Schmitt Pál (jobbra) volt köztársasági elnök a rendszerváltás előtt, 1983 és 1986 között a Magyar Népköztársaság sportot irányító központi hatóságának, az Országos Testnevelési és Sporthivatalnak (OTSH) az elnökhelyettese volt miniszterhelyettesi rangban. Ebbe az időszakba esett a Magyarország által politikai okokból bojkottált 1984. évi nyári olimpia (Los Angeles) is.

A Német Olimpiai Sportszövetség (DOSB) bejelentette, hogy a tokiói olimpiai részvételre esélyes, vagy a részvétel jogát már megszerzett német sportolók nem oltatják be magukat soron kívül a Covid-19 vírus ellen. Azt szeretnék, hogy a koronavírus elleni vakcinát az érvényes oltási terv szerint az idősek, a súlyos betegek után, a korosztályuk többi tagjával azonos időben kapják meg.

A DOSB 1700 olimpikonhoz vagy olimpikon jelölthöz fordult azzal a kérdéssel, hogy a sportoló támogatná-e a soron kívüliséget. A szervezet 700 kitöltött kérdőívet kapott vissza, amelyekből kiderült, a megkérdezettek jó 73 százaléka ellenzi, hogy soron kívül beoltsák, és csak 18 százalék volt azok aránya, akik támogatták a kivételezést.

A Német Olimpia Sportszövetség példamutatónak és felelősségteljesnek nevezte a sportolók többségének döntését, egyben reményét fejezte ki, hogy a tokiói olimpia kezdete előtt az országban a Covid-19 ellen oltás olyan előrehaladott szakaszába lép, amely lehetővé teszi, hogy a szérumot az olimpiára készülő sportolók is minden kivételezés nélkül megkaphassák.

A német Etikai Tanács (Deutsche Ethikrat) mint független szervezet állásfoglalást tett közzé, amelyben ugyancsak elutasítja a sportolók soron kívüli beoltását. Talán nem meglepő ezek után, hogy a német társdalom hasonlóan gondolkodik, mint a német sportolók. Az infratest dimap közvélemény-kutató intézet friss felmérése szerint a német lakosság 73 százaléka ellenzi, hogy a sportolók előnyt élvezzenek a járvány elleni védőoltásnál.

A soron kívüli oltás lehetősége felmerült a német profi labdarúgóknál is. A témát a Bayer München német rekordbajnok labdarúgó csapatának elnöke, Karl-Heinz Rummenigge vetette fel, de ő sem azzal a kimondott szándékkal, hogy a labdarúgók előnyhöz jussanak, hanem azzal, hogy a nagy társadalmi elfogadottságot élvező focisták mintegy példát mutatva fellendíthetnék az oltási kedvet.

Rummenigge ötlete széles körű társadalmi elutasításban részesült, sőt azzal vádolták meg a sportvezetőt, hogy nem a példamutatás, hanem csak a saját klubja érdekei, a játékosok bevethetőségének biztosítása vezérelte, miután csapatának számos játékosa esett el vírusfertőzés miatt a játéklehetőségtől fontos mérkőzések előtt.

Eddig a hír Németországból. Ez év január 29-én ironikus cikket írtam arról, hogy a 868 olimpiára készülő magyar sportoló elutasította a lehetőségét a soron kívüli koronavírus elleni oltásnak, amit a Magyar Olimpiai Bizottság és a magyar politikai vezetés Orbán Viktorral az élén elégedetten nyugtázott, a társadalom idős korosztályának tagjait pedig büszkeség töltötte el a fiatalok viselkedése miatt.

Az írást több mint 13 ezer olvasóhoz jutott el, akik döntő többsége vagy fakenews-nak, vagyis álhírnek vélte a leírtakat, vagy elégedetten nyugtázta a sportolók példás döntését, és csak nagyon kevesek értették meg a szövegben rejlő iróniát, bár a cikk utolsó mondata – azoknak, akik odáig eljutottak az olvasásban – elárulta, hogy a cikk tartalma csak a képzelet szüleménye, a valóság: Magyarországon senki nem utasította el a soron kívüli oltást, sem a sportolók, sem a sportvezetők, sem a politikusok.

A cikkhez érkezett kommentárok döntő többsége ugyanakkor arról tanúskodik, hogy – bár a bennük megnyilvánuló véleménytöbbség nem tekinthető egy korrekt közvélemény kutatás eredményének – a nagy többség etikusnak, erkölcsösnek és példamutatónak tartotta volna, ha élsportolóink a németekhez hasonló döntést hoznak. Eddig nincs tudomásunk arról, hogy ez így történt volna.

Az idős és beteg emberek százezreinek, mindazoknak a nevében, akik izgatottan és reménykedve várják, mikor kerül rájuk a sor a szérummizéria körülményei között, nem tudok mást mondani, mint azt, hogy sportolóink és sportvezetőink csúnyán levizsgáztak. Lehet olimpiára menni, lehet aranyat, ezüstöt vagy bronz érmet nyerni, de magyar sportoló olimpiai sikernek csak lesütött szemmel örülhet.

Zsebesi Zsolt

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s