Orbán és Rogán Tóni a magyar Goebbels

Az osztrák Rádió és Televízió (a magyar MTVA megfelelője) az osztrák hírügynökség, az APA, vagyis az ottani MTI támogatásával megismétli hírportáljának híreit egyszerű, a kevésbé pallérozottak számára is érthető nyelven. A kezdeményezést a II. világháború óta szocialista irányítás alatt álló osztrák főváros, Bécs önkormányzata támogatja anyagilag.

A világ legélhetőbb és legzöldebb városa ezzel is hozzá kíván járulni az esélyegyenlőséghez, érdekeltnek érzi magát abban, hogy a város lakossága iskolai végzettségtől és a német nyelvtudás mélységétől függetlenül tájékozott legyen az ország és a világ ügyeiben. Íme, hogyan írnak erről maguk:

Itt olvashatják naponta a nap legfontosabb, egyszerű nyelven megfogalmazott híreit. Az egyszerű nyelven írt hírek azoknak az embereknek igyekeznek megkönnyíteni a hírek olvasását és megértését, akik különböző okokból olvasási nehézségekkel küzdenek. A mondatok rövidebbek. A nehezebb szavakat egyszerűbbekkel helyettesítjük, vagy jelentésüket elmagyarázzuk.

Az ORF (az Osztrák Rádió és Televízió) ezeket a híreket az osztrák hírügynökséggel (Ausztria Presse Agentur, APA) együtt szolgáltatja, úgynevezett Inklusive Lehrredaktion munkatársaival. (Inkluzív Oktatási Szerkesztőség) Az Inklusive Lehrredaktion a Fitalok Munkában (Jugend am Werk) kezdeményezés egy projektje, amit a Bécsi Szociális Alap támogat.”

Rogánt eszi a sárga irigység, hogy ez így nem jutott az eszébe. Az elmúlt négy évben 190 milliárd forintot költött a kormány kommunikációra, a 2020-ra megkötött szerződéssel még több mehet propagandára.

A Nemzeti Kommunikációs Hivatal (NKOH): 50 milliárd forintos keretmegállapodást írt alá úgy, hogy a szerződés kétszer megújítható, azaz a tényleges keret nettó 150 milliárd forint. Vagyis akárhogy is erőlködik a Rogán vezette propagandagépezet, Bécs jobban csinálja.

Persze el kell ismerni, hogy a kormánypropaganda is törekszik arra, hogy üzenetei egyszerűek, rövidek és mindenki számára érthetőek legyenek. A legjobb példa erre a “Ne hagyjuk, hogy Soros nevessen a végén!” kampány, ami milliárdokba került, de – igaz, ami igaz – mindenki meg is értette a benne megfogalmazott egyszerű, antiszemita üzenetet.

Zsebesi Zsolt

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s