A bpiautosok.hu rendőrségi közleményt és videót tett közzé. A közleményből idézek: „A Budapesti Rendőrkapitányság Nyomozó Főosztály munkatársai 2021. február 4-én 16 óra 25 perc körül figyeltek fel egy gyanús autóra a XV. kerületi Pozsony utca 26. szám előtt.

A rendőrök intézkedés alá akarták vonni az autót, de az a rendőrautót meglátva nagy sebességgel elindult, a körülötte álló hat ember pedig felszállt egy villamosra. Az ismeretlen sofőrt a IV., XIII. és a XV. kerületen keresztül követték, majd a IV. kerületi Berda József utca 44. szám alatt állították meg 16 óra 42 perckor. Sérülés nem történt.” (A fenti írásterméket becsület szóra nem Fülig Jimmy egyik leveléből ollóztam ki.)

Most abba nem mennék bele, hogy milyen nyelven van az, hogy „intézkedés alá akarták vonni az autót”. Ezek magyar szavak természetesen, de nem magyarul vannak, hanem rendőrül. Persze minden szakmának megvan a maga szakzsargonja, de hogy miért éppen a rendőröké ilyen förtelmes, azt csak a jó isten tudja.

Az azonban már nem annyira nyelvi probléma, hogy egy autó, amelyet „intézkedés alá akartak vonni”, „meglátva a rendőrautót nagy sebességgel elindult”. Ez nyilván egy autonóm gépkocsi lehetett, amely lát, sőt felismeri a rendőrautót is. Az már talány, hogy miért úgy van programozva, hogy ilyenkor menekülőre veszi.

Ez nem mindennapi, de nem is olyan nagy szenzáció, hiszen ma már vannak ilyen járművek a világon, és nem olyan sokára tömegesen fognak előfordulni a mi fővárosunk utcáin is, bár ma még meglephette a rendőröket. Az, hogy a körülötte álló hat ember felszállt a villamosra, szerintem teljesen normális, hiszen ha az autó maga úgy döntött, hogy ledobbant a helyszínről, mivel mehettek volna el a körülötte állók?

Meglepő viszont, hogy – idézem – „az ismeretlen sofőrt a IV., XIII. és a XV. kerületen keresztül követték” a rendőrök. Joggal merül fel a kérdés, hogy miért nem az autót követték, miért egy ismeretlen sofőr nyomába eredtek. Hogyan lehet, hogy a „Berda József utca 44. szám alatt állították meg”, vagyis nem az utcán, hanem a házban, mert nem a szám előtt, hanem alatt, vagyis bent a házban. Hogy került oda?

Õ nem volt a gyanús hat ember egyike, mert azok mind felszálltak a villamosra. Az ismeretlen sofőr tehát – nagy valószínűséggel – vagy futott a rendőrök elől, és végül bemenekült a Benda utca 44. szám alá, vagy – esetleg – a kocsiban volt, talán mégis ő vezette a járművet, vagyis az mégsem volt önjáró és rendőrautót felismerő, mert a rendőrautót az ismeretlen sofőr szúrhatta ki, és a kocsit is ő indította el. Lehet, de nem biztos.

A kis fogalmazás folytatása ugyanis újabb kételyeket ébreszt az emberben. Azt állítja ugyanis – idézem – “Sérülés nem történt”. Szerintem pedig történt. Valaki egészen biztosan elesett, és erősen beütötte a fejét. Ugyanis a szöveget megfogalmazó azt állítja, hogy „az autót vezető K. Benjámint a IV. Kerületi Rendőrkapitányságra állították elő”.

(Nem a IV. Kerületi Rendőrkapitányságon állították elő, hanem oda állították. Elő. Tetszik érteni?) Akkor van egy önjáró és látó autó, 6 ember, aki villamosra szállt, egy ismeretlen sofőr és ez a K. Benjámin, aki szintén sofőr, csak ő nem ismeretlen, mert K. Benjáminnak hívják.

A végén mind a 8 embert előállították, mégpedig valamennyiüket „új pszichoaktív anyaggal visszaélés bűntett miatt”. És itt lehet a helyes megfejtése e rejtélyes ügynek. Gyanúm szerint ezzel az „új pszichoaktív szerrel” úgy élt vissza a 6 ember és az ismeretlen, valamint az ismert sofőr, hogy megkínálta vele a rendőröket, de egyet, aki ezt a szöveget írta, egészen biztosan.

Attól tartok, hogy a visszaélés ennél is kiterjedtebb lehetett, és a bpiautosok.hu oldal szerkesztője sem tudott ellenállni a kísértésnek, és ő is megkóstolhatta az „új pszichoaktív szert”, ami elég súlyos következményekkel járt a fogalmazási és szövegértési képességére.

Zsebesi Zsolt

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s