A liberális és demokrata New York Trump vereségét az utcán ünnepli. A hivatalos Budapest gyászolja. Egyik vereség a másik után, mert a kedves vezető, a zseniális Orbán Viktor elszámolta magát. A csillagok állása újabban nem neki kedvez. Sem az amerikai 50 ötágú csillagé, sem az Európai Unió zászlaját díszítő 12, ugyancsak ötágúé.

Maradva a csillagoknál: a magyar társadalom nagyobbik része, az égre tekintve és az égiekhez fohászkova, nem annyira csillaghullást óhajt, mint amennyire egy fekete lyuk eltűnésében reménykedik. Abban, hogy mint az Egyesült Államok, úgy Magyarország is megszabadul rossz szellemétől, sötét énjétől, és megfosztja a hatalmától Orbán Viktort.

A magyar illiberális fenomén alig több mint egy éve még osztrák-olasz-magyar szélsőjobboldali, nemzetinek hazudott tengelyről álmodott az Európai Unióban, amely a jelenleg ott uralkodó európai jobbközép és szocdem pártok helyére lépve a kezébe venné a kontinens kormányrúdját, és Európa hajóját erősen jobbra, a szélsőjobboldali, neofasiszta zátonyok irányába fordítaná.

Olasz és osztrák elvbarátai botrányaik és sikertelen politikai manővereik után elsüllyedtek, és a francia szélsőjobb sem került közelebb a hatalomhoz. A német szélsőjobb ugyan bejutott a parlamentbe, de még azelőtt szét fog robbanni a belső feszültségei miatt, mielőtt a legközelebbi választáson megbukna. Befolyása a német politikára ma is a nullával egyenlő.

Orbán lassan egyedül marad keleten is, miután izolálta magát az Európai Unióban. Nem számíthat másra, csak tartótisztjére, Vlagyimir Vlagyimirovics Putyinra, akire ugyancsak rájár a rúd. Az orosz oroszlán még félelmetesen morog, karmol is néha, de harapni már se foga, se kedve. Putyin lassan a múlt. Oroszország már nem a régi, és egy Lukasenkó is kemény falat, amit már se lenyelni, se kiköpni nem tud.

Mi, magyarok anyátlanul és apátlanul itt maradtunk Orbanisztánban, és várjuk – jórészt ölbe tett kézzel -, valaki csak megszabadít minket Orbán Viktortól és az ő földöntúli tehetséggel megáldott strómanjától Mészáros Lőrinc névvel, továbbá a többi haszonleső, enyves kezű és erősen gerincbeteg Fidesz-politikustól, mert mi aztán nem fogjuk összepiszkolni a kezünket az utcakövek felszedésével.

A magyarok túl civilizáltak ahhoz, hogy erőszakhoz folyamodjanak, forradalmat robbantsanak ki, erőszakkal szerezzenek érvényt az alapvető emberi jogaiknak, mert nem elég civilizáltak ahhoz, hogy jobban fájjon nekik a jogfosztottságuk, megaláztatásuk, a kizsákmányolásuk, mint egy-két erős rendőri seggberúgás, vagy – horribile dictu – kardlapozás a Szabadság téren.

Az Egyesült Államok és Magyarország között az alapvető különbség az, hogy a diktatúrára startoló Trumpot demokratikus választásokkal meg lehetett állítani, hőzöngjön és jogászkodjon is a következő napokban akármennyit. Orbánt azonban választási cédulákkal nem lehet megfosztani a hatalomtól. Mondjon is erről akármit a magyar demokratikus ellenzék.

A magyar választások – ellentétben az amerikaiakkal – már jó ideje nem szabadok, nem demokratikusak. Magyarországon, ellentétben az USA-val, nincs független sajtó, és a közintézményeket, a bíróságokat, az ügyészséget, az állam anyagi erejét egy ember, Orbán Viktor sajátította ki.

Vagyis lehet tovább álmodozni, hogy a csillagok állása, hogy majd az EU, majd az USA, majd akárki tesz akármit értünk, de főleg helyettünk, mert neki jobban fáj az, ami nekünk azért annyira nem, hogy megemeljük a dagadt seggünket, és saját kezükbe vegyük a saját sorsunkat.

Donald Trump után az USA még mindig a világ legnagyobb nemzetgazdasága, a világ legnagyobb katonai ereje, működő demokrácia maradt. Mi magyarok azoban, ha Orbánt nem váltjuk le, csak az európai és a világszintű elszigeteltség mélyülésére, gazdasági káoszra, nyomorra számíthatunk, Európa erkölcsi leprásai maradunk.

Zsebesi Zsolt

New York táncol – Orbán gyászol” bejegyzéshez egy hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s