A magyar külügyminiszter nagyot mondó szériája újabb gyöngyszemmel gazdagodott. Megtudhattuk, hogy űrhajós nemzet vagyunk, amely asztronautát küldött a világűrbe. Szijjártó ezzel olyat tud, amit rajta kívül senki.

Az ne zavarja a hallgatóságot, hiszen Szijjártót sem zavarja, hogy a világ úgy tudja, kizárólag az egykori Szovjetunió, a mai Oroszország, az Egyesült Államok és Kína küldött embert a kozmoszba. De kit érdekel ez? Az számít, amit Szijjártó mond. Szégyen és gyalázat, hogy Soros sugallatára a világ elhallgatja, hogy kis hazánk is állított űrhajóst föld körüli pályára.

Az nyilván mellékes Szijjártó számára, hogy annak idején az egész szocialista tábort a Szovjetunió lőtte ki a világűrbe. Ezek között Farkas Bertalan, a magyar űrhajós volt – mindjárt a csehszlovák, a lengyel, az NDK-beli és a bolgár űrhajós után – az ötödik.

Bertalan – a szovjeteket és az amerikaiakat is számolva – tényleg a hetedik. A mi űrhajósunk után már csak a vietnami, a kubai, a mongol és büntetésképpen a legvégén a revizionista Románia űrhajósa állhatott föld körüli pályára.

Persze volt osztrák, kanadai, német, angol, japán, francia, olasz, svájci, izraeli, svéd, dél-koreai, dán, kazahsztáni, malajziai, Egyesült Arab Emirátus-i, de még belga űrhajós is az űrben. Vagyis szinte mindenki.

A mai napig összesen 566 embert lőttek ki az űrbe szovjet, orosz, amerikai és kínai űrprogramok keretében. Csak a holdon tizenketten jártak, és ugyancsak egy tucat ember kerülte meg amerikai űrhajóval a holdat.

Persze, akárhogy is vesszük, Farkas Bertalan időrendben a 7. ország színeiben hagyta el a föld vonzáskörét. Becsüljük meg a Szovjetunió e téren elért akkori eredményeit, de legyünk szerények a csehek, a lengyelek, az NDK-sok és a bolgárok mögött. A sorrend egyébként halál pontosan tükrözte a szovjet vezetés megítélését arról, kit mennyire tart szoros szövetségesének.

A több mint félezer világűrt látott ember között tehát ott van egy magyar is. Hurrá! Azért jegyezzük meg, ez kizárólag a ma annyira utált nemzetközi együttműködésnek, az akkori Szovjetunió politikailag motivált gesztusának, és nem bármilyen magyar teljesítménynek köszönhető.

Ha megvártuk volna, amíg a magyar nemzetállam, akár csak a nagy tehetségű Orbán Viktor segedelmével is, de önállóan megteremti a lehetőségét, hogy Magyarország valóban embert küldhessen a világűrbe, számos más, nálunk sokkal nagyobb és eredményesebb országgal együtt a gravitáció fogságában vergődne a mai napig Farkas Bertalan is. Vagyis a ma tervezett magyar űrhajós nem a második, de az első lenne.

Zsebesi Zsolt

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s