Biontech vakcina török származású német kifejlesztője szerint a korlátozó intézkedések megszüntetésének feltételei Németországban és számos más európai országban az idei nyár végére jönnek létre.

A Welt am Sonntagnak adott interjúban Uğur Şahin figyelmeztetett: a vírus nem fog soha eltűnni, de amint a német lakosság 70 százaléka megkapja a védőoltást, a járványhelyzet ellenőrizhetővé válik. Úgy vélte, hogy az egészségügyi dolgozók és a háziorvosok bevonásával megoldható a 80 milliónyi német állampolgár beoltása minden évben.

A szakember 70 százalékos oltottságról beszél, ami éles ellentétben áll azzal, amit a magyar kormányfő lebegtetett meg a mielőbbi szabad mozgás és korlátozás nélküli élet mézesmadzagját elhúzva a magyar lakosság orra előtt. Orbán Viktor fél az emberek fogyó türelmének következményeitől, és maga is érzi, vagy nyitni kell, vagy meg kell végre fontolni, hogy valós támogatást kapjanak a zárás áldozatai, a munkájukat elvesztők és a tönkre ment vállalkozók.

Mindehhez természetesen jelentős költségvetési forrásokra lenne szükség, de egyelőre tovább folynak a presztízs- és sportberuházások, az értelmetlen luxusfejlesztések, amelyek mégsem céltalanok, hiszen csak ezekkel tudja Orbán féken és maga mellett tartani az állami pénzekre éhes csahosait, a magyar nemzeti nagytőke megbízhatatlan képviselőit, akik bármikor készek hátba támadni, amint a megszokott és folyamatos anyagi előnyök megszűnnek a számukra.

Folyamatosan drágul a kormánypárti hazug tömegpropaganda. Közelednek a választások, amelyek előtt ugyancsak mélyen az állam zsebébe kell nyúlni, mert egyre többe kerülnek a határon túli magyarság, a határon túlról importál egyéb szavazók és a vidéki szegénység voksai, a – nem csak szexuálisan – kielégületlen katolikus egyház támogatásának bebiztosítása.

Nem lesz elég a hazug „Indítsuk újra a gazdaságot” kampány, a hitelmoratórium és a még hazugabb lakossági támogatások, mint a lakásfelújítási- vagy az újrakezdési hitelek, az 5 százalékos lakásépítési áfa vagy a fiatalok ilyen-olyan adókedvezménye. Az ágazati bértámogatás csepp a tengerben, és egyébként is elkésett ahhoz, hogy megvédhette volna a bezárt üzletek, szállodák, éttermek, kocsmák alkalmazottai többségének munkahelyét.

A vidéknek jövőre ígért milliárdok is kizárólag választási célokat szolgálnak, mivel azok semmilyen racionális előkészítése nem ismert, hatékony felhasználásuk legalábbis kétséges, a végeredmény tiszta pénzszórás, és a Fidesz-vezetésű önkormányzatok megerősítése lesz. Odaítélésük nyilván tisztán politikai alapon történik majd.

Orbánnak semmi nincs a kezében a válság következményeinek enyhítéséhez, csak és kizárólag a mielőbbi nyitás stratégiája hozhat sikert számára, ami viszont ezrek életébe kerülhet. A kormányfő már most is időhúzásra játszik, amikor mindig hetekkel tolja tovább a döntést a nyitásról, miközben rendre szigorításokat vezet be. Egyszerűen nem meri szembesíteni a lakosságot a valósággal, nem ismeri be, hogy kormánya csődöt mondott a járványkezelésben, az oltási kampányban és a rászorulók érdemi és humánus támogatásában.

Kérdéses, hogy ha tényleg sikerül minden lányt és nőt meglocsolni húsvétkor – ahogy a kormányfő ígéri –, majd április második felében kinyithatnak a kocsmák teraszai, és egyéb részleges enyhítéseket vezetnek be, a magyar lakosság még abban az állapotban lesz, hogy ezeket értékelni tudja. Az ország fortyog, egyre nőnek az indulatok a felszín alatt. Orbánnak látványosat kell ahhoz húznia, hogy a leszálló ágba került bizalmat a személye iránt újra fel tudja srófolni.

Durvuló propaganda-háborúra lehet számítani a nyugati világ, az Európai Unió és az ellenzék ellen. Főleg ha – amint annak jelei mutatkoznak – Brüsszel bekeményít, és akár bizonyos Magyarországnak járó pénzek megvonásával vagy a kifizetések lassításával próbál meg nyomást gyakorolni a rezsimra.

A Fidesz kilépése az Európai Néppártból logikus következménye a magyar jogállamiság felszámolásának, Orbán szerepvállalásának Kína és Oroszország oldalán, de a legrosszabbkor jött az ország számára, olyankor, amikor inkább a nemzetközi összefogás és a kölcsönös segítség került előtérbe, még akkor is, ha egyébként komoly versengés folyik a forrásokért, mindenekelőtt a vakcinákért.

Az utóbbi időben széles körben elterjedt közhely, hogy a pandémia után semmi nem mehet úgy, ahogyan eddig. Ez teljesen logikus következménye egy világméretű válságnak, és érvényes Magyarországra is. 2022 után korszakos változásokra lehet számítani Orbán birodalmában is. Hogy ez milyen irányt vesz, kik lesznek a haszonélvezői, következményei miként érintik a magyar társadalom többségét, azt ma még nehéz megjósolni.

Egyet bizton állítani lehet: vérzivataros, turbulens idők várnak ránk. Az Orbán ígérte aranykor, a közép-európai Kánaán eljöttére megint történelmi léptékkel mért ideig várhatunk, és ez teljesen független attól, hogy a jövő évi országgyűlési választásokat ki nyeri, azok után ki veszi át, vagy ki tartja meg a hatalmat, mert az ország olyan lepusztult állapotban van, amilyenben a rendszerváltás óta még soha. Innen nagyon nehéz lesz majd felállni. Nehezebb, mint az Orbán-rezsim ellen most felkelni.

Zsebesi Zsolt

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s